|

Meet Koen Zwetsloot, Vice-president of the board 2019-2020!

Whatsapp image 2022 03 30 at 9.43.49 pm

Deze week interviewt Mila oud-bestuurslid Koen over zijn ervaringen als Vice-President in zijn bestuursjaar (2019 – 2020).Wat heeft hij geleerd van dit jaar? Wat heeft hij eraan overgehouden op zakelijk en persoonlijk vlak? En wat zou hij aankomende bestuurders willen meegeven?

Wat doe je in je huidige functie? 

Ik ben op het moment werkzaam als consultant bij Rembrandt Fusies & Overnames. Als een van Nederlands grootste M&A kantoren in de mid-market adviseren wij ondernemingen bij fusies en overnames. Zo begeleiden wij eigenaren van grote en middelgrote (familie)bedrijven die een oplossing zoeken voor hun opvolging, evenals ambitieuze ondernemers met uitbreidingsplannen.

Waar haal jij je energie uit? 

In m’n privéleven haal ik m’n energie wel echt uit sporten. Zowel fitness, als padel, squash en voetbal. Voetbal zelf spelen maar ook zeker voetbal kijken. Daar kan ik wel echt m’n energie in kwijt. En in m’n werk is het toch wel onder tijdsdruk keihard werken voor een pitch en dan de deal binnenhalen. En dan komt de echte voldoening natuurlijk als de deal na een maandenlang proces ook echt geclosed wordt.

Wat waren de belangrijkste redenen voor jou om een bestuursjaar bij de FSA te doen?  

Voor mij was de voornaamste reden eigenlijk dat ik tijdens m’n bachelor m’n studie op een iets lager pitje had gezet en daardoor vond dat ik m’n CV moest uitbreiden door iets buiten m’n studie te doen. Toen heb ik voor een bestuursjaar gekozen en daar heb ik eigenlijk nooit spijt van gehad. Het is wel echt iets wat dit moment nog steeds op m’n CV naar voren springt, dus ik ben heel blij met de keuze die ik toen heb gemaakt. 

Wat heeft de FSA je op een persoonlijk vlak gebracht? 

Op persoonlijk vlak heb ik er vijf hele goede vrienden aan overgehouden. Sowieso meerdere vrienden natuurlijk, want met heel FSA-actief ga je goed mee om. Met sommigen meer dan met anderen, maar met m’n bestuur toch wel echt het meest. We zijn tot nu toe nog steeds heel hecht en hebben zelfs met elkaar een gezamenlijke spaarrekening waar we elke maand een vast bedrag op storten. Daar gaan we dit jaar voor de tweede keer van op vakantie samen. Daarna gaan we waarschijnlijk doorsparen tot we weer een lekker bedrag hebben om van op vakantie gaan. Dus, om terug te komen op je vraag ik denk vooral; hele hechte connecties.  

Wat heeft de FSA je op een professioneel vlak gebracht?  

Ik denk dat je sowieso een voorsprong hebt op het moment dat je begint met werken, omdat je echt al een jaar fulltime werkervaring erop hebt zitten. Verder natuurlijk de professionele communicatie en houding ten opzichte van bedrijven, omdat je dat gewoon een jaar lang in naam van de FSA hebt moeten doen. Je merkt ten opzichte van andere starters dat je daar iets verder in bent. Daarnaast heb je bij je FSA bestuursjaar vanaf moment één best wel veel verantwoordelijkheid; er is niet iemand die boven je staat die zegt hoe je dingen moet doen. Je moet echt alles zelf uitzoeken, maar daar leer je best wel snel goed mee om te gaan en daardoor leer je ook op een goede manier prioriteiten voor jezelf te stellen. Je leert jezelf een werkstructuur aan, waar ik nog steeds profijt van heb.

Whatsapp image 2022 03 30 at 9.43.50 pm

Wat is je meest memorabele moment bij de FSA en waarom?  

De meest memorabele momenten zijn denk ik toch wel de borrels, maar op nummer een zeker de wintersport. Dan ben je gewoon een week lang met een leuke groep weg en je merkt ook dat dat de groep is die daarna super hecht is. Verder hebben we ook hele mooie evenementen gehad, maar bij ons konden veel events helaas niet doorgaan door corona. Dat heeft een beetje roet in het eten gegooid. Dus ja, vandaar op nummer een de wintersport, maar ook zeker de oud-besturendiners en de overige borrels.

Waarom zou je studenten aanraden om een bestuursjaar te doen bij FSA?  

Ten eerste, omdat je er ontzettend veel van leert. Je leert jezelf een professionele werkhouding aan, leert veel bedrijven kennen en maak je ontzettend veel connecties. Ik ben bijvoorbeeld via de FSA bij mijn huidige werkgever terecht gekomen. Daarnaast leer je in dit jaar alle richtingen binnen de finance een stuk beter kennen en kom je er op die manier achter welke richting het beste bij je past. Zo ben ik er in m’n bestuursjaar achter gekomen waar m’n interesses echt lagen en heb ik dat daarna verder toe gesplitst. Wat misschien nog wel het grootste voordeel is, is dat je je een jaar lang in een groep vol met ambitieuze studenten omgeeft. Je ziet om je heen de ziekste CV’s langskomen, wat best wel zorgt voor een drang vanuit jezelf om ook zoiets te bereiken. Je tilt jezelf daardoor naar een hoger niveau. Het bestuursjaar zelf staat natuurlijk ook super goed op je CV. Dus het is denk ik gewoon het totaalplaatje, kortom; een unieke ervaring.

Waar ben je het meest trots op wat je bij de FSA heb bereikt? 

Dit vind ik een lastige vraag want in ons jaar begon corona zijn intrede te maken. Van de drie evenementen die ik bijvoorbeeld coördineerde, zijn er twee niet doorgegaan. Het andere carrière evenement wat ik organiseerde was de Business Orientations Days. Dit event liep eigenlijk al een halfjaar op het moment dat ik bestuur werd. Aan de andere kant, denk ik dat daardoor ook juist wel hetgeen waar ik het meest trots op ben binnen ons bestuursjaar, is dat wij iets hebben gedaan wat nog nooit eerder is gedaan. Namelijk zo’n klap verwerken en dat ook met de bedrijven afhandelen. Het is natuurlijk best wel een ding als je ineens hoort dat veel bedrijven zich terugtrekken, alles stilvalt en je ook niet meer weet wat er wel en wat er niet door kan gaan. Zie dat maar te regelen, ook financieel. Zie maar eens al die partijen waarmee je contact had voor evenementen, waarmee je voorbereidingen aan het treffen was, zie dat maar te managen. Dat is best wel lastig geweest voor ons op dat moment, omdat er geen handboek was voor corona. Dus ik denk dat waar ik het meest trots op ben, is dat wij dat toch nog in hele goede banen hebben weten te leiden. Mét goede feedback daarover vanuit de bedrijven. Je moet toch gaan vertellen van “Hey heel leuk dat evenement, maar het gaat niet door en we moeten wel kosten rekenen voor dit, dit en dat”. Dat heeft soms zeker voor wat gedoe gezorgd.  

Heb je nog tips voor degenen die willen solliciteren op een bestuursfunctie?  

Ik twijfelde eerst nog een beetje of ik wel een bestuursjaar wilde gaan doen, daarnaast wist ook niet welke functie het best bij mij paste. Dus ik ben eigenlijk met iedereen van het bestuur een koffietje gaan drinken. Ik heb toen gerichte vragen gesteld over wat de functie inhield. Door de koffietjes werden m’n twijfels weggenomen, en ben ik erachter gekomen welke functie het best bij me paste. Ten tweede heb ik stuk voor stuk aan elk bestuurslid gevraagd of ze tips hadden voor de sollicitatie. Eigenlijk heb ik al die tips opgevolgd en op die manier gezorgd dat ik heel goed voorbereid was op de sollicitatie. Sowieso is het belangrijk om uit te zoeken voor jezelf of dit hetgeen is wat je wilt, maar het kan nooit kwaad om koffietjes te drinken, dan kom je er vanzelf wel achter. Dus eigenlijk is mijn advies; ga koffie drinken! En als extra advies; neem een dubbele espresso! Dat deed ik zelf ook expres zo.

Back to overview