|

Ontmoet Ivo: President van het FSA Bestuur 2023-2024 

Bestuursfotos fsa 1 2

Ivo (24) is dit jaar het gezicht van de FSA. Onze President heeft een bachelor International Business Administration aan de VU gedaan. Daarna is Ivo begonnen een joint degree Master Entrepreneurship aan de UvA/VU.  

Hoe ben je bij de FSA terecht gekomen?  

Toen ik bezig was met de afrondende fase van mijn Master Entrepreneurship, kwam er een interessante kans op mijn pad. De toenmalige President stelde voor of ik misschien een bestuursjaar bij de FSA wilde overwegen. Na het verzamelen van de nodige informatie en een paar gezellige koffiegesprekken met enkele bestuursleden, zag ik in een bestuursjaar de ideale kans mij goed te oriënteren. Zodat ik daarna doelgericht kon solliciteren bij een bedrijf waar ik echt enthousiast over was. 

Hoe bevalt het bestuursjaar tot nu toe? 

Het bestuursjaar bevalt tot nu toe uitstekend! Het is een geweldige mix van sociale interactie en waardevolle leerervaringen. Het meest opvallende is de combinatie van hard werken en leuke activiteiten met mijn bestuurs- en commissieleden. Het jaar begon met een overdrachtsweekend, gevolgd door een beleidsweekend, waardoor we sterk van start gingen. Een van de hoogtepunten was zeker onze weekendtrip naar Londen in November. 

Door het jaar heen wordt duidelijk hoe essentieel goede samenwerking binnen het bestuur is, vooral omdat je niet altijd direct een oplossing hebt voor elk probleem dat je tegenkomt. Deze ervaring leert je het belang van teamwork en hoe je dit effectief kunt toepassen. Bovendien biedt het bestuursjaar tal van ontwikkelingskansen die je normaal gesproken niet in je studie tegenkomt. Zoals al eerder aangegeven, vereist het veel inzet, maar het is tegelijkertijd zeer leerzaam en leuk. Momenteel kijk ik vooral uit naar onze skitrip naar Avoriaz. 

Wat zijn jouw taken binnen de FSA als president?  

Mijn rol als president binnen de FSA omvat verschillende verantwoordelijkheden, allemaal gericht op het succesvol uitvoeren van ons meerjarenplan. Het omvat het houden van overzicht en ervoor zorgen dat we samen de juiste koers blijven volgen. Bovendien speelt een cruciaal aspect van mijn functie een rol in het bevorderen van effectieve samenwerking tussen alle bestuursleden, met als doel optimale resultaten te behalen voor de gehele FSA. 

Op het vlak van communicatie ben ik verantwoordelijk voor het onderhouden van contacten met externe relaties, waaronder andere studieverenigingen, universiteiten, onze Raad van Advies en onze Raad van Commissarissen. Samen met de Vice-voorzitter werk ik nauw samen om beleidsmaatregelen te ontwikkelen en de inhoudelijke doelstellingen van de FSA te verwezenlijken. Dit jaar streven we naar de voltooiing van specifieke verbeterpunten, waarbij momenteel het integreren van ESG binnen onze vereniging een prominente plaats inneemt op onze agenda. 

Waarom heb je voor deze functie gesolliciteerd?  

Het idee van het overzicht houden over de grootste financiële studievereniging van de Benelux en tegelijkertijd de eindverantwoordelijkheid dragen en aan het roer staan van de vereniging, leek mij een geweldige uitdaging. Wat mij aansprak, was de mogelijkheid om veel vrijheid te hebben in mijn dagelijkse werkzaamheden, waardoor ik mijn tijd efficiënt kon indelen. Deze rol bood niet alleen de kans om waardevolle ervaring op te doen, maar stelde me ook in staat om een duidelijker beeld te krijgen van waar ik mijn carrière zou willen beginnen. 

Hoe ziet een gemiddelde werkdag voor jou eruit?  

Eigenlijk is het lastig om een gemiddelde werkdag gedetailleerd te beschrijven, omdat elke dag behoorlijk kan verschillen. Maar meestal begint mijn dag met een check-up bij alle bestuursleden om te zien hoe zij ervoor staan en of er belangrijke zaken zijn die die dag moeten worden afgehandeld. Daarna ga ik aan de slag met het verwerken van e-mails, waarbij ik onderscheid maak tussen wat dringend is en wat kan wachten tot onze bestuursvergadering. Vervolgens werk ik aan mijn lopende taken en bereid ik me voor op vergaderingen met commissies en andere belanghebbenden die gepland staan voor die week. Tijdens deze momenten houd ik me vaak bezig met kwesties die door andere bestuursleden worden aangedragen en die mijn aandacht nodig hebben. 

Wat voor skills zijn er nodig voor jouw functie? 

Als President binnen de FSA zijn leiderschapsvaardigheden van groot belang, aangezien je bestuursvergaderingen leidt, presentaties geeft en verantwoordelijk bent voor de FSA. Daarnaast is een oplossingsgerichte benadering essentieel, omdat je snel moet kunnen schakelen en soms lastige beslissingen moet nemen. Het behouden van overzicht en goed plannen is ook cruciaal vanwege naderende deadlines en verplichtingen. Bovendien vereist deze functie sterke sociale vaardigheden, omdat je met verschillende mensen communiceert en het welzijn van de FSA bewaakt, soms beslissingen moet nemen en het overzicht moet behouden in de dagelijkse gang van zaken en langetermijnstrategieën. 

Wat heb je dit jaar tot nu toe geleerd? En wat wil je nog leren?  

Dit jaar heb ik geleerd dat veranderingen soms langzaam verlopen, zelfs wanneer je veel ambitie hebt om in korte tijd veel te bereiken. Het is belangrijk om dit jaar te gebruiken om de belangrijkste veranderingen door te voeren. Tijdens dit proces heb ik gemerkt dat ondanks de verschillende werkmethoden, effectieve samenwerking van cruciaal belang is. Het intensief samenwerken met diverse werkstijlen heeft bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Voor mij staat dit jaar in het teken van verdere praktische ontwikkeling. Ik volg momenteel cursussen in Excel en PowerPoint om mijn werkzaamheden efficiënter te kunnen uitvoeren. 

Wat is de leukste verantwoordelijkheid van het jaar? 

Wat ik persoonlijk het meest boeiende aspect van mijn functie als voorzitter vind, is dat er geen vast takenpakket is. Je hebt de vrijheid om je rol naar eigen inzicht vorm te geven en bent het primaire aanspreekpunt binnen de vereniging. Hierdoor krijg je de kans om iedereen binnen de vereniging goed te leren kennen en ben je uitstekend op de hoogte van zowel interne ontwikkelingen als het contact met externe belanghebbenden. 

Waar kijk jij dit jaar nog het meeste naar uit?  

Dit jaar kijk ik enorm uit naar de veranderingen die wij als bestuur in werking hebben gezet en het bewerkstelligen hiervan. Bovendien heb ik ontzettend veel zin in de evenementen die ik coördineer. Tot slot ben ik erg benieuwd naar de vervolgstappen die mijn mede bestuursgenoten en commissieleden gaan maken, en ik vind het ook leuk om hier zelf actief aan deel te nemen. 

Wat zijn nu je plannen voor volgend jaar en heeft de FSA je hiermee geholpen?  

Na dit jaar ben ik van plan om deze zomer een maand in Azië te verblijven en vervolgens vanaf september beginnen met werken bij een van de bedrijven waarin ik momenteel interesse heb. De FSA heeft hierbij aanzienlijk geholpen, omdat ik enkele van deze bedrijven voor mijn betrokkenheid bij de FSA nog niet op mijn radar had. Bovendien heeft een jaar bij de FSA mij de kans geboden om gedurende het jaar al met deze bedrijven in contact te komen en te ontdekken of ze goed bij mij passen, en vice versa. 

Heb je nog tips voor jouw potentiële opvolger? 

Overweeg je om een bestuursjaar te doen bij de FSA en ambieer je misschien de rol van President? Ik zou als tip vooral meegeven om het huidige bestuur te spreken om meer inzicht te krijgen over hun ervaringen. Dit bied je de kans om directe inzichten en antwoorden te krijgen op al je vragen.  Maar het belangrijkste advies dat ik je kan meegeven, is om volop te genieten van deze uitzonderlijke ervaring. De tijd als bestuurslid gaat snel voorbij, en wat je doet is echt bijzonder.  

Interesse in een bestuursjaar? 

Back to overview