|

What is it like to work at Deloitte Sustainability?

2022 04 20 093647713 deloitte pumps 1 billion into susta

Deze maand spraken wij vanuit de Marketingcommissie Sophie van Weegen en Marijn van Beek voor onze werken bij serie over het sollicitatieproces en hun ervaringen bij Deloitte Sustainability wat valt onder Risk Advisory. Marijn werkt bijna twee jaar jaar als consultant bij Deloitte en heeft een Master in Accountancy & Control gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam. Sophie werkt nu ruim 9 maanden als consultant bij Deloitte en heeft een master BA Leadership & Management gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam.

Zouden jullie ons iets over jezelf en je studieachtergrond kunnen vertellen?

Sophie: “Mijn naam is Sophie en ik werk nu een half jaar als consultant bij Deloitte. Ik heb een bachelor Bestuurs- & Organisatiewetenschappen gedaan aan de VU, waarna ik een master Business Administration Leadership & Management heb gedaan aan de UvA en de master Global Business & Sustainability heb gedaan aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.”

Marijn: “Ik ben Marijn en ik werk nu anderhalf jaar als consultant bij Deloitte. Ik heb eerst een Bachelor Economie & Bedrijfskunde gedaan en daarna een Master in Accountancy & Control, beide aan de UvA. Onze collega’s hebben achtergrond in soortgelijke, of juist meer een technische achtergrond. Tijdens de CV-selectie gaan we vooral opzoek naar affiniteit met duurzaamheid, dat kan zitten in zowel werkervaring als het volgen van bepaalde vakken gerelateerd aan duurzaamheid.”

Hoe zijn jullie terecht gekomen in consultancy?

Sophie: “Tijdens mijn master aan de UvA heb ik via de Kleine Consultant voor het eerst kennis gemaakt met consultancy. Op dat moment volgde ik ook een keuzevak over duurzaamheid en ben ik erachter gekomen dat ik de kant van consultancy in combinatie met duurzaamheid op wilde gaan in plaats van bedrijfskunde. Dit heeft zich verder ontwikkeld tijdens mijn tweede master, waardoor ik uiteindelijk heb besloten om werkstudent in het Sustainability team te worden bij Deloitte. Het sprak mij heel erg aan dat ik ervaring in de praktijk kon op doen, zeker omdat ik al een paar jaar bezig was met studeren. Voor mij was het de ideale combinatie om een master te doen en daarnaast ongeveer drie dagen per week te werken. Ik heb ook mijn scriptie geschreven bij Deloitte in hetzelfde team. Na mijn scriptie heb ik drie maanden genoten van een lange zomervakantie en ben ik teruggekomen als consultant.”

Marijn van beek 1
Marijn van Beek – Consultant Sustainability – Decarbonization at Deloitte Nederland

Marijn: “Ik ben ook als werkstudent bij Deloitte begonnen, maar dan op de auditafdeling van Deloitte tijdens het laatste jaar van mijn bachelor. In deze periode ben ik erachter gekomen dat, naast financiële informatie, duurzaamheid een steeds belangrijker onderwerp is voor bedrijven. Ik merkte dat dit iets was waar ik mij meer in wilde verdiepen en heb toen besloten om tijdens mijn master als werkstudent in het Sustainability team binnen Deloitte te beginnen. Hierna heb ik in het team mijn scriptie geschreven en ben ik als consultant gestart, net zoals Sophie. Wat mij heel erg aansprak is dat je binnen consultancy ontzettend veel klanten spreekt en veel verschillende bedrijven voorbij ziet komen. Dit sprak mij erg aan voor mijn eerste baan, want je krijgt een inkijkje in veel verschillende industrieën en focusgebieden. Bij Deloitte komt het vaak voor dat je als werkstudent begint en doorgroeit tot consultant. Je hebt namelijk een ontzettend goede basis wat betreft duurzaamheidsonderwerpen die voorbijkomen en bijvoorbeeld werken met programma’s zoals PowerPoint. Als werkstudent woon je meetings met klanten bij en hoor je van collega’s wat belangrijk is en wat er speelt. Dit is voor mij een hele leuke manier geweest om kennis te maken met hoe het er in de praktijk aan toegaat.

Hoe helpt het sustainability klanten en wat is jullie rol daarin?

Sophie: “Onze werkzaamheden bestaan uit: advies- en controleopdrachten. Aan het einde van het financiële jaar richten we ons iets meer op de controlekant en houden we ons bijvoorbeeld bezig met het analyseren van ESG KPI’s (Environmental, Social, Governmental Key Performance Indicators) zoals carbon emissies, diversiteit en van bedrijven. In andere periodes zijn we meer bezig met de advies kant. Hetgeen waar we advies over geven varieert ook weer en hangt vooral af van het gekozen focus gebied. Om meer structuur aan te brengen binnen het team werken we met zes verschillende focus gebieden: ‘Decarbonization’, waar Marijn voor gekozen heeft, ‘Climate and Nature Risk’, ‘ESG Impact Valuation’, ‘ESG Reporting Transition Support’ and ‘ESG Assurance’. Ons team is ontzettend hard gegroeid; Marijn en ik begonnen in een team van 12 en inmiddels zijn we met ongeveer 40 mensen. Hieraan merk je dat er steeds meer vraag is naar advies met betrekking tot duurzaamheid.“

Hoe ziet jullie werkweek er over het algemeen uit?

Marijn: “Op projecten werk je als consultant vaak samen met een (junior-) manager en een partner. Tijdens de controle opdrachten leer je veel inhoudelijks over verschillende bedrijven, omdat je gesprekken voert met de klant over hun werkzaamheden en je data analyseert achterliggend aan de sustainability thema’s waar zij over rapporteren. Binnen de advieskant werk je echt samen met de klant en ga je, afhankelijk van het type project, samen kijken naar wat de huidige situatie van de klant is, wat er in de (nabije) toekomst nodig is en wat er dan moet veranderen. Ons team brengt expertise op de onderwerpen binnen de focusgebieden en helpt klanten hun duurzaamheidsprestaties op een verantwoorde manier te beheren.  Het bijzondere aan ons werk is dat er geen handleiding is over hoe bepaalde problemen aangepakt moeten worden en we dit zelf uit moeten vogelen. Door de dag heen ben je dan ook veel met collega’s aan het sparren en bellen.”

Marijn jij hebt je dus gekozen voor decarbonization als focus gebied, kun je daar iets meer over vertellen?

Marijn: “Binnen mijn focusgebied helpen wij klanten in hun ontwikkeling van een gestructureerde berekening, rapportage en reductie route van hun emissies. Klantvragen waar ik aan werk kunnen gaan over het bereken- of controleren van berekeningen van emissies, waarbij de moeilijkheid kan zitten in de vraag voor welke emissies een bedrijf verantwoordelijk is, of waar de data vandaan moet komen. Daarnaast helpen wij met het opstellen van haalbare doelen zoals een 50% reductie of net-zero target en met hoe ze hun emissies kunnen reduceren en hun doelen kunnen bereiken. We mogen veel trainingen volgen om onze klanten te kunnen helpen, hier leer ik ook veel van. ’’

Waarom vinden jullie duurzaamheid belangrijk?

Marijn: “Je vanuit verschillende perspectieven naar duurzaamheid kijken; vanuit de overheid en bedrijven tot aan individuen. Werken met bedrijven die verandering willen en kunnen teweegbrengen is een goede manier om impact te maken. Binnen ons team zijn we niet allemaal vegetarisch en lopen we ook niet allemaal in geiten wollen sokken, maar ik denk dat wij gewoon allemaal inzien dat bedrijven begeleiden in dit traject van positieve verandering,  iets inspirerend is. Heel veel CEO’s, CFO’s en medewerkers van bedrijven die we spreken beginnen dit gelukkig ook in te zien.”

Sophie: “Ik ben het eens met Marijn; het voelt gewoon heel logisch dat ik duurzaamheid nu een belangrijk onderwerp vind. Daarnaast is het heel interessant omdat een heel breed begrip is. Je kan het hebben over klimaatrisico’s, maar ook over veel andere onderwerpen zoals mensenrechten, biodiversiteit of decarbonization. Verder is duurzaamheid ook nog heel erg in ontwikkeling, wat het voor mij heel leuk maakt. Je ziet het overal voorbijkomen zoals in nieuwe regulaties en wetgeving, maar ook wanneer je de krant openslaat. Bedrijven zijn er veel mee bezig, en ik zie dat steeds meer mensen in mijn omgeving ook bewuster worden van het belang van duurzaamheid en dat er ook vooruitgang in begint te komen.”

Wat vinden jullie leuk aan jullie functie bij Deloitte, en wat minder?

Sophie: “Allereerst vind ik ons team heel leuk. Verder is het heel interessant dat je een inkijkje krijgt via het klantwerk in wat allemaal verschillende bedrijven doen op het gebied van duurzaamheid. Doordat duurzaamheid nog heel erg in ontwikkeling is, moet je moet af en toe kunnen accepteren dat iets via een omweg gaat of nog niet op de meest efficiënte manier gaat. Maar dat maakt het ook juist dynamisch!

Marijn: “Ik vind het heel leuk dat we een jong team zijn en dat je echt iets te zeggen hebt. In een vakgebied als duurzaamheid ben je redelijk snel een expert waardoor je veel verantwoordelijkheid krijgt, wat ontzettend leerzaam is. Ik denk dat het heel belangrijk is binnen een bedrijf dat je het gevoel hebt dat je er welkom bent en dat je gehoord wordt, iets wat voor mij Deloitte kenmerkt. Er zijn er groepen zoals de Young Risk Board en de Young Board die gesprekken met de bovenste laag van het management voeren. Er zijn ook minder leuke dagen zoals wanneer je vier projecten tegelijk hebt lopen en daarnaast nog andere dingen op je agenda hebt staan. Op zulke momenten is het nogal chaotisch en is het mogelijk dat je een bepaalde structuur in je werk mist. Persoonlijk vind ik een beetje chaos niet zo erg, maar ik snap zeker dat niet iedereen dit fijn vindt.”

Hoe ziet het sollicitatieproces bij Deloitte eruit, en heb je nog tips voor studenten die van plan zijn om te solliciteren

Sophie: “Allereerst heb je een kennismakingsgesprek met een recruiter en iemand uit het team. Waarna vervolgens nog een assessment en een tweede gesprek met een case volgen. Tijdens het maken van de case is het vooral belangrijk om je werkwijze te laten zien. Ik denk dat kandidaten dit vaak vergeten. Als je een case maakt ben je meestal gefocust op het antwoord, maar soms weten de mensen die het interview afnemen het antwoord niet eens. Daar gaat het namelijk niet om. Het gaat erom of je gestructureerd werkt, of misschien niet en hoe je het dan wél aanpakt. Neem de mensen met wie je in gesprek bent mee in je gedachtegang. Dat is denk ik het belangrijkste. Er is ook een derde gesprek waarbij je nog een laatste keer iemand uit het team spreekt. Dat is vooral om er zeker van te zijn of de klik er echt is en of beide partijen op een lijn zitten. Na afloop van dit gesprek krijg je (hopelijk) goed nieuws! In principe vinden de gesprekken en assessments allemaal plaats in een tijdspan van een a twee weken.”

Marijn: “Er moet, zoals Sophie al zei, tijdens het eerste gesprek duidelijk worden of er een klik is. Probeer er tijdens het solliciteren achter te komen of je het werk leuk vindt. Je wordt niet alleen maar afgewezen omdat je bijvoorbeeld niet slim genoeg bent, maar als uit dat gesprek blijkt dat je een andere afdeling binnen Deloitte beter bij je past, dan raden we je aan om daar eens mee in gesprek te gaan. Zorg ervoor dat je probeert te ontdekken of er echt een match is met het bedrijf waar je solliciteert.”

Tot slot, hoe ziet jullie toekomst er binnen Deloitte uit?

Sophie: “Voor mij is het echt nog een grote verrassing. Dat komt met name doordat ik nog geen focus gebied heb gekozen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit eigenlijk wel een geruststellende gedachte vind, omdat ik nog de tijd heb om te ontdekken welke richting ik op wil gaan.”

Marijn: “Mijn plan is om verder te groeien binnen decarbonization. Ik zou daar graag nog meer trainingen voor willen volgen en met meer klanten willen werken, om uiteindelijk zoveel mogelijk ervaring op te doen. De volgende stap is promotie tot Senior Consultant waardoor ik steeds meer verantwoordelijkheid zal krijgen. Voor nu ligt mijn focus in ieder geval bij het uitbreiden van mijn kennis en het opdoen van nieuwe ervaringen.”

Ben jij geïnteresseerd geraakt in het Sustainability Team binnen Risk Advisory bij Deloitte en wil je meer weten? Neem een kijkje op https://careersatdeloitte.com/vacancies/starters?q=sustainability of stuur Marijn of Sophie een berichtje op LinkedIn!

English

This month, the marketingcommittee of the FSA went by the Deloitte Amsterdam Office to interview Sophie van Weegen and Marijn van Beek about the application process and their experiences at Deloitte Risk Advisory Sustainability. Marijn has been working as a consultant at Deloitte for almost two years now and has completed a master in accountancy & control at the University of Amsterdam. Sophie has been working as a consultant at Deloitte for more than nine months and has completed a Master’s degree in BA Leadership & Management.

Could you tell us something about yourself and your study background?

Sophie: “My name is Sophie and I have been working as a consultant at Deloitte for over seven months now. I did the Bachelor Administration & Organization Sciences at the VU, after which I did a Master Business Administration Leadership & Management at the UvA and the master Global Business & Sustainability at the Erasmus University in Rotterdam.”

Marijn: “My name is Marijn and I have been working as a consultant at Deloitte for one and a half years now. I first finished my Bachelor in Economics & Business Economics and thereafter a Master in Accountancy & Control, both at the UvA. Our colleagues have backgrounds in similar disciplines, or more tech-related backgrounds. During the CV-selection for our team, we mainly look for affinity with sustainability, which can be either in work experience or that you have been following certain courses related to sustainability.”

Marijn van beek 2
Marijn van Beek – Consultant Sustainability – Decarbonization at Deloitte Nederland

How did you end up in consultancy?

Sophie: “During my master at the UvA, my first encountering with consultancy itself was via ‘de Kleine Consultant’. At that time, I was also following an elective related to sustainability. It was clear to that I wanted to go into consultancy in combination with sustainability instead of general Business Administration. This developed further during my second Master’s, which is why I eventually decided to become a working student in the Sustainability team at Deloitte. It really appealed to me that I could gain experience in practice, especially since I had already been studying for a few years. For me, it was the ideal combination of doing a Master’s and working about three days a week. I also wrote my thesis at Deloitte in the same team. After my thesis, I enjoyed a long summer break for three months and returned as a consultant.”

Marijn: “I also started as a working student at Deloitte, but in the Audit department during the final year of my Bachelor. During this period, I noticed that, besides financial information, sustainability is an increasingly important topic for companies. I noticed that this was something I wanted to explore more and that is why I decided to start as a working student in the Sustainability team within Deloitte during my Master. Afterwards, I wrote my thesis in the team and started working as a consultant, just like Sophie. What really appealed to me is that within consultancy, you meet a lot of clients and see a lot of different companies passing by. This appealed to me for my first job, because you get an insight into many different industries and different focus areas. At Deloitte, it often happens that you start as a working student and grow into a consultant. This is because you have a very good basis in terms of sustainability topics that come up and, for example, working with programs such as PowerPoint. As a work student, you attend meetings with clients and hear from colleagues what is important and what is going on. For me, this has been a really nice way to get to know what it’s like in practice.”

How does sustainability help clients and what is your role in this?

Sophie: “Our work consists of two things – advisory and audit assignments. At the end of the financial year, we focus a little bit more on the audit side and, for example, we analyse ESG KPIs (Environmental, Social, Governmental Key Performance Indicators) such as carbon emissions, diversity and corporate performance. In other periods, we are more engaged in the advisory side. What we advise on also varies and mainly depends on the chosen focus area. To bring more structure to the team, we work with six different focus areas: ‘De-carbonization’, which Marijn has chosen, ‘Climate and Nature Risk’, ‘ESG Impact Valuation’, ‘ESG Reporting Transition Support’ and ‘ESG Assurance’. Our team has grown tremendously; Marijn and I started in a team of 12 and now we have expanded to approximately 40 people. You can tell by this that there is an increasing demand for advice on sustainability.”

What does your work week generally look like?

Marijn: “As a consultant you often work together with a (junior) manager and a partner on projects. During the audit assignments, you learn a lot about the content of different companies, because you have conversations with the client about their activities and you analyze the data underlying the sustainability issues they report about. Within the advisory side, you will really work together with the client and, depending on the type of project, you will look together at what the current situation of the client is, what is needed in the (near) future and what needs to change. Our team brings expertise on the topics within the focus areas and helps clients govern their sustainability performance in a responsible way.  The special thing about our work is that there is no manual on how to tackle certain problems and we have to figure it out ourselves. Throughout the day, you therefore spent quite some time speaking and debating with colleagues.”

Marijn, you have chosen de-carbonsation as your focus area, can you tell us more about it?

Marijn: “Within my focus area we help clients in their development of a structured calculation, reporting and reduction pathway of their emissions. Examples of questions my clients can be about calculating or checking emissions calculations. The difficulty in these cases lie in the question of which emissions a company can be held accountable for and is responsible for, or where the data should come from. We also help them set achievable targets, such as a 50% reduction or net-zero target, and how they can reduce their emissions and reach their goals. We get to attend a lot of training courses to be able to help our customers, I learn a lot from this as well. ”

Why do you think/find sustainability is important?

Marijn: “You look at sustainability from different perspectives; from the government and companies to individuals. Working with companies that want to and can bring about change is a good way to make an impact. Within our team, we are not all vegetarian and we do not all wear goat woolen socks, but I think we all recognize that guiding companies along this path of positive change is something inspiring. A lot of CEOs, CFOs and employees of companies we speak to are fortunately starting to see this too.”

Sophie: “I agree with Marijn; it just feels very logical that I find sustainability an important topic now. It is also very interesting because it is a very broad concept. You can talk about climate risks, but also about many other topics such as human rights, biodiversity or de-carbonisation. Furthermore, sustainability is still very much in development, which makes it fun for me. You see it popping up everywhere, such as in new regulations and legislation, but also when you open the newspaper. Companies are working on it a lot, and I see that more and more people around me are becoming aware of the importance of sustainability and that progress is starting to be made.”

What do you like about your job at Deloitte, and what do you dislike about it?

Sophie: “First of all, I really like our team. Furthermore, it is very interesting that you get a glimpse through the client work of what all the different companies are doing in the field of sustainability. Because sustainability is still very much in development, you must be able to accept that the frameworks and they way you tackle a project have not all been figured out yet. And that some of your job will not be done in the most efficient way, yet. But that also makes it dynamic!

Marijn: “I really like the fact that we are a young team and that you really have a say. In a field like sustainability, you become an expert quickly, which gives you a lot of responsibility, which is very instructive. I think it’s very important within a company that you feel welcome and that you are heard, which to me is what characterizes Deloitte. There are groups, such as the Young Risk Board and the Young Board, that hold discussions with the top management. There are also less pleasant days, such as when you have four projects running simultaneously and have other things on your agenda. At such times, it is quite chaotic and you may miss some structure in your work. Personally, I don’t mind a bit of chaos, but I can certainly understand that not everyone likes it.”

What does the application process at Deloitte look like, and do you have any tips for students planning to apply?

Sophie: “At the beginning of your application you have an introductory interview with a recruiter and someone from the team. This is followed by an assessment and a second interview with a case. During the case, it is especially important to show how you work. I think candidates often forget this. When you make a case, you are usually focused on the answer, but sometimes the people doing the interview don’t even know the answer. That’s not what it’s about. The point is whether you work in a structured way, or maybe not, and how you go about it. Include the people you are talking to in your train of thought. I think that is the most important thing. There is also a third interview where you talk to someone from the team one last time. This is mainly to make sure that you really click and that both parties are on the same page. At the end of this interview, you will (hopefully) receive good news! In principle, the interviews and assessments all take place within a time span of one to two weeks.”

Marijn: “As Sophie said, it must become clear during the first interview whether there is a click. Try to find out if you like the work when you are applying. You are not just rejected because you are not smart enough, for example, but if that interview reveals that another department within Deloitte suits you better, we recommend you go and talk to it. Make sure you try to find out if there really is a match with the company you are applying to.”

Finally, what does your future within Deloitte look like?

Sophie: “For me it is still a big surprise. That is mainly because I have not yet chosen a focus area. I have to admit that I find this reassuring, because I still have time to discover which direction I want to go.”

Marijn: “My plan is to grow further within de-carbonization. I would like to follow more training courses and work with more clients, to eventually gain as much experience as possible. The next step is promotion to Senior Consultant which will give me more responsibility. For now, my focus is on expanding my knowledge and gaining new experiences.”

Are you excited about Sustainability team within Risk Advisory at Deloitte? Reach out to Sophie or Marijn by sending them a message on LinkedIn or check their website for more information and career opportunities! https://careersatdeloitte.com/vacancies/starters?q=sustainability

Back to overview