|

FSA Inside interviewt Sara Blokzijl, trainee bij DNB

Toezicht dnb banken niet controleren

Meet Sara, 25 jaar en trainee bij De Nederlandsche Bank. Een bachelor Economie, een master Monetary Policy en werkervaring bij D66 had Sara al op haar cv staan voordat ze bij DNB aanklopte. Inmiddels is ze 25 en is ze bezig met haar derde plaatsing binnen de bank. Tijd voor FSA Inside om haar te ondervragen over DNB en haar werkzaamheden als trainee.

Maar eerst: waarom heb je voor DNB gekozen?
“Ik studeerde in tijd van de economische crisis en zag de impact van de financiële sector op de economie. Dat was voor mij een reden om een baan te zoeken met maatschappelijk nut. Ik wilde meer dan werken bij een bedrijf dat alleen een winstoogmerk heeft. Wat bijzonder is aan werken bij DNB is dat je als beleidsmedewerker aan de knoppen van de economie zit’.

Op welke manier komt werken bij DNB overeen met je persoonlijke ambities?
‘Ik maak me soms zorgen over verschillende maatschappelijke thema’s. Bijvoorbeeld de (gevoelde) kloof tussen arm en rijk. Ook het klimaat vind ik erg belangrijk, de toekomst van pensioenen, de situatie op de arbeidsmarkt en de woningmarkt. Het zijn grote thema’s, maar bij DNB kan ik hier over nadenken en proberen er iets aan te veranderen. Dat maatschappelijke komt ook tot uiting in DNB, allereerst in haar kerntaken, maar ook in de manier waarop ze vrijwilligerswerk sponsoren bijvoorbeeld. Ikzelf ben vanuit DNB mentor van VMBO kinderen, ik help hen bij hun studiekeuze. Ik merk dat ik het fijn vind om af en toe echt in de maatschappij concreet mijn steentje bij te dragen.’

Werkt dat maatschappelijke ook door in de sfeer binnen DNB?
‘Jazeker. DNB is geen privaat bedrijf, heeft ook geen winstoogmerk. Het is dus echt een kennisinstituut. De focus wordt erg gelegd op leren en ontwikkeling, zo mag ik deze zomer drie weken naar de Londen School of Economics om politieke economie te studeren. Wat erbij komt is dat je bij DNB gelijk veel verantwoordelijkheid krijgt. Er is ruimte voor je stem. Je hoeft niet meteen het hoogste woord te voeren, maar je krijgt niet het gevoel dat je er voor niks zit. Vragen stellen mag altijd. Ik krijg heel veel vertrouwen van DNB en dat is fijn om te voelen. De sfeer bij DNB is niet competitief, de werknemers willen graag hun kennis met je delen. Er zijn redelijk veel seniors, waar je ontzettend veel van kunt leren!’

En hoe zijn de mensen die bij DNB werken?
Er bestaat zeker geen stereotype DNB’er, er loopt hier van alles rond. Het maatschappelijk engagement zie je terug bij veel mensen hier, het is fijn om dat te delen. Het niet-commerciële moet wel bij je passen. Soms kan het lang duren voordat er een plan of idee doorheen komt. Voor wat betreft de trainees: wij zijn met z’n zevenen en iedereen is outgoing, kritisch en leergierig. Het is een groep met hele verschillende mensen, maar dat maakt het juist zo leuk. Het is een fijne groep om mee op pad te gaan!’

Kun je wat meer vertellen over hoe het traineeship is opgebouwd?
‘Het traineeship bij DNB duurt twee jaar en is verspreid over drie periodes van elk acht maanden, elke periode word je op een andere afdeling geplaatst. Ieder jaar is er plaats voor zeven á tien trainees. Je kan voorkeuren opgeven bij welke afdeling je geplaatst wilt worden. In het begin heb je natuurlijk niet echt een idee welke afdeling precies interessant is, maar tijdens de eerste plaatsing merk je al beter wat er allemaal speelt bij de afdelingen. Er gelden wel bepaalde regels. Zo moet een trainee zowel aan de toezichtkant gezeten hebben als aan de centrale bank kant. Verder krijg je een mentor, waarbij je zelf mag bepalen of je die meeneemt naar je nieuwe afdelingen. De band tussen trainees onderling is vooral heel belangrijk, we helpen elkaar veel. Je zit in hetzelfde schuitje! In het begin wordt er ook een midweek weg georganiseerd om elkaar beter te leren kennen.

Je maakt dus alle verschillende kanten van het bedrijf mee. Waar heb jij tot nu toe allemaal gezeten?

‘Mijn eerste plaatsing was bij toezicht pensioenen, binnen het expertise centrum bedrijf en organisatie. Een concreet voorbeeld van wat ik daar deed, is bijvoorbeeld het onderzoek naar duurzaam beleggen bij pensioenfondsen. Na de eerste maand mocht ik al mee op een externe afspraak!

Mijn tweede plaatsing was bij AFM. AFM en DNB zijn erg bij elkaar betrokken. Het is goed dat er twee toezichthouders zijn. DNB focust zich vooral op de gezondheid van een instelling, terwijl AFM meer kijkt naar de belangen van consumenten. Je merkt het verschil bijvoorbeeld in het zoeken naar publiciteit: AFM wil dingen snel naar buiten brengen om consumenten op de hoogte te houden, terwijl DNB eerst kijkt naar de gevolgen voor een instelling.

Hoe ziet de sollicitatieprocedure eruit?
Er zijn tussen de 150 en 300 sollicitaties per jaar en je solliciteert met het indienen van je motivatiebrief, cv en cijferlijst via www.werkenbijdnb.nl (dit jaar kan dit tot 10 mei). Vervolgens maak je een persoonlijkheids- en capaciteitentest. Op basis van deze eerste stukken en de test wordt je wel of niet uitgenodigd voor de selectiedagen. Op de eerste dag werk je aan een inhoudelijke opdracht en krijg je meer informatie over het DNB traineeship. Tijdens de tweede dag heb je persoonlijke motivatiegesprekken, waarbij ze een nog beter beeld van je willen vormen en doe je een groepsopdracht. De volgende dag weet je of je op 1 september als trainee bij DNB aan de slag gaat!

Zijn er nog dingen die horen bij een dag uit het leven als DNB trainee die ik niet verwacht?
Ja! Zo moet ik bijvoorbeeld soms speeches schrijven, of naar Den Haag voor een vergadering. Verder doe ik veel beleidsklussen, en krijg ik regelmatig trainingen om me verder te ontwikkelingen. Bovendien stap je ook de EU in, als je bij DNB werkt. We werken veel samen de ECB en zijn ook veel medewerkers die daar heen gaan.

Wat zijn de uitdagingen voor jou?
Hoe om te gaan met de stapels werk? Time management is heel belangrijk, snel kunnen schakelen, mensen om hulp vragen. Soms zet ik mijn telefoon even uit en ga ik stukken lezen.

Heb je verder nog tips voor studenten?

Haal goede cijfers, zeker als je naar buitenland wilt. Bij bijvoorbeeld een uitwisseling naar the Bank of England of het IMF is het heel belangrijk. Ook was mijn eerste contact met DNB op de beroependagen dat was een goed gesprek waar zij mij van hebben onthouden. Dus ga ook zeker naar dit soort georganiseerde carrière dagen!

Back to overview