|

Hoe is het om te werken bij KPMG?

Kpmg 1 e1612358839202 1024x407

KPMG Nederland maakt deel uit van een groot internationaal netwerk van professionele accountants- en advieskantoren. KPMG bundelt de expertise van 162.000 professionals in 155 landen. De focus van KPMG? Organisaties helpen om weloverwogen besluiten te nemen en te excelleren in de wereld van vandaag en morgen. Wil je meer weten hoe het is om bij KPMG in de Corporate Finance te werken? Corporate Finance bestaat uit drie jonge, dynamische teams: Mergers & Acquisitions, Debt Advisory en Valuations. Marnix, Lisanne en Jurriaan vertellen over hun werk bij deze teams. 

‘Ik leer veel industrieën goed kennen’

Marnix van de Weijer liep in 2013 stage bij Corporate Finance en is nu Manager Mergers & Acquisitions: “Een bedrijf opzetten en het daarna verkopen; voor veel ondernemers is dat hun levenswerk. Het daadwerkelijke verkoopmoment is een grote gebeurtenis in hun leven. Als Manager bij Mergers & Acquisitions word ik ingeschakeld om ondernemingen te helpen bij de verkoop. Eerst ga ik in gesprek met de CEO en CFO om op papier te kunnen zetten wat een bedrijf zo mooi maakt en vooral ook waarom het aantrekkelijk is om te kopen. Samen met het team doe ik marktonderzoek: voor welke strategische- of financiële partijen is dit bedrijf interessant? Echt gaaf is het, als partijen vervolgens over elkaar heen buitelen omdat ze allemaal interesse hebben. Ik voel dan de drive om de meest geschikte partij te kiezen, met de beste prijs. Bij elke opdracht werk ik voor een totaal ander klanttype en leer ik veel industrieën goed kennen; dat maakt dit werk zo interessant. In Nederland sluiten wij ongeveer dertig deals per jaar; wereldwijd is KPMG betrokken bij circa vierhonderd deals per jaar. Ik werk zelf ook mee aan die wereldwijde deals; ik was al in Stockholm, Tsjechië en Singapore voor opdrachten en pitches. Ook heb ik cursussen gevolgd in Londen en Parijs. Ik heb nog de ambitie om een internationale exchange van een (half) jaar te doen, om ook een andere transactiecultuur van dichtbij mee te maken.”

‘Ideale mix tussen cijfers en mensen’

Lisanne van der Hijden werkt als Manager Debt Advisory in een multidisciplinair team aan complexe financiële vraagstukken: “Bij een overname, zeker bij een financiële organisatie, wordt vaak vreemd vermogen aangetrokken. Als Manager bij Debt Advisory houd ik mij bezig met het adviseren van klanten bij het structureren en aantrekken van deze acquisitiefinanciering, maar ook bij herfinancieringstrajecten. Ik werk nauw samen met de klant; we kijken wat voor soort financiering nodig is en we vergelijken zowel traditionele financiers als alternatieve financieringsbronnen. Samen gaan we op zoek naar de strategisch beste oplossing.”

“Een tweede belangrijk aspect van mijn werk is Structured Finance. Hierbij ondersteun ik grote (inter)nationale banken en verzekeraars bij het opzetten en inregelen van nieuwe investeringsproposities en financieringsstructuren. Dit zijn complexe vraagstukken, ik werk dan ook veel samen met andere disciplines binnen KPMG. Binnen ons team zijn we gespecialiseerd in de structurering, maar als het gaat om juridische- belasting-, accounting- of regulatory-vraagstukken, schakelen we collega’s van andere afdelingen in. Dit is ontzettend leerzaam. Inhoudelijk, maar ook leer je samenwerken met heel veel verschillende mensen. De druk is vaak hoog, omdat we werken met strakke deadlines. Als we een project goed en op tijd hebben afgerond, geeft dat een supergoed gevoel. Ik vind mijn werk een ideale mix tussen het werken met cijfers en met mensen. De ene dag buig ik me over een Excel-model, de andere dag ga ik het gesprek aan met een klant. We hebben een relatief jonge afdeling en we werken intensief samen. Bij de afronding van een project gaan we samen de stad in om het succes te vieren.”

‘Commerciële en technische vaardigheden ontwikkelen snel’

Jurriaan van den Hoven werkt ruim drie jaar als Associate Financial Services: “Als Associate bij Valuations richt ik me op het begeleiden van fusies en overnames. We ondersteunen de klant vanaf het eerste moment en begeleiden bij een mogelijke aan- of verkoop van een bedrijf(sonderdeel). Daarnaast houd ik me bezig met complexe waarderingsvraagstukken. Heel leuk is dat ik de ene dag bezig ben met het aankopen van een onderneming, terwijl ik de volgende dag een organisatie begeleid bij de verkoop. Zo zie ik twee kanten van de medaille. Het vereist ook dat je moet kunnen schakelen, en bovenal zorgt de variatie in het werk voor een snelle ontwikkeling van zowel mijn commerciële als mijn technische vaardigheden. Als Associate heb ik te maken met een gevarieerde klantenkring. Ik werk voor zowel kleinere ondernemingen, als voor grote internationale organisaties. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze actief zijn in de bancaire sector, verzekeringswezen, vermogensbeheer of trust sector. Altijd wordt mijn werk op boardniveau besproken. Het is erg leuk en leerzaam om met de top van een bedrijf te sparren over strategieën, toekomstplannen en tactieken. Normaal gesproken werk ik aan een aantal projecten tegelijk, waarbij ik me meestal per dag of week focus op één project. Naast de inhoudelijke invulling van het werk is het team zelf erg belangrijk. Vaak zetten we de vrijdagmiddagborrel nog even door in de stad of gaan we een hapje eten. Ik neem graag het voortouw in sociale activiteiten en heb zo ook de organisatie van de wintersport en het kerstdiner voor mijn rekening genomen.”

Ook aan de slag bij Corporate Finance? 

Bekijk direct de volgende functies:
– Executive Corporate Finance
– Executive Debt Advisory
– Deal Advisory Traineeship
– Associate Mergers & Acquisitions
– Associate Corporate Finance Financial Services
– Associate Corporate Finance Debt Advisory

Of neem voor meer informatie contact op Tamara Jonkman

Back to overview