|

What is it like to work at Wealth Management Partners?

Floris van dedem nieuw

Afgelopen maand interviewden Nina en Marieke van de Marketing & Masterclass commissie Floris van Dedem over zijn ervaring als Fund Manager bij Wealth Management Partners (WMP).

Zou je ons iets kunnen vertellen over je studieachtergrond en waarom je voor vermogensbeheer hebt gekozen?

Ik ben begonnen met een bachelor bedrijfskunde aan de VU Amsterdam en daarna heb ik een master in finance gedaan. Tijdens mijn master kwam ik in aanraking met Private Equity, wat mij erg aansprak. Na mijn master wilde ik me oriënteren en begon ik een stage bij WMP, waar ik startte op de vermogensbeheer afdeling. Bij WMP heb je twee grote afdelingen: private markets en vermogensbeheer. Tijdens mijn stage ontdekte ik de complexiteit van Private Equity. Tijdens mijn studie was alles veel basaler uitgelegd maar bij WMP leerde ik waar het geld echt vandaan komt. Na mijn stage ben ik bij het private markets team gaan werken en houd ik me nu voornamelijk bezig met private equity beleggingen, wat perfect aansluit bij mijn interesses.

Is een master in finance een vereiste om bij WMP te werken?

Het is geen harde vereiste. We hebben medewerkers met diverse opleidingsniveaus, variërend van HBO tot WO master. Het hangt af van de afdeling waar je werkt. Belangrijker dan je opleidingsniveau is je affiniteit met vermogensbeheer en hoe goed je past binnen onze bedrijfscultuur. Als je een sterke interesse hebt in beleggen en investeren en graag in een kleinschalige omgeving werkt, dan is dat belangrijker dan je diploma. Natuurlijk helpt een finance achtergrond wel bij de vaardigheidstests die we afnemen, maar het is geen absolute noodzaak.

Met hoeveel mensen werken jullie hier op kantoor?

We hebben nu iets meer dan 50 werknemers, waarvan er drie in Zwitserland werken en de rest in Nederland.

Kun je in het algemeen meer vertellen over wat jullie doen en wat jouw rol precies inhoudt?

Zoals eerder genoemd, hebben we twee hoofdafdelingen binnen WMP: private markets en vermogensbeheer. Daarnaast hebben we afdelingen zoals investment reporting en het investment committee, die belangrijk zijn voor onze klanten, ook al hebben zij daar niet direct mee te maken. Investment reporting brengt beleggingen in kaart en het investment committee maakt beslissingen voor publieke investeringen. Klanten krijgen vooral te maken met relatiebeheer.

We zijn in 2004 opgericht als vermogensbeheerder gericht op publieke markten, zoals aandelen en obligaties op de beurs, meestal via fondsen. We geloven in breed gespreid investeren om een stabiel rendement te behalen met een aantrekkelijke risico-rendementsverhouding. In 2017 zijn we begonnen met private markets, als alternatief voor beursbeleggingen. Dit omvat beleggingscategorieën zoals private equity, private debt en property, die niet via de beurs beschikbaar zijn.

Binnen de private markets houd ik me voornamelijk bezig met private equity. De afgelopen twee jaar was ik verantwoordelijk voor het secondaries product, wat eigenlijk tweedehands private equity is. Dit biedt liquiditeit voor investeerders die hun commitment willen beëindigen voordat de looptijd is verstreken. Dit jaar zal ik ook werken aan het Nederlandse Private Equity fonds. Voordat we een fonds oprichten, maken we een lijst van alle private equity fondsen in Nederland en selecteren we de interessantste. Daarna voeren we gesprekken met de private equity managers, doen we due diligence, kijken we naar track record, team en strategie. Op die manier bouwen we een complementaire portefeuille voor onze klanten.

Daarnaast schrijf ik kwartaalrapportages en ben ik momenteel bezig met de jaarverslagen.

Wat ik ook leuk vind, is de wisselwerking tussen relatiebeheer en de private markets. Dit zorgt voor een dynamische werkomgeving waarin ik zowel strategisch nadenk en meedenk als bijdragen aan fundraising.

Hoe integreren jullie duurzaamheid binnen de fondsen die jullie aanbieden?

Aan de publieke kant hebben we twee profielen: een duurzaam profiel en een extra duurzaam profiel. Vroeger hadden we ook een ‘normaal’ profiel, maar daar zijn we vanaf gestapt. We sluiten nu al veel zaken uit om duurzaamheid te bevorderen.

Aan de private kant zijn fondsen ook al erg bezig met duurzaamheid. De investeerders in private equity fondsen zijn vaak pensioenfondsen en verzekeraars, die veel waarde hechten aan duurzaamheid. Wij nemen dit altijd mee in onze investeringsvoorstellen, omdat wij dit ook belangrijk vinden.

Op welke projecten ben je het meest trots?

Ik ben het meest trots op het secondaries fonds en de 250 miljoen euro die we daarvoor hebben opgehaald. Ik was vanaf het begin betrokken bij dit project, heb de marketingpresentatie gemaakt, een webinar gegeven en een prospectus geschetst. Het was erg leuk om strategisch na te denken en de model-portefeuille samen te stellen. We hadden een lagere target bepaald en die hebben we overtroffen. We zijn nog steeds aan het fundraisen, dus het bedrag kan nog hoger worden.

Hoe lang werk je al bij WMP?

Iets langer dan vier jaar, inclusief de drie maanden stage waarmee ik begon. Bij WMP krijg je al vrij snel veel verantwoordelijkheid. Het project waar ik zo trots op ben, begon in 2022 en daar kreeg ik al snel veel verantwoordelijkheid voor. In een grote corporate krijg je misschien minder snel zulke kansen, maar bij WMP kan dat wel, wat het werk heel leuk maakt.

Wat zijn de stagemogelijkheden?

Toen ik begon, waren de stagemogelijkheden beperkt en was ik de jongste op kantoor. In de afgelopen vier jaar is dat echter sterk veranderd. Er zijn veel nieuwe, jonge mensen bijgekomen, wat ik erg leuk vind.

Hoe ziet het sollicitatietraject eruit?

Voor een reguliere baan zijn er drie rondes. In het eerste gesprek wordt vooral gekeken naar een klik. Het tweede gesprek is met iemand van de betreffende positie, waarbij de focus ligt op vragen vanuit de sollicitant. Het derde gesprek is met een leidinggevende en uiteindelijk met de directie. Er wordt ook een assessment afgenomen, bestaande uit een technisch en een persoonlijkheid gericht deel. Het persoonlijkheidsdeel is vooral belangrijk voor het bepalen van je mentor. Bij WMP heeft elke senior een aantal mentor leerlingen, waarmee je regelmatig in gesprek blijft over je kansen en zorgen binnen het bedrijf.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden en waar zie je jezelf over vijf jaar?

Ik ben ruim vier jaar geleden gestart als analist, na twee jaar ben ik associate geworden en weer na twee jaar fund manager. Ik zal de komende jaren nog wel fund manager blijven, aangezien ik het erg leuk vind bij private markets. Ik krijg nu steeds meer een begeleidende rol als mentor, wat ik erg leuk vind. Over tien jaar hoop ik partner te zijn, maar of dat binnen vijf jaar gaat lukken weet ik niet. De ambitie heb ik zeker. Bij WMP krijg je de mogelijkheid om aandelen binnen het bedrijf te krijgen, waardoor iedereen ook eigenaar is van de onderneming. Dit zorgt voor een sterke motivatie om er samen een succes van te maken. De doorgroeimogelijkheden zijn hier zeker aanwezig, door de brede partnerlaag en de vele posities daartussen.

Wil je meer weten over werken bij Wealth Management Partners?

Stuur een mail naar [email protected]

Back to overview