Ontmoet Sophie: President van het FSA-bestuur

Hoe bevalt het Sophie (24), de voorzitter van het FSA-bestuur 2018-2019, om leiding te geven aan vijf gemotiveerde bestuursleden en maar liefst 20 commissies? In deze blog vertelt ze alles wat jij wilt weten over haar functie! Sophie komt uit Heemstede en heeft een bachelor Economie en Bedrijfskunde met een minor Finance aan de UvA afgerond én een master International Economics aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Naast fanatiek hockeyster is Sophie gediplomeerd barista en altijd op zoek naar de perfecte wijn en spijs combinatie.

Waarom ben je een bestuursjaar bij de FSA gaan doen? 

“Na mijn tussenjaar, waarin ik heb gewerkt en zeven maanden door Australië heb gereisd, was ik naast mijn master vorig jaar FSA-commissielid van Consultition. Na mijn master in Rotterdam kwam ik tot de conclusie dat ik te weinig om mij heen heb gekeken om precies te weten waar ik wilde gaan werken. Een FSA-bestuursjaar biedt de perfecte mogelijkheid om in contact te komen met bedrijven en dat was voor mij de belangrijkste reden om te solliciteren naar een bestuursfunctie. Je krijgt overal een kijkje in de keuken, leert jezelf heel goed kennen en je kunt jezelf goed oriënteren op de arbeidsmarkt.”

Hoe bevalt het jaar jou tot nu toe?

“Heel goed! Eigenlijk zijn er drie fasen die je doorgaat tijdens een FSA-jaar. Allereerst schrijf je in de zomer het beleid samen met het nieuwe bestuur. Vervolgens begint in september het studiejaar en gaan alle commissies van start. Op dit moment, in januari, is het de stilte voor de storm voordat alle projecten en de bestuurswerving voor het volgende bestuur gaan beginnen. Iedere fase vind ik tot nu toe heel leuk. Het klikt ontzettend goed tussen de zes bestuursleden en dat maakt mijn rol als voorzitter ook makkelijker.”

Hoe zou jij jouw functie als voorzitter omschrijven? 

“Als voorzitter ben je verantwoordelijk voor de lange termijnvisie van de FSA. De belangrijkste vraag die ik mezelf continu stel als voorzitter is: waar wil de FSA over vijf jaar staan? Ik probeer het bestuur zo goed en succesvol mogelijk door dit jaar te begeleiden en ondersteun waar dat nodig is. De missie en visie van de FSA staan centraal bij veel beslissingen en meetings. Het is van belang dat je als voorzitter de rust kan bewaren en duidelijk bent in het verdelen van taken. Daarnaast begeleid ik de projecten Private Equity Cycle, Multinational Days en International Banking Cycle.”

Hoe ziet een dag in het FSA-bestuur voor jou eruit?

“Heel verschillend! De ene week zit ik meer op kantoor en heb ik veel mailcontact met andere verenigingen en universiteiten, de andere week heb ik veel afspraken buiten de deur. Ik probeer er wel voor te zorgen voor dat ik als eerste op kantoor ben en dat ik rustig kan ontbijten. Daarnaast loop ik vaak om vier uur een rondje om ook voldoende te bewegen op een kantoordag.”

Wat vond je het leukste FSA-moment tot nu toe?

“Persoonlijk vond ik het oud-besturendiner heel erg leuk. Het is heel grappig om te zien wie er allemaal bestuur zijn geweest en waar al deze oud-bestuursleden terecht zijn gekomen. Daarnaast kijk ik natuurlijk heel erg uit naar de wintersport en ook naar de tweede editie van de Private Equity Cycle.

Waar ben je trots op?

Ik ben trots op de samenwerking binnen het bestuur en binnen de commissies. Daarnaast ben ik persoonlijk heel trots op het feit dat ik in Carré heb gesproken dit jaar. Ik hoop dat ik aan het einde van het jaar met een voldaan gevoel terug kan kijken op wat we bereikt hebben als bestuur. Ik wil aan het einde van dit jaar een goed nieuw bestuur afleveren waarmee de FSA weer grote stappen vooruit kan zetten. Ik ben pas tevreden wanneer ik het stokje over kan dragen aan iemand waar ik het volste vertrouwen in heb. Persoonlijk is dit jaar geslaagd wanneer ik start in een baan waar ik gelukkig van word.”

Wat heb je dit jaar geleerd?

“Op persoonlijk gebied is het een jaar waarin je veel feedback ontvangt waardoor ik nu goed weet wie ik ben en waar ik goed in ben. Daarnaast ontwikkel je veel praktische vaardigheden. Het zit hem in de kleine dingen, dit jaar heb ik bijvoorbeeld geleerd hoe ik snel een goede gestructureerde email kan schrijven. Dat soort vaardigheden zijn zeker handig voor de toekomst!”

Wat is voor jou de uitdaging dit jaar? 

“De uitdaging dit jaar voor mij is om de FSA in goede banen te leiden in combinatie met het aansturen van een zeskoppig bestuur. Vanaf het begin kijkt men naar de voorzitter wanneer er een beslissing moet worden genomen. Ik ben van nature niet echt een leider maar meer een people manager. Ik wil dat mensen zich thuis voelen en ik vind dat mijn leiderschap niet ten koste mag gaan van hoe iemand zich voelt. Ieder bestuurslid heeft baat bij een iets andere aanpak en daar moet je als voorzitter op in kunnen spelen.”

Wat zijn je plannen voor volgend jaar en in hoeverre heeft het FSA-bestuursjaar hier invloed op gehad?

“Aan het begin van dit jaar wist ik weinig af van de verschillende mogelijkheden in de markt, salarissen of het aanbod van startersfuncties. Ik heb dit jaar ontzettend veel bedrijven leren kennen wat een enorm voordeel is in mijn zoektocht naar de perfecte baan. Dit jaar heb ik sectoren ontdekt waarvan ik niet had gedacht deze interessant te vinden. Daarnaast heb ik andere sectoren kunnen wegstrepen, omdat die minder bij mij passen.”

Tot slot, wat zijn jouw tips voor degene die eventueel zou willen solliciteren op een bestuursfunctie?

“Een bestuursjaar is ontzettend goed voor je persoonlijke ontwikkeling en daarnaast een aanvulling op je cv. Bereid jouw sollicitatie goed voor en drink van tevoren een kopje koffie met het bestuurslid dat op dit moment de functie bekleedt die jou interessant lijkt. De sfeer bij de FSA is uniek! Kom daarom samen met ons een drankje drinken op de Just Meet Us borrel om elkaar beter te leren kennen.”

Ben jij geïnteresseerd in een bestuursjaar bij de FSA? Stuur dan een mailtje naar internal@fsa.nl voor een koffietje. Verder organiseren wij de Just Meet Us borrel op 28 februari en een informatieborrel op 13 maart. Houd onze Facebookpagina en website in de gaten voor de locatie en tijd!

Related blogs