|

SmartenUp: Excel, maar dan vet

Binary code

Begin jij ook al te gapen bij het woord ‘excel training’? Dan loop je echt hopeloos achter. Eric en Sanne veroveren de wereld met het Excel bedrijf Smartenup. Zij vertelden ons dat Excel de toekomst is, dat we vooral veel moeten blijven leren, en dat ze op zoek zijn naar talent.

Kunnen jullie jezelf even voorstellen?

Sanne: Ik werk sinds driekwart jaar bij Smartenup als account manager. Ik ben hier terecht gekomen na mijn studie IBA. Ik had geen idee wat ik wilde en had alleen maar bijbaantjes in de horeca gehad. Maar toen ben ik hier stage gaan lopen omdat het idee van een startup me erg aansprak om werkervaring op te doen. Na mijn stage kon ik gelijk solliciteren voor een baan! Overigens was ik voor deze stage niet per se met Excel bezig, maar ik had wel veel affiniteit met wiskunde en economie.

Eric: Ik heb Smartenup opgericht, omdat ik merkte dat Excel een hele belangrijke skill is in het bedrijfsleven die je in die tijd niet echt op een aantrekkelijke en goede manier kon leren. Ik heb het tijdens mijn eerste baan mezelf geleerd via youtube filmpjes en boeken. Voor ik Smartenup begon heb ik in de finance wereld gewerkt: General Electric, Nike. Mijn laatste baan bij Nike was heel vet, maar ik was toch toe aan iets nieuws. In de jaren daarop heb ik veel verschillende dingen gedaan, waaronder het geven van Excel trainingen. Toen kwam ik Kees tegen, een jongen die een product had ontwikkeld waardoor je makkelijker kan excellen. Hij wist dat ik trainingen gaf, en toen zijn we die training gaan integreren in de software. Nu zijn we het enige bedrijf ter wereld dat mensen Excel leert in het programma zelf.

Hoe werkte dat proces van een eigen bedrijf opzetten?

Eric: We waren maar met z’n tweeën, en hadden in principe geen resources zoals een groot bedrijf dat heeft. Daarom hebben we het product vanaf 2012 gefaseerd op de markt gebracht. We hebben alles gefinancierd met eigen middelen, door consultancy opdrachten ernaast te doen. In het begin was ik totaal geen salesjongen, maar dat moet nu wel. Zoiets moet je ook leren. In 2016 ging het eigenlijk pas echt lopen, maar omdat we zo’n ontzettend goed product hebben, hebben we tot die tijd het onervaren gered. We zijn nu druk bezig het internationaal op de kaart te zetten: we zijn net in Dubai geweest, India en Panama. Ook hebben we via Dell binnenkort een pitch bij de universiteit van Texas. Dat is echt mijn droom: de Amerikaanse studentenmarkt veroveren!

Jullie product is een Excel training aanbieden, maar na één training zijn mensen uitgeleerd toch? Hoe zorgen jullie dat je relevant blijft?

Eric: Er is erg veel over Excel te vertellen… Maar we hebben de training opgedeeld in zes levels. En we bieden in principe vier producten aan: we doen consultancy, we bieden eenmalige ‘klassieke’ trainingen aan, een leeromgeving en we verenigen alles in een vierde product: de learning journey. We merken dat na level 1, waar je al veel leert, 90 procent blijft doorleren, en dat is de reden dat wij doorgroeien.

Leren lijkt een heel belangrijk thema bij jullie.

Sanne: Klopt! Er wordt bij Smartenup heel veel aandacht besteed aan leren en jezelf ontwikkelen. Veel meer dan bij een groot bedrijf denk ik. Zo hebben we bijvoorbeeld een bedrijfscoach waarmee je kan sparren over je ontwikkeldoelen zodat je snel en gericht groeit. Die werksfeer is heel belangrijk voor mij. Bijna iedereen bij Smartenup werkt vier dagen, dus er is 1 dag over om jezelf te ontwikkelen. We hebben elke week een Smartenup training, die elke keer door iemand anders wordt gegeven. Dan kan iedere werknemer iets wat hij of zij geleerd of gelezen heeft of interessant vindt overbrengen naar de anderen. Ook is er een boekenclub. Zo zorgen we dat we blijven lezen, want dat schiet er veel te veel bij in tegenwoordig terwijl dat enorm bijdraagt aan je manier van denken!

Wat zijn verder nog jullie ambities?

Eric: Het is duidelijk dat de focus bij Smartenup heel erg op leren en ontwikkelen ligt, en daarom is mijn lange termijn ambitie ook om het onderwijs te verbeteren. Ik vind het onzin dat je moet betalen voor een tweede of derde studie bijvoorbeeld. Geld zou bij studeren geen probleem moeten zijn. Nieuwe minister van Onderwijs? Je weet het maar nooit….

Hebben jullie nog tips voor studenten?

Eric: Jazeker. Zorg dat je drie dingen kan: goed Engels spreken, communiceren in schrift en taal, en kunt ‘excellen’. Misschien ten overvloede, maar je gaat echt indruk maken als je met Excel kan omgaan. Het helpt je om grote databestanden te begrijpen en inzichtelijk te maken. Ook vinden wij het hier een pré als je CV opvalt. Niet een saai word bestandje maar maak er iets van met InDesign. We krijgen heel veel aanmeldingen binnen dus als je CV er gelikt uitziet valt hij echt eerder op.

En wat zijn de mogelijkheden voor ons bij Smartenup?

Sanne: Het is gewoon de beste stage van Nederland! Je krijgt veel verantwoordelijkheid en werkt in een bedrijf dat enorm aan het groeien is. Ik kon gelijk na mijn stage aan de slag, dus een stage bij Smartenup biedt ook zeker perspectief.

Eric: We zijn altijd op zoek naar talent en hebben de leukste stageplek te bieden, dus neem vooral contact met ons op als het verhaal van Smartenup je aanspreekt!

Net zo enthousiast geworden van dit interview als wij? Neem een kijkje op www.smartenupcs.com voor meer info en vacatures! 

Back to overview