Hoe is het om te werken bij Flow Traders?

In maart mochten wij, Britt en Marjolein (FSA Marketing), op bezoek bij Flow Traders. Het bedrijf haalde afgelopen februari de krantenkoppen om zijn verviervoudigde winst en specialiseert zich als Amsterdamse market maker in het verschaffen van liquiditeit op de effectenmarkt. Bij deze woorden schoten bij ons direct de beelden van schreeuwende mensen en rinkelende telefoons door het hoofd. Erik-Jan Nieboer (28 jaar) werkt inmiddels 3,5 jaar bij Flow Traders. Hij vertelt ons in dit interview hoe het nou écht is om trader te zijn.  

Zou je om te beginnen wat kunnen vertellen over je studieachtergrond en hoe je bij Flow Traders terecht bent gekomen?

“Jazeker! In Groningen heb ik mijn bachelor Accounting gedaan. Daar kwam ik er al vrij snel achter dat die wereld me niet helemaal aantrok en ik naar iets anders op zoek was. Zo ben ik terecht gekomen bij de master Finance, ook in Groningen. Tijdens mijn master ben ik mij (mij) gaan oriënteren op een baan. Ik heb bij enkele banken gekeken, maar kwam al vrij snel bij Flow Traders terecht. Door een business course kwam ik in contact met het bedrijf. Van de buitenkant is het best lastig om te zien wat trading nou echt is en wat je op een dag doet. Door de business course kreeg ik hier meer inzicht in en kwam ik erachter dat het goed bij mij paste.”

En wat is trading dan precies?  Wat vind jij daar zo leuk aan?

“Iedereen is bezig met een heel direct doel. Uiteindelijk is dat simpelweg geld verdienen. Het is heel resultaatgericht en op dat resultaat heb je als trader veel impact, dat trok mij erg aan. Toen ik dat merkte bij de business course wist ik vrijwel zeker dat ik dit als werk wilde gaan doen.”

“In de basis zijn wij market maker. Dit houdt in dat wij altijd op de effectenmarkt zijn om een prijs te verschaffen zowel ‘on exchange’ als aan partijen die ergens om vragen. Dit zijn voornamelijk ETF’s, exchange-traded funds. Deze kun je als mandjes aandelen zien die op de markt worden verhandeld. Je werkt met bied- en laatprijzen -de prijs waarvoor effecten, goederen of valuta te koop worden aangeboden-. Door de spreiding die hiertussen zit maak je winst.”

“De markt gaat altijd door, ’s ochtends komen de eerste prijzen binnen vanuit onze kantoren in Singapore en Hong Kong. Wij nemen de markt dan over in Amsterdam. New York neemt het vervolgens weer van ons over. Zo bedienen we 24 uur per dag de hele wereldmarkt.”

Betekent dit ook dat er mogelijkheden zijn om in het buitenland te werken?

“Waar je ook solliciteert, iedereen komt als junior trader binnen in Amsterdam. Op deze positie zit je een half jaar om alle certificaten te halen en trainingen te volgen. Dit is een intensieve, maar leerzame periode. Hierna zal je aan de slag gaan bij het kantoor waar je aangenomen bent, dat kan dus ook een internationaal kantoor zijn. Wel is het zo dat alle development in Amsterdam gebeurt. Daardoor geef ik mijn voorkeur aan Amsterdam en heb ik op dit moment geen ambitie om naar een internationaal kantoor te gaan, hoewel New York me wel heel vet lijkt.”

Klinkt interessant! Kun je wat meer vertellen over wat jij als trader specifiek doet en hoe je week er over het algemeen uit ziet?  

“Bij Flow Traders zijn we opgedeeld in zogenaamde desks. Deze staan voor de producten die verhandeld worden op de markt. Ik ben nu head-of-desk binnen commodities. Dat zijn grondstoffen zoals olie, goud, zilver en gas. Als we ’s ochtends binnenkomen verdiepen we ons gelijk in wat er momenteel gaande is rondom te producten. Zijn er ontwikkelingen in de wereld die invloed gaan hebben op de cijfers, factoren die invloed hebben op de liquiditeit, wat verwachten we dat er vandaag gaat gebeuren, enzovoort.”

“Mijn weken zijn heel verschillend. De handel is natuurlijk het belangrijkst. Als er veel handel is dat ligt alle focus daarop. Als de OPEC bijvoorbeeld samenkomt en de markt verandert, wordt het bij ons heel druk. Andere dingen die je op dat moment tegenkomt schuif je op. Deze pak je op rustigere momenten op. Algoritmes spelen hier een steeds grotere rol bij, deze nemen een deel van ons werk over door een prijs aan te bieden. Ik vergelijk ons wel eens met luchtverkeersleiders. Als alles goed gaat, doen de algoritmes hun werk, maar er is nog steeds menselijke invloed nodig om alles te controleren en de algoritmes telkens te verbeteren. Ik ben zelf veel in contact met developers en quants die wij op de werkvloer hebben. Je kunt dus op strategisch niveau werken als trader, mocht je dit interessant vinden.”

Je hebt het over de drukkere momenten, kunnen we het voor ons zien als de typische beursvloer in films, met schreeuwende mensen en rinkelende telefoons?

“Haha, zo zien we onszelf natuurlijk wel graag. Zoals je het in films ziet is het wat overdreven, maar het gebeurt wel eens ja. Als het er iets groots gebeurt op de markt moet iedereen gelijk aan staan en mogen er geen fouten gemaakt worden. Dan wil het nog wel eens rumoerig worden. Op zo’n moment zit je vol met adrenaline en moet je onder druk kunnen werken. Zelf vind ik dat de mooiste momenten van dit werk. Dat je klaar bent en denkt ‘’dat hebben we toch even mooi gedaan’’. De sfeer is dan erg competitief, als iemand het ergens niet mee eens is dan leggen we er een wedje op. Dat maakt het werk extra leuk.”

Waarom heb je uiteindelijk voor Flow Traders gekozen en niet voor een ander trading-bedrijf?

“Toen ik voor mezelf had besloten dat ik trader wilde worden heb ik me kort georiënteerd op andere trading-bedrijven. Hier heb ik enkele inhousedagen gedaan, maar ik voelde me veel meer aangetrokken tot Flow Traders. Daar was de sfeer fris en open. Ik kreeg het idee dat er ruimte was voor ideeën en dat ik deze ook zou kunnen uitvoeren. Nu ik eenmaal een tijdje bij Flow Traders zit merk ik dat dit ook echt zo is. De sfeer is heel relaxed en totaal niet hiërarchisch. Ondanks dat we best groot zijn geworden als bedrijf zijn de lijntjes kort gebleven. Je krijgt bij Flow Traders de kans om bij verschillende desks te kijken en je te specialiseren in hetgeen dat jij interessant vindt.”

Flow Traders heeft het afgelopen jaar heel goed gedaan, waar komt volgens jou dit succes vandaan?

“Ik denk dat dit komt doordat wij goed in kaart brengen wat er allemaal kan gebeuren op de markt. We zijn op ieder scenario voorbereid en kunnen gelijk inspelen op alle mogelijke veranderingen op de markt.”

Hoe zag jouw sollicitatieproces eruit?

“Omdat ik de business course had gedaan mocht ik de eerste ronde overslaan. Bij mij zag het proces er dus iets anders uit. Normaal gesproken schrijf je een sollicitatiebrief, waarna je een rekentoets en een IQ test maakt. De rekentoets klinkt spannend, maar deze is goed te oefenen. Het is natuurlijk ook wel een belangrijk deel van het werk als trader, wat je leuk moet vinden. Als je deze testen gehaald hebt ga je door naar het motivational interview. De laatste ronde is een case study. Je hoort vaak op de dag zelf of je wordt aangenomen.”

Tot slot, hoe ziet jouw toekomst binnen Flow Traders eruit?

“Dat vind ik op dit moment lastig te zeggen. In principe ben je niet tot je 67e trader en is het doel om door te groeien. zou ik bijvoorbeeld door kunnen groeien naar head-of-trading. Wat ik precies wil weet ik nog niet, maar bij Flow Traders doe je een hoop kennis op waardoor de mogelijkheden breed zijn. Het is een fijn bedrijf om te werken. De sfeer is ontzettend goed en er wordt goed voor je gezorgd. We hebben bijvoorbeeld een sportschool met personal trainers, voetbalteams, een groot kerstfeest en uitjes met collega’s. Binnenkort gaan we met mijn team naar Mallorca, dat wordt denk ik een erg leuk tripje!”

Related blogs