|

Een interview met PwC

Barcode pwc 2012 2a scaled

De FSA Inside is op bezoek geweest bij één van de hoofdsponsors van de FSA: PricewaterhouseCoopers (PwC). PwC vormt samen met EY, KPMG en Deloitte de “big four” van de grote accountancy en advieskantoren. Wij spraken daar met Fayaaz Adalat, die een managersfunctie bekleed binnen het CMAAS-team.

Als student vraag je je dan al gauw het volgende af: wat houdt CMAAS precies in? CMAAS staat voor Capital Markets & Accounting Advisory Services. Deze afdeling bestaat uit een team dat zich bezighoudt met het adviseren van klanten op het gebied van de complexere accounting- en rapportage vraagstukken. Binnen CMAAS bestaan er vijf disciplines: Financial Services, Financial Instruments, Commercial Services, Capital Markets & Corporate Treasury Solutions.

CMAAS staat voornamelijk klanten bij waarvan PwC niet de controlerend accountant is: op de werkvloer worden deze klanten ook wel Channel 2 klanten genoemd. Channel 2 betekent dus eigenlijk dat PwC een andere rol vervult dan die van controlerend accountant. Channel 1 klanten zijn klanten waar PwC wel de controlerend accountant is. Om belangenverstrengeling te voorkomen mag PwC altijd maar één van de beide rollen vervullen bij een bedrijf.

Terug naar Fayaaz. Tijdens zijn master Accountancy op de UvA heeft Fayaaz op de auditafdeling van PwC gewerkt, daarna is Fayaaz overgestapt naar CMAAS. Inmiddels is hij in totaal al zo’n zeven jaar werkzaam bij PwC. Uiteraard met veel plezier, verzekert hij mij. Zijn functie in het CMAAS-team past goed bij hem door de diversiteit van de taken. De ene keer adviseert hij een bank bij implementeren van een nieuwe IFRS-standaard en de andere keer werkt hij aan een fusie of overname. Bovendien is de werksfeer bij PwC heel goed: “Ik heb in de tussentijd ook bij een ander bedrijf gewerkt en ben sinds een jaar terug bij PwC. Met mijn collega’s heb ik altijd goed contact gehouden en de collega’s en de sfeer bij PwC waren voor mij belangrijke redenen om terug te komen”.

Binnen CMAAS op de afdeling Financial Services zijn de voornaamste klanten banken en verzekeraars. Fayaaz heeft zijn focus binnen CMAAS bij banken en dan specifiek advisering rondom IFRS accounting en rondom de stabiliteit van banken, oftewel Basel III. Ook adviseert hij banken hoe zij het rapportageproces kunnen verbeteren, bijvoorbeeld met behulp van tools en apps. Op dit moment houdt Fayaaz zich bezig met het implementeren van een nieuwe accounting-standaard bij de grootste bank van Nederland, tegelijk ontwikkelt hij met een collega een nieuwe software-tool: “Wij werken aan erg veel verschillende opdrachten wat het werk altijd erg gevarieerd maakt. Zo kan ik in een week bij vijf verschillende klanten op kantoor zitten en werken aan verschillende opdrachten, maar soms ook ineens een hele week bij PwC op kantoor om met mijn collega’s aan een nieuwe innovatieve toepassing te werken”.

Is zo’n baan bij PwC dan niet heel erg druk? Fayaaz ziet de drukte als iets positiefs: “Zelf vind ik het altijd prettig om bij onze klanten op locatie te werken omdat je dan het beste meekrijgt waar je klanten op dagelijkse mee zitten. Zo zit je er middenin en weet je ook wat de situatie van je vraagt. Samenwerking met onze klant vinden wij heel belangrijk. De dagen kunnen wisselend zijn, en omdat we echt service georiënteerd zijn, kan een werkdag soms wat uitlopen omdat we als team onze missie willen volbrengen. Samen zijn we echt een team!”

Waarom PwC?

“PwC heeft een erg informele cultuur waarin een ieder wordt gerespecteerd, men is vooral geïnteresseerd in de output die je levert. PwC is open-minded en er wordt echt naar iedereen geluisterd.” Ook staat men altijd open voor nieuwe manieren of ideeën. Dat zie je mooi terug in de diversiteit binnen ons team, iets meer dan 50% zal accountancy hebben gestudeerd maar Eelco is bijvoorbeeld econometrist, Gerbrich heeft internationaal recht gestudeerd, Alex heeft finance gestudeerd en zo zijn er collega’s die hele andere studierichtingen gevolgd hebben. Maar ook de culturen en talen van de collega’s verschillen enorm, dat brengt juist dat we samen de mooiste dingen kunnen creëren. Iedereen ziet de diversiteit als iets positiefs en door de verschillende denkwijzen halen we er voordeel uit. Een ieder brengt namelijk zijn eigen referentiekader mee en daardoor faciliteert het verschillende manieren van denken. Daarnaast hebben we veel plezier met elkaar en gebeurt er ook genoeg op het gebied van teambuilding, zo hebben we vaak borrels, en hebben wij vorige week een indoor beachvolleytoernooi gehouden!”.

Ook is het zo dat binnen PwC, en vooral binnen ons team, veel aandacht besteed wordt aan innovatie. Zo spelen we bijvoorbeeld met de gedachte om iemand aan te nemen met een achtergrond in de IT, omdat wij merken dat de diensten die wij verlenen steeds vaker met digitalisering in verband kunnen worden gebracht. Hierdoor zouden wij onze klanten nog beter kunnen helpen. Maar als je zelf nieuwe competenties wil ontwikkelen en graag een extra studie informatica erbij gaat doen, wordt dat dan ook zeker gestimuleerd.

Het carrièrepad binnen PwC ziet er als volgt uit:

Associate → Senior Associate → Manager → Senior Manager → Director → Partner

Fayaaz: “Het carrièrepad bij PwC is transparant en duidelijk, je ontwikkelt je binnen de competenties van je functie. Als Associate gaat het vooral om je eigen ontwikkeling, bij een Senior Associate krijg je ook echt verantwoordelijkheid en wordt je rol ook breder binnen het team. Vanaf Manager wordt je verantwoordelijkheid nog breder en wordt je ook verantwoordelijk voor andere mensen binnen het team. Zo kun je je blijven ontwikkelen en groeien binnen PwC”. Fayaaz geeft ook aan dat er ook voor studenten mogelijkheden zijn in de vorm van een afstudeerstage. Werkstudenten hebben wij helaas nog niet op onze afdeling, maar wie weet kunnen wij er gauw eentje verwelkomen. Matthijs was vorig jaar afstudeerstagiair en werkt nu inmiddels een half jaar bij ons”.

Al met al heeft ons bezoekje aan PwC zijn vruchten afgeworpen: wij weten nu wat CMAAS precies inhoudt en zijn heel wat wijzer over de werksfeer en carrièremogelijkheden bij PwC. PwC lijkt ons hét bedrijf om je carrière te starten voor de meest ambitieuze studenten onder ons, die zichzelf willen blijven uitdagen en doorgroeien. Wil jij net zo’n carrière als Fayaaz? Neem dan een kijkje op de website en wellicht vind je een interessant traineeship!

Back to overview