|

Ontmoet Bas & Luna: External Relations van het FSA bestuur

Blog lunabas1 1

Bas en Luna vervullen samen de functie van External Relations in het FSA Bestuur. Ze delen een mailbox, een agenda, en gaan vaak samen op pad om bedrijven te bezoeken. Bas is 22 jaar, en is net klaar met zijn bachelor Business Administration met specialisatie finance. Luna heeft voordat ze aan dit bestuursjaar begon haar master Business Economics afgerond. Beide externals zijn echte sportfanaten, en daarnaast hebben ze beiden een half jaar in Hong Kong gewoond tijdens hun exchange! Toeval? Wij denken van niet!    

Hoe ben je bij de FSA terecht gekomen?

Bas: “Ik wist al dat ik heel graag een bestuursjaar wilde gaan doen, en ik heb daarvoor gekeken naar verschillende verenigingen. Op een gegeven moment zat ik in de collegezaal, en toen kwam Britt, de Internal Relations van het vorige FSA bestuur, een collegepraatje geven. Toen kwam ik er eigenlijk achter wat de FSA was en dat het me een hele vette vereniging leek vanwege haar events en reputatie, waar ik dacht heel veel te kunnen leren! Dus toen ben ik gaan solliciteren.”

Luna: “Ik deed vorig jaar een commissie bij de FSA, waarbij ik de Multinational Days organiseerde. Ondanks dat mijn evenement toen niet doorging in verband met corona, heb ik een super leuk jaar gehad! Ik was eigenlijk van plan om na mijn master te gaan werken, maar nadat het vorige bestuur een aantal keer had gevraagd of een bestuursjaar niet iets voor mij zou zijn, dacht ik halverwege maart ineens dat dat me inderdaad heel leuk zou lijken! Toen heb ik gesolliciteerd.”

Waarom wilde je graag een bestuursjaar gaan doen?

Bas: “Na mijn bachelor wist ik dat ik de finance wereld leuk vond, maar ik wist nog niet wat ik precies zou willen doen. Een bestuursjaar binnen de FSA leek me goed om daar achter te komen! Zeker in de functie van External Relations krijg je een goede indruk van verschillende sectoren en bedrijven. Daarnaast wilde ik ook heel graag mijn CV uitbreiden en ervaring opdoen in de praktijk.”

Luna: “Ik deed het ook een beetje voor mijn CV, maar ook om mijn studententijd nog een jaar uit te breiden. Ik was helemaal klaar met het studeren, dus vandaar had ik ook geen tweede master wilde doen. Daarentegen wilde ik nog wel heel graag een leerzaam jaar hebben, maar meer in praktische zin. Daarom wilde ik graag een bestuursjaar gaan doen.”

Kunnen jullie iets meer vertellen over jullie functie als external relations?

Bas: “Als External Relations onderhouden wij alle relaties met de bedrijven. In de zomer begin je als external met bedrijven benaderen voor bedrijfsafspraken. Daarmee kijken we naar de samenwerkingsmogelijkheden voor komend jaar, en evalueren we de samenwerking van afgelopen jaar. Daarna gaan we kijken welke bedrijven we toe kunnen voegen als partner van de FSA.”

Luna: “Ja, ik vind dit een hele mooie omschrijving. Ik vond vooral de zomergesprekken heel vet, omdat je dan op bezoek gaat bij alle grote partijen. Maar het is juist ook heel leuk om een kijkje binnen kunt krijgen in het kantoor van minder bekende bedrijven. In ons geval was dat wel heel anders, omdat door corona ongeveer twee-derde van onze bedrijfsgesprekken online plaatsvonden. Desondanks was het heel leuk en leerzaam! Je merkt ook dat je steeds beter wordt in het voeren van zulke gesprekken. En de rest van het jaar blijf je natuurlijk het contactpersoon voor onze partners en nieuwe bedrijven.”

Hoe ziet een dag als external relations er dan uit?

Luna: “Het verschilt heel erg! Sommige dagen staat onze mailbox helemaal vol, en dan ben je daar de hele dag mee bezig. Dat zijn dan bijvoorbeeld nieuwe bedrijven die graag een samenwerking willen aan gaan, of juist huidige partners die een nieuwe vacature willen plaatsen. Andere dagen mag je gezellig op pad om kennis te maken met bedrijven.”

Bas: “Verder zijn we veel bezig met contracten opstellen, facturen maken en sturen. Je hebt ook nog vaak een paar commissie-vergaderingen, de meeste commissies spreek je sowieso wel één of twee keer per week. Daar ben je ook best wel druk mee!”

Wat voor skills heb je nodig voor je functie external relations?

Bas: “Je moet niet bang zijn om je mond open te doen, en daarnaast moet je een beetje sales gericht zijn. Ondanks dat we non-profit zijn, moeten we wel een sales target halen. Daar heb je sales skills voor nodig! Verder moet je heel goed kunnen samenwerken, dat is in onze functie essentieel!”

Luna: “Haha precies, je moet wel een beetje kunnen babbelen! En om dat aan te vullen, denk ik dat je een goede balans moet hebben van open staan voor nieuwe voorstellen, maar af en toe ook ‘nee’ durven zeggen.”

Als external relations voer je samen één functie uit, en deel je een agenda, hoe zorg je ervoor dat die samenwerking goed gaat?

Bas: “Je moet heel veel dingen samen beslissen, dus je leert elkaar heel snel heel goed kennen. Als je elkaar beter kent, is het veel fijner samen werken, omdat je begrijpt hoe iemand denkt.”

Luna: “Wij zijn heel verschillend van elkaar in karakter, en ik merk nu dat we op een hele goede manier samenwerken. Ik twijfel bijvoorbeeld over heel veel dingen, en ik wil het liefst alles overleggen. Bas maakt het liefst heel snel beslissingen. Daardoor komen we vaak tot een mooie middenweg.”

Bas: “Precies! Ook in de gesprekken met bedrijven hebben we veel van elkaar geleerd. Ik loop het liefst efficiënt door de punten die besproken moeten worden heen, terwijl Luna iets meer van de ‘small talk’ is. Ik denk dat dat een hele mooie balans is om te hebben.”

Luna: “Waar ik ook heel blij mee ben is dat we elkaar ook constant feedback geven. Dat hebben we vanaf het begin gedaan, waardoor je elkaar helpt om beter te worden. Dan werk je heel fijn samen!”

Waar kijken jullie nog het meest naar uit dit jaar?

Luna: “Ik kijk er het meest naar uit om de actieve leden beter te leren kennen! Dit jaar hebben wij natuurlijk veel leuke online activiteiten gehad met alle actieve leden, maar ik hoop dat we dit jaar ook nog een paar fysieke borrels kunnen houden. Dat we gewoon gezellig met elkaar een biertje kunnen drinken!”

Bas: “Ik kijk ook heel erg uit naar mijn evenementen! Ik heb het komende half jaar nog 5 evenementen gepland staan, omdat mijn evenementen toevallig allemaal in het tweede half jaar vallen. Ik ben al een paar maanden bezig met de voorbereidingen, dus daar heb ik nu zeker zin in!”

Hebben jullie nog tips voor jullie opvolgers?

Luna: “Ik raad het echt iedereen aan om een bestuursjaar te gaan doen. Ik heb zelf best lang getwijfeld of ik wel of niet een bestuursjaar wilde gaan doen, maar ik heb er geen seconde spijt van gehad. Zelfs niet in dit corona jaar. Verder is mijn tip: heb vooral heel veel plezier in je bestuursjaar! Een bestuursjaar is écht ontzettend leuk om te doen, en het gaat sneller voorbij dan je denkt. Geniet er vooral van!”

Bas: “Ten eerste, leer je bestuur zo goed mogelijk kennen! Een bestuursjaar is ontzettend gezellig, maar daarnaast kun je ook heel veel van elkaar leren. Ten tweede, spreek ook veel met je commissies af, daar maak je echt veel nieuwe vrienden mee!”

Wat zijn jullie plannen voor volgend jaar?

Bas: “Na dit bestuursjaar ga ik de master Finance and Investments doen aan de Erasmus Universiteit. In de zomer na mijn master hoop ik een stage te kunnen lopen in Londen, misschien wel via de London Banking Tour. Ik wil mijn master eigenlijk in twee jaar gaan doen, zodat ik daarnaast ook nog ergens anders stage kan gaan lopen.”

Luna: “Ik kom je sowieso opzoeken in Londen Bas! Ik ga na dit jaar werken. Mede door mijn functie externe betrekkingen, en ook omdat ik coördinator ben van Consultition, ben ik veel in aanraking gekomen met strategie consulting kantoren. Ik zou heel graag aan de slag gaan in strategie consulting, dus ik ben nu ook bezig om alvast te gaan solliciteren. Ik hoop natuurlijk dat dat lukt!”

Back to overview