|

Ontmoet Camiel: President van het FSA-bestuur

Camiel

Hoe bevalt het om met 23 jaar leiding te geven aan vijf bestuursleden en maar liefst 21 commissies en tegelijkertijd bezig te zijn met de lange-termijn strategie van de FSA? Camiel vertelt je in deze blog alles over zijn ervaringen als President van de FSA!

 Camiel heeft na zijn Bachelor Bedrijfskunde stage gelopen bij Ahold, een extra exchange gevolgd in Melbourne en vervolgens in de zomer gereisd door Australië en Nieuw-Zeeland. Tijdens zijn Master Digital Business and Innovation leerde hij de FSA kennen als commissielid door Consultition te organiseren. Dat jaar als commissielid heeft hem dusdanig geënthousiasmeerd dat hij besloot er een bestuursjaar aan vast te plakken. Naast voetballen houdt onze veelzijdige President van piano spelen en reizen.

 Hoe ben je bij de FSA terecht gekomen?

“Toen ik mijn master ging beginnen leek het mij leuk om er iets naast te doen. Mijn huisgenoot kwam met het idee om ons samen op te geven voor een commissie bij de FSA. Uiteindelijk heeft mijn huisgenoot zich niet opgegeven, omdat hij meer met rechten wilde doen, maar besloot ik mij te verdiepen in de verschillende commissies van de FSA. Vanwege mijn interesse in consultancy leek het organiseren van Consultition als commissielid mij de ideale kans om bedrijven in die sector beter te leren kennen. Daarnaast had ik al via via gehoord dat een commissiejaar natuurlijk ook heel gezellig is én een aanvulling is voor mijn CV. Zo ben ik in mijn commissiejaar close geworden met de andere commissieleden en we hebben een succesvol evenement weten neer te zetten. We zijn onder andere langs geweest bij Bain & Company, BCG, Roland Berger en Strategy&.”

Waarom ben je een bestuursjaar bij de FSA gaan doen?

“Na het afronden van mijn master wist ik eigenlijk nog niet zo goed wat ik wilde doen. Aanvankelijk wilde ik eerst een stage lopen, maar ik vond het lastig te beslissen bij welk bedrijf en in welke sector ik graag wilde beginnen. Uit gesprekken met consultants en tijdens het vergelijken van kantoren tijdens Consultition merkte ik al dat het werk van een strategy consultant bij de consultancy kantoren redelijk op hetzelfde neerkomt. Ik wilde er daarom eerst nog beter achter komen welke cultuur van welk bedrijf het beste bij mij past. De FSA biedt denk ik de ideale kans om heel veel verschillende bedrijven te leren kennen. Het meedoen aan én het organiseren van FSA evenementen is de perfecte gelegenheid om in contact te komen met recruiters en consultants om zo een kijkje binnen bedrijven te krijgen.”

“Ik denk dat je heel goed moet kijken wat je wilt leren in zo’n bestuursjaar. Ik overwoog vorig jaar of ik een bestuursjaar of een stage wilde gaan doen. Bij een stage leer je veel specifieker de ins en outs binnen één bedrijf, terwijl je bij de FSA in contact komt met veel verschillende sectoren en bedrijven.

“Het voordeel van een bestuurjaar is dat je gelijk in het diepe wordt gegooid met veel verantwoordelijkheid. Ik wilde vooral mijn leiderschapskwaliteiten verbeteren waardoor de functie van President bij mij het beste aansloot. Voor mij voelde dit als de grootste uitdaging, maar daardoor ook de functie waar ik het meeste kon leren. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon een heel leuk sociaal jaar!

Wat vind jij het leukste aan het bestuursjaar?

“Dat is zonder twijfel de wintersport naar Val Tho! In zo’n week word je veel hechter met de actieve leden en merk je dat de hele groep naar elkaar toetrekt. Daarnaast heb ik ook nog heel veel zin in wat er nog gaat komen dit jaar. Op dit moment zijn we begonnen met de bestuurswerving en hopen we goede opvolgers te vinden. Het is toch een beetje jouw legacy die je weer doorgeeft. Daarnaast ben ik druk bezig met hoe ik de lange-termijn visie van de FSA zie en hoe ik dit kan meegeven aan onze opvolgers.”

Hoe zou jij jouw functie als President omschrijven?

“Als President ben je het gezicht van de FSA en uiteindelijk de hoofdverantwoordelijke. Aan het begin van het jaar ben ik vooral bezig met de dagelijkse gang van zaken en hoe het bestuur en de commissies lopen. Het is belangrijk dat het dagelijkse beleid in line is met de lange-termijn strategie van de FSA. Omdat ik veel met mijn medebestuurders bezig ben heb ik vaak het beste overzicht. Als er moeilijke beslissingen gemaakt moeten worden vallen die dan al snel op mij. Je leert om heel intensief samen te werken met verschillende type personen en daar leer je jezelf ook weer heel erg door kennen. Ik vind het daarnaast gewoon leuk om met anderen te sparren en mee te denken in oplossingen.”

“In de zomer werk je met het bestuur een beleidsplan uit en ben ik hoofdverantwoordelijke voor het naleven hiervan. Als President onderhoud ik het contact met en rapporteer ik aan onze belangrijke stakeholders. Dit verschilt van onze Raad van Commissarissen (RvC) tot opleidingsdirecteuren van de VU en UvA tot aan andere (financiële) studieverenigingen in Amsterdam, Nederland en zelfs België of Duitsland.”

“Naast het bestuur coördineer ik vier commissies waar je veel leert van de verschillende dynamieken. Dit jaar ben ik verantwoordelijk voor de Consultancy Club, Health Economics, Asset Management Tour en Real Estate Day.” Dit alles maakt de President een erg veelzijdige functie waar je een goed overzicht hebt van het reilen en zeilen van de vereniging en in veel verschillende discussies wordt meegenomen.”

Wat voor skills zijn nodig voor jouw functie?

“Het is vooral belangrijk dat je goed het overzicht kan bewaren, gestructureerd bent en leiderschap skills hebt. Anderen moeten het gevoel hebben dat ze met hun problemen naar jou toe kunnen komen, maar jij moet ze dan ook verder kunnen helpen. Verder is het van belang dat je communicatief sterk bent, goed kunt samenwerken en het FSA-verhaal kan overbrengen. Ik heb in Tuschinski gesproken op de UvA masterdag voor meer dan 700 nieuwe master studenten. Dat is toch ook iets om trots op te zijn en een ontzettend leerzame ervaring.”

Hoe ziet een gemiddelde maandag er voor jou uit?

8.45 Ontbijtje op kantoor met de andere bestuursleden

9.00 Bestuursvergadering met punten voor die week die ik vrijdag heb voorbereid

10.30 To-do lijst maken voor functie specifieke taken en lopende projecten

11.00 Koffietje, benen strekken en mailbox inplannen

13.00 Lunch met bestuur

13.30 Vergadering met een commissie

15.00 naar M goede koffie halen en de benen strekken (TIP!)

17.00 pre-workout snack, declaraties verwerken

18.00 Naar de sportschool

Waar ben je trots op? En wat wil je nog bereiken dit jaar?

“Ik ben er trots op dat alles tot nu toe vrij goed verlopen is. Binnen het bestuur zijn we echt goede vrienden geworden en samen verantwoordelijk voor wat we neer hebben gezet. Daarnaast zijn ook alle evenementen tot nu toe goed verlopen met tevreden studenten en bedrijven. Ook zetten we dit jaar mooie stappen in de lange-termijn visie waar ik hoop dat de komende FSA-besturen profijt van zullen hebben.”

“Wat ik voornamelijk nog wil bereiken dit jaar is dat ik het stokje kan overdragen aan een nieuw bestuur waar ik het volste vertrouwen in heb. Daarin zie ik voor mij specifiek de taak om de President een goede overdracht te geven, waardoor diegene gelijk goed aan de slag kan. Ik zou het bijna vergeten, maar ik heb nog het evenement Real Estate Day staan en er komen nog een aantal Consultancy Club sessies aan die ik goed wil laten verlopen. Kortom, nog genoeg te doen dit jaar!”

 Wat zijn jouw plannen voor de toekomst?

“Dit jaar ben ik erachter gekomen wat mij vooral niet ligt. Zo heb ik mijn interesse kunnen verkleinen tot één specifieke sector. In de zomer wil ik dan ook gaan solliciteren bij een consultancy kantoor. Op dit moment ben ik druk bezig met koffietjes inplannen met recruiters van bedrijven die ik door de FSA heb ontmoet. Nadat het boekjaar in augustus afloopt wil ik, na het schrijven van het jaarverslag en de algemene ledenvergadering in september, graag een paar maanden backpacken in Zuid-Amerika. In 2021 zal het werkende leven dan toch echt gaan beginnen.”

Nog tips voor jouw potentiele opvolger?

“Kom vooral eerst een koffietje doen om een idee te krijgen wat een bestuursjaar inhoudt! Denk goed na over welke rol binnen het bestuur het beste bij je past én waar je het meeste van kan leren. Laat de verantwoordelijkheid van de voorzittersrol je vooral niet afschrikken. Niemand verwacht dat je alles meteen weet en fouten maken mag. Dat maakt voor mij een bestuursjaar bij de FSA als President een unieke kans die ontzettend leerzaam is gebleken.”

Interesse in een FSA-bestuursjaar? Stuur dan een mailtje naar [email protected]!

Back to overview