|

Private Equity Cycle | The very first edition

Dsc 0084

Dit jaar organiseren Koen, Edo en Daan voor het eerst de Private Equity Cycle op; het enige project in heel Nederland waarbij je de kans krijgt om op kantoor van PE-partijen langs te komen. Uniek dus! Wij trakteerden Edo (23) en Daan (23) op een koffietje om hen op het ‘terras’ van de Krater in het zonnetje (oké, ook wel een beetje koud) meer informatie over dit nieuwe evenement te ontfutselen. Want wat houdt deze geheimzinnige Private Equity Cycle eigenlijk precies in?

“Aan deze eerste editie van de PEC doen 4 Private Equity kantoren mee: Bencis, Hal, Mentha en Torqx. Bij elk kantoor zal een inhousedag plaatsvinden, in de week van 1-7 mei. De dagindeling zal elke dag een beetje anders zijn, dit hangt af van de indeling van de bedrijven zelf. Waarschijnlijk zal de dag rond 13:00/14:00 uur beginnen met een algemene presentatie. Daarna zullen de studenten een case maken of krijgen ze een workshop om meer inzicht te krijgen in de werkzaamheden van een PE-kantoor. Elke dag zal worden afgesloten met een borrel.”

Terug naar de basis: wat doen PE-kantoren eigenlijk?

“In feite neemt een PE-kantoor een belang in een bedrijf of neemt een bedrijf helemaal over, doorgaans met een hoop geleend geld. Vervolgens zitten ze daar een paar jaar in, maken ze enorme efficiëntieslagen en proberen ze het bedrijf zo optimaal mogelijk te laten functioneren. In deze jaren worden direct ook schulden afgebouwd. Het PE-kantoor krijgt een significante invloed op de bedrijfsvoering en heeft vaak een beslissende stem daarin. Na doorgaans 5 tot 10 jaar wordt zo’n bedrijf dan weer verkocht aan ofwel een grotere PE-partij of het wordt naar de beurs gebracht. Dat is een beetje hoe een normale PE-proces eruit ziet.”

Hoe verschillen deze 4 deelnemende kantoren zich onderling?

“De kantoren verschillen met name op omzetniveau. Torqx en Mentha zijn net iets kleiner dan Bencis en HAL en zitten op een wat kleinere omzet naar bedrijven te kijken. Wat Hal kenmerkt is dat het voornamelijk familiekapitaal is, waardoor zij meer de mogelijkheid hebben om een langere positie in te nemen. Dit houdt in dat ze niet bij voorbaat genoodzaakt zijn om binnen een aantal jaar hun investering terug te zien. Het voordeel hiervan is dat ze een positie kunnen innemen met een ideaalbeeld, met een filosofie waarvan ze denken dat het echt gaat lukken, ook al heeft het meer tijd nodig.”

Wat voor studenten zoeken PE-kantoren?

“Dat is per bedrijf heel erg verschillend. Het ene kantoor vindt relevante werkervaring belangrijk en het andere bedrijf selecteert meer op excellente studieprestaties of wanneer een student bewezen heeft analytisch sterk te zijn. Er is niet echt een specifieke studieachtergrond waar deze studenten vandaan komen, het verschilt van finance tot sterrenkunde en ruimtevaarttechniek. Het zijn echt de topstudenten van Nederland waar PE-kantoren naar op zoek zijn.”

Hoe kan je je aanmelden?

“Je kan je voor elke dag apart aanmelden. De selectie ligt bij de bedrijven, zij kiezen uit wie ze willen terugzien op hun eigen dag. Om je in te schrijven moet je je CV, cijferlijst middelbare school en cijferlijsten van bachelor en/of master uploaden.”

Wat de mannen naast hun PEC-commissie doen? Daan rondt dit jaar zijn bachelor Economie en Bedrijfskunde richting Finance af en begint volgend jaar aan zijn master Managerial Economics and Strategy aan de UvA. Edo doet momenteel de master Finance aan de VU en heeft net zijn CFA 1 gehaald. Mocht je meer dingen willen weten of de Private Equity Cycle zijn zij altijd bereikbaar via [email protected]!

Back to overview