Een interview met Joukje Janssen, Partner bij PwC
Partner bij één van de Big Four. Wat houdt dat precies in? Hoe kom je zo ver? En hoe weet je welk bedrijf het beste bij jou past? Joukje Janssen, Partner Sustainability & Responsible Governance practice bij PwC, beantwoordde al onze vragen en tipt een vacature!
U bent als partner bij PwC verantwoordelijk voor de Sustainability & Responsible Governance. Wat houdt dit precies in?
“Dat klopt! Het betekent dat ik, samen met een andere partner, verantwoordelijk ben voor een team met specialisten (30 mensen) op het gebied van duurzaamheid en het meetbaar maken van niet-financiële gegevens. Inhoudelijk adviseren wij klanten hoe ze de niet-financiële gegevens die zij gebruiken om hun organisatie te sturen, meetbaar maken, in een goed gestroomlijnd proces. Dit raakt onderwerpen als medewerkerstevredenheid, cultuur en gedrag, circulaire economie en de sustainable development goals. Bij een aantal van onze klanten zijn we tevens betrokken bij het uitvoeren van de audit werkzaamheden op de niet-financiële gegevens opgenomen in hun verslag.”
“Partner zijn betekent ook het ontwikkelen van literatuur, het zorgen voor financiële en ‘menselijke’ gezondheid van het team en de verantwoordelijkheid voor de communicatie met collega’s buiten onze groep. Daarnaast ben ik binnen de gehele afdeling Risk Assurance (205 mensen) – waar Sustainability & Responsible Governance een onderdeel van is – verantwoordelijk voor het talent management. Daarvoor houdt ik me bezig met coaching, diversiteit en de groei van onze mensen.”
Dat zijn een hoop verantwoordelijkheden! Hoe ziet een gemiddelde week voor u eruit?
“Dat hangt af van de periode van het jaar af. Tussen januari tot en met maart is het over het algemeen heel druk met de controlewerkzaamheden bij onze klanten op het gebied van duurzaamheid en niet-financiële gegevens. In de rest van het jaar ligt de nadruk wat meer op advieswerkzaamheden en het ontwikkelen van nieuwe diensten, literatuur, enzovoorts. Dat combineer ik het hele jaar door met de aansturing van het team. Die vraagt op bepaalde momenten in het jaar, bijvoorbeeld rond de eindejaar beoordelingen, meer tijd dan op andere momenten. Mijn dag is dus altijd anders en heel divers als het gaat om bij welke klanten ik aanwezig ben en welke vergaderingen ik heb. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat ik les aan het geven ben in het commissarissen programma van de Erasmus Universiteit Rotterdam.”
“Op donderdag ben ik thuis voor mijn zoontje Renke (bijna 1 jaar), mijn man werkt op vrijdag niet. De andere drie dagen van de week gaat Renke naar het kinderdagverblijf, wat betekent dat ik hem op die 3 dagen altijd of moet halen of brengen.”
Heeft u een persoonlijke missie? En hoe draagt uw baan daaraan bij?
“Duurzaamheid vind ik heel belangrijk, het maakt een integraal onderdeel van al onze levens uit en in alle dingen die we doen moeten we rekening houden met de middellange termijn. Daarnaast geloof ik in persoonlijke groei van mensen door goed te kijken naar wat ze kunnen en ze daarin te stimuleren.”
“Mijn werk draait om beide punten. Op de middellange termijn zou ik het mooi vinden als ons team niet meer hoeft te bestaan omdat het onderwerp dan zo geïntegreerd is in alle dingen die we doen, dat alle medewerkers bij PwC deze expertise hebben. Ik realiseer me echter goed dat het nog wel even kan duren voordat we dat voor elkaar hebben. Op een iets kortere termijn is mijn tweede persoonlijke/professionele missie wat makkelijker te realiseren: ervoor zorgen dat mensen in mijn team op een natuurlijke en een voor hen passende wijze kunnen (door)groeien.”
Zelf aan de slag bij PwC? Je kunt nu tot 15 april hier solliciteren voor een startersfunctie als Associate Sustainability & Responsible Governance!
U werkt al langere tijd voor PwC, waarom heeft u ooit juist voor PwC gekozen?
“Ik ben ooit begonnen bij een non-profit organisatie en was na 2 jaar op zoek naar meer uitdaging, een cultuur waar kritisch gekeken werd naar persoonlijke groei en waar je in korte tijd veel kon leren en verantwoordelijkheid kreeg. Dat is waarom ik destijds ben overgestapt en aangezien ik hier ondertussen al 12 jaar zit (en dat was niet mijn eigen verwachting ;-)), blijkt dat goed te passen.”
Hoe bent u op de positie gekomen die u nu heeft?
“Tja, dat is altijd een beetje een lastige vraag. Belangrijk is goed zijn in je vak, iets extra’s brengen binnen de totale groep van partners van PwC en je eigen dingen blijven doen. Ik denk dat het feit dat ik de menskant heel belangrijk vind en dus empathie hoog op mijn agenda heb staan, een grote rol heeft gespeeld. Daarbij geloof ik dat als je authentiek bent en kritisch bent op jezelf en de organisatie je betrokkenheid toont die binnen PwC wordt gewaardeerd.”
Wat zou u nog willen bereiken op carrière gebied?
“Ik zou het mooi vinden als een paar mensen uit mijn team in de komende jaren een dusdanige groei doormaken dat mijn rol als partner van dit team niet meer nodig is omdat zij die dan over hebben genomen. Wat ik dan zal doen? Dat weet ik niet precies, maar er komen altijd mooie nieuwe dingen op je pad, als je er maar naar blijft kijken en er voor openstaat.”
Wat zou u afstuderende studenten aanraden als het gaat om de keuze voor een bedrijf?
“Kijk goed naar waar jij je thuis voelt. Je moet passen binnen de cultuur van een bedrijf en dus moet je bij de keuze van een organisatie vooral naar je gevoel luisteren. Natuurlijk moet je het vak leuk vinden, er goed in zijn en iets kunnen brengen, maar ik ben er van overtuigd dat als de cultuur je aanspreekt, je succesvoller bent omdat je beter zult presteren. Dat betekent in mijn ogen niet dat je hetzelfde moet zijn als de rest binnen de organisatie, maar vooral dat je je prettig voelt bij wat die cultuur is. Dus denk voor jezelf na of je informeel of formeel, uitdagend of rustig aan, prestatie gedreven of waarden gedreven, financiële targets of maatschappelijke impact belangrijk vindt. Veel bedrijven hebben een combinatie van deze dingen en dat maakt de keuze niet heel zwart wit, daarom is het ook heel belangrijk om verschillende mensen te spreken en een breed beeld van de organisatie te krijgen.”
Wat zou u studenten adviseren die ook een positie als partner bij een bedrijf als PwC ambiëren?
“Eerlijk gezegd denk ik dat het loslaten van die ambitie en vervolgens vooral gave dingen doen binnen een organisatie als PwC, de kans op dat succes eerder vergroot dan wanneer je ‘krampachtig’ je ambitie gaat nastreven. Volgens mij zijn er ontzettend veel mooie uitdagingen op verschillende plekken die allemaal kunnen leiden tot een succesvolle carrière.”