|

Een koffietje met Lars (Commissie Trading Project)

Blog 2 e1528896669476 380x200

“Als ik uit iedereen mag kiezen? Dan zou ik wel eens een kop koffie willen drinken met Mark Rutte.”

“De skills die ik op heb gedaan tijdens het organiseren van dit project bij de FSA en de extra trainingen die je als lid kunt volgen, kan ik straks goed gebruiken als ik voor mezelf begin.”

Lars van der Wal (25) doet een master Business Administration: Strategy & Organization aan de VU en organiseerde afgelopen november Trading Project 2017. Onder het genot van een kop koffie (zwart, no nonsens) vertelt hij over zijn ervaringen bij de FSA, zijn ambities als ondernemer en… zijn snor.

Waarom heb jij je aangemeld bij de FSA?
“Na mijn bachelor Politicologie aan de UvA wilde ik een tijdje werken voordat ik aan mijn master zou beginnen. Via een uitzendbureau kon ik aan de slag op de salesafdeling van een dochterbedrijf bij ABN Amro en al vrij snel kreeg ik een vast contract. Omdat het lekker verdiende ben ik daar uiteindelijk langer gebleven dan ik in eerste instantie had bedacht maar op een gegeven moment begon ik me echt oud te voelen tussen al de collega’s met kinderen. Ik miste het studeren en vooral het studentenleven, daar was ik nog niet klaar mee. Het werd dus tijd om aan mijn master te beginnen. Om ook het sociale aspect weer op te pakken tipte mijn clubgenoot (tijdens mijn Bachelor was ik lid in Utrecht) de FSA.”

Wacht even.. je deed een bachelor Politicologie maar volgt nu een Master Business Administration. Leg eens uit?
“Voordat ik aan Politicologie begon deed ik Economie. Maar dat hele wiskundige werd ‘m niet echt.. Politicologie vond ik heel interessant en daar wil ik later ook zeker nog iets meer doen, maar nu nog niet. Een master Business Administration vind ik een mooie toevoeging omdat daarin beleid en economie samenkomen. Ik leer veel dingen die ik nodig heb voor mijn grote doel: voor mezelf beginnen.”

Dus over een paar jaar vertel je me op een FSA alumni borrel dat je in de quote staat als founder van…?”
“Haha, ja.. dat weet ik nog niet precies want ik heb meerdere ideeën. Wat vast staat is dat ik met mijn bedrijf bij wil dragen aan het klimaatbeleid. Continu zie ik om me heen dingen waarvan ik denk dat het beter kan en die schrijf ik allemaal op. Maar het idee hebben is natuurlijk pas stap één. Het gaat uiteindelijk om het doen. De film The Founder, over hoe MacDonalds zo groot geworden is, heb ik wel vier keer gekeken. Daarin blijft de hoofdpersoon ook hameren op dat het gaat om doorzetten en blijven geloven in wat je doet. Als ik dat soort films zie of andere grote ondernemers hoor speken, begint het bij mij echt te kriebelen joh, niet normaal! Over een maand stop ik bij ABN Amro zodat ik tijd heb om één van mijn businessplannen uit te gaan werken. Na mijn studie wil ik gelijk kunnen starten omdat ik me het in deze levensfase nog kan permitteren om op mijn bek te gaan en veel te leren. Als ik later een gezin heb is dat minder handig.”

En vanwaar dan je keuze voor Trading Project?
“Ik heb Bitcoins en handel een beetje in aandelen, super interessant. De bedrijven waarmee de FSA voor dit project samenwerkt (Optiver en Flow Traders) zijn grote spelers en het leek me tof om daar eens binnen te kijken. Bovendien dacht ik; de dingen die ik leer van het organiseren van zo’n project kan ik goed gebruiken als ik straks voor mezelf ga beginnen. Als je iets wilt starten moet je kunnen organiseren. Ook de exclusieve trainingen waar je als actief lid toegang tot krijgt komen straks van pas. Beter worden op het gebied van acquisitie bijvoorbeeld. En: de contacten zijn ook handig.”

Even voor de leken onder ons, wat houdt Trading precies in?
“Stel: ik als expert weet dat een kop koffie €2,10 waard is. Maar ik weet ook dat iemand met minder kennis daarover, uitgaat van €2,50. Dan koop je dus in op €2,10 en bied je aan voor €2,50. In grote aantallen maak je met die truc een hoop winst. Traders, zoals Optiver en Flow Traders, houden de markt van onder andere aandelen en opties in beweging. Ook op de dagen dat er niet zo veel gebeurt moeten zij blijven handelen om te zorgen dat die markt niet vastloopt.”

Hoe zag Trading Project er dit jaar uit?
“s’ Ochtends brachten we een bezoek aan Flow Traders en ’s middags aan Optiver. Beide kantoren waren echt geweldig. Bij Flow Traders verzamelden we in een lounge die je kunt vergelijken met een Gentlemen’s Club; donkere leren fauteuils, gedimde lichten, een pooltafel, een pokertafel en een enorme bar met gevulde ijskasten waar iedereen de hele dag eten of drinken uit kan pakken. Ook bij Optiver keken we onze ogen uit. Om je een beeld te geven: die (voornamelijk) mannen daar zitten continu naar gemiddeld zes beeldschermen per persoon te staren om de beurs in de gaten te houden en telkens als er een deal wordt gemaakt schreeuwen ze ‘SOLD!’ over de vloer. Dat was echt fantastisch om te zien.”

“Bij beide bedrijven kregen we uitleg over wat ze doen en mochten we daarna een ‘spel’ spelen, waarmee je een beetje een idee kreeg van wat het werken bij een Trading kantoor inhoudt. Om heel eerlijk te zijn begreep ik er in eerste instantie niet veel van. Pas toen een van de meisjes die mee deed aan het project me het tijdens de lunch uitlegde viel het kwartje, haha. Bij Optiver ging het daarom beter, ik heb er toen zelfs een gewonnen!”

Wat heb je van het organiseren van Trading Project geleerd?
“Dat het niet zo moeilijk is als je gewoon logisch nadenkt. En dat flyeren niet leuk is maar wel belangrijk.”

Oké genoeg over Trading, ik moet het echt even aan je vragen; die dikke snor.. die had je eerst toch niet?
“Haha, nee dat klopt. Die laat ik deze maand staan om geld in te zamelen voor Movember. Ik vind het belangrijk om stil te staan bij de ziekten waar mannen veel te jong aan overlijden. Je kunt nog doneren!”

Als je echt uit iedereen zou mogen kiezen: met wie zou jij dan nog wel eens een koffietje willen drinken?
“Mogen het er ook twee zijn? Ten eerste lijkt me namelijk heel interessant om een keer met Mark Rutte te spreken. De VVD heeft al best wat problemen gehad en ik vind het heel knap hoe dat Rutte op de een of andere manier nooit blaam treft. Veel mensen stemmen echt op hem, terwijl ze misschien niet eens zo’n VVD fan zijn. Ik hoorde iemand zeggen dat als Rutte het land leidt, ze erop vertrouwt dat het wel komt. Ik ben wel benieuwd hoe hij dat voor elkaar krijgt. Plus; hij doet ontzettend veel dingen tegelijk. Hij houdt zich bezig met grote vraagstukken maar geeft daarnaast ook les op een VMBO school. Ik heb het idee dat die man meer uur in de week weet te proppen dan ieder ander in Nederland.”

“Als tweede natuurlijk met Elon Musk. Dat is op dit moment wel de Godfather van alle ondernemers. Tesla verkoopt matig en haalt zijn productiedoelen niet maar Musk krijgt investeerders wel zo ver dat ze miljarden blijven pompen in zijn bedrijven. Hij weet precies wie hij moet benaderen en hoe hij mensen moet overtuigen, dat zou ik wel van hem willen leren.”

Back to overview