|

Governmental Economics Tour 2017: Alle perspectieven in één tour!

Shutterstock 394832578 1300x731

“Trump draait nieuwe bankenregels Dodd-Frank terug” kopte het FD eergisteren. Dat Trump een streep wil zetten over de verscherpte wetgeving voor de bankensector krijgt veel kritiek, omdat de crisis van 2008 ieder nog vers in het geheugen ligt. De manier waarop de toezichthouding op de bankensector eruit moet zien speelt dan ook een belangrijke rol in de financiële sector, omdat iedereen in de bankenwereld te maken krijgt met deze regels. Heb jij ooit nagedacht over een carrière in het toezicht houden? FSA organiseert voor jou een kijkje aan de beleidsvormende kant van financiële sector met de Governmental Economics Tour. De GET is een unieke kans om kennis te maken met belangrijke partijen in het toezicht houden: het Ministerie van Financiën, De Nederlandsche Bank (DNB), Deloitte, en zelfs de Europese Rekenkamer staan op het programma!

Maar wat moet je je bij de GET voorstellen? Het doel is om de deelnemende studenten te laten kennismaken met alle partijen die betrokken zijn bij het toezicht houden. De tour begint in Den Haag bij het Ministerie van Financiën, waar de wetgeving voor de bankensector wordt ontwikkeld. Vervolgens zal het middagprogramma plaatsvinden bij DNB, die door middel van een case de studenten kennis laat maken het type problemen waar zij mee te maken krijgen in hun functie als toezichthouder. De volgende dag staat in het teken van de afdeling Governance, Risk & Compliance van Deloitte, die op basis van de wetgeving van het Ministerie van Financiën advies geeft aan de financiële instellingen waar DNB toezicht op houdt. Als afsluiter vertrekt de groep richting Luxemburg, waar de volgende dag een afspraak is bij een belangrijkste toezichthouder op de Europese Gemeenschap: de Europese Rekenkamer. Bij deze laatste instantie krijgen de studenten niet alleen inzicht in hoe de werkzaamheden eruit zien, maar ook in wat de mogelijkheden zijn om hier aan de slag te gaan.

Wellicht spreekt het politieke element van de Governmental Economics Tourou aan. Hoe moet bijvoorbeeld omgegaan worden met de moral hazard van de ‘too big to fail’ banken? En hoe zit het met de belangenverstrengeling tussen de politiek en de bankenwereld? Wat voor regels moeten er geïmplementeerd worden om een nieuwe financiële crisis te voorkomen? Al deze vraagstukken spelen een rol bij de Governmental Economics Tourde deelnemende instanties hebben baat bij een kritische en analytische blik. Maar los van het politieke gedeelte is het meedoen aan de GET voor alle financieel/economische studenten een waardevolle toevoeging: elke speler in de financiële sector te maken krijgt met toezichthouders, de paden van de overheid en commerciële banken kruisen elkaar regelmatig. Dus kun je kijken of dit carrièreperspectief misschien bij jou past en daarbij inzicht krijgen in deze sector.

Hoe denken de organisatoren van het evenement erover? Yvonne: “Ik ben vooral geïnteresseerd in DNB, omdat ik erg benieuwd ben hoe zij omgaan met de verschillende doelen van de commerciële en de publieke sector. Ik vraag me af wat voor concrete problemen dit oplevert en hoe zij hiermee omgaan”. Coördinator Jim benadrukt dat een evenement als GET heel nuttig kan zijn in het maken van een keuze over je toekomstige carrièrepad. Ook belangrijk om te vermelden is dat het naast informatief ook een evenement is om met de juiste mensen in contact te komen. Borrels, lunches, diners en hotelovernachting bij dit evenement zijn inbegrepen. “We gaan sowieso even Luxemburg verkennen en borrelen, maar het is belangrijk dat we fris zijn natuurlijk! ” aldus Gido.

Dus, ben jij economisch/financieel georiënteerd, geïnteresseerd in politieke en macro economische vraagstukken en benieuwd of werken bij de (semi)overheid misschien bij jou past? Dan is de Governmental Economics Tour zeker de moeite waard! De tour vindt plaats van 14 tot 16 maart en is voor studenten uit heel Nederland met een economisch/financiële studieachtergrond in de gevorderde studiefase. De inschrijfdeadline is 19 februari, en het enige wat je hoeft te doen is je cv uploaden op www.fsa.nl. We zien je de 14e!

Back to overview