|

Ontmoet Lieuwe Hoekstra: Vice-President van het FSA bestuur

Whatsapp image 2021 02 11 at 16.59.41 300x225

Lieuwe heeft dit jaar meest veelzijdige functie binnen het bestuur, namelijk die van Vice-President! Na zijn bachelor en master econometrie te hebben afgerond, stond een bestuursjaar in de eerste instantie niet op de planning. Gelukkig werd hij hier wél voor gevraagd, want wij hadden zijn data skills niet willen missen. Daarnaast heeft onze VP een voorliefde voor koken en lekker eten, en maakt hij elke bestuurslunch tot een culinair hoogstandje. Lees hier meer over Lieuwe’s ervaringen als Vice-President bij de FSA! 

Hoe ben je bij FSA terecht gekomen?

Dit is eigenlijk heel toevallig verlopen. Rond september had ik me aangemeld om het evenement Consultition te gaan organiseren. In eerste instantie wilde ik me graag aanmelden om alleen deel te nemen, maar toen dacht ik: waarom zou ik het niet zelf gaan organiseren! Op die manier leer je de bedrijven beter kennen, maak je het van dichterbij mee en het sociale aspect sprak mij ook aan. Helaas was ik op dat moment niet geselecteerd voor de commissie, maar ik stond nog wel in het systeem van de FSA. Vervolgens werd ik gebeld door Camiel, president van het vorige FSA bestuur. Hij zei: jij hebt ooit gesolliciteerd en ik zie dat je aan het einde van je master zit, is een bestuursjaar bij FSA misschien iets voor jou? In eerste instantie dacht ik niet dat dit iets voor mij zou zijn, omdat ik eindelijk klaar was met mijn master Econometrie. Ik wist nog niet helemaal wat ik wilde gaan doen na mijn studie. Daarnaast bedacht ik me ook dat het in verband met de corona crisis niet het ideale jaar werd om te gaan werken, en een bestuursjaar juist de ideale voorbereiding op een toekomstige baan is. Je leert veel bedrijven in verschillende sectoren kennen en daarnaast bouw je een goed netwerk op. Uit die overweging heb ik toen de keuze gemaakt, en daar ben ik nog steeds erg blij mee!

Je bent de Vice-President, wat houdt jouw functie precies in?

Mijn functie heeft eigenlijk geen hele concrete functiebeschrijving, maar samen met de President ben ik verantwoordelijk voor het beleid. Daarnaast ben met name verantwoordelijk voor de ICT, hierin kan ik heel veel verbeteringen doorvoeren. In mijn jaar heb ik de nadruk gelegd op het gebruik van data. Elk jaar worden er bijvoorbeeld bepaalde marketingbudgetten opgesteld, vervolgens zoek ik uit met behulp van data of dit ons dan ook daadwerkelijk helpt als vereniging. Het leuke van mijn functie vind ik, is dat er heel veel ruimte voor eigen invulling is. Ik kan voor heel veel mensen de rechterhand zijn door ze te ondersteunen met data of verbeterde ICT systemen.

Heb je altijd al veel interesse in data en websites gehad? Zit dit standaard in de functie van de Vice-President?

Mede door mijn studie Econometrie ligt mijn interesse vooral bij het analyseren van data. Data-analyse zat niet standaard in het takenpakket van de Vice-President, maar we zijn dat wel aan het standaardiseren. Verder is het onderhouden van de website één van mijn functies. Ik zet bijvoorbeeld de blogs online gedurende het jaar en hiernaast kijk ik kritisch naar de indeling van de website: Halen we het maximale uit de website? Bereiken we wat we willen? Die strategische vraagstukken vind ik leuk. Het leukst vind ik dat we nu bezig zijn met het bouwen van een nieuwe website. Dan word je echt geforceerd kritisch te kijken naar je website en de doelen daarvan.

Wat zijn de skills die je nodig hebt voor deze functie?

Ik denk dat je heel erg autonoom moet kunnen werken. Los van de dagelijkse gang van zaken, moet je binnen het bestuur taken vinden die je gaat uitvoeren waarmee je waarde kan toevoegen aan het bestuur.

Waarom heb je gesolliciteerd voor Vice-President?

Uiteindelijk heb ik de functie van Vice-President op de eerste plek gezet van mijn voorkeuren. Ik heb destijds met iemand gebeld die ook Vice-President van bestuur is geweest. Hij vertelde mij dat je als Vice-President de meeste vrijheid hebt om te doen wat je zelf leuk vindt en als jij jezelf bezig kan houden is dat de leukste functie.

Wat vond je het leukste tot nu toe?

Ik heb tot nu toe één evenement georganiseerd, het Trading Project, dat was heel leuk om te doen. Vanuit mijn functie vind ik het leuk dat elke dag anders is en ik elke dag kan bedenken wat ik ga doen. En vervolgens merk dat mijn bijdrage helpt. Dit betekent dat de data analyses die ik heb uitgevoerd, ons goed inzicht geeft. Ik heb het zo gemaakt dat de volgende generatie bestuursleden er ook iets mee kan doen. Ook zijn we bezig met een nieuwe website, dat is ook iets waar ik heel veel zin in heb. Het is zo leuk om je creativiteit los te laten op zoiets groots, wat in deze coronatijd echt je visitekaartje is.

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

Dat verschilt wel een beetje. Ik ben iedere dag zeker een volle werkdag bezig, ongeveer acht uur per dag. Voor ongeveer 40 procent ben ik bezig met projecten, en voor 20 procent ben ik bezig met mails beantwoorden. Ik ben namelijk ook het primaire contact voor buitenstaanders via onze algemene mail adres, ik zorg dat de mails bij de juiste personen terecht komen. Verder is het een beetje je eigen invulling, maar ik ben bijvoorbeeld bezig met de website, het beleid, of data analyse.

Wat vind je van het sociale aspect van de FSA?

Het sociale aspect van het bestuur is natuurlijk wel iets anders dan afgelopen jaren, maar toch ben ik heel hecht geworden met mijn vijf mede-bestuursleden. We zijn een paar weekendjes weggeweest met elkaar en er komt hopelijk nog een vakantie aan. We hebben ook online borrels gehad dit jaar met alle actieve leden. Die borrels waren heel leuk, maar hopen natuurlijk dat de zomer de echte borrels weer toelaat! 2021 is daarnaast een lustrum jaar, dus daar heb ik ook erg veel zin in!

Heb je nog sollicitatie tips voor het komende bestuur?

Het is belangrijk dat je bedenkt waarom je een bestuursjaar wil gaan doen. Op basis hiervan kan je een functie kiezen en onderbouwen waarom je dit leuk vindt. Wil je al werken, wil je kijken naar banen die je zou kunnen doen of verschillende werkgevers te spreken?

Is er ruimte om naast je bestuursjaar nog iets anders te doen?

Het kan wel, horeca baantjes zijn hier bijvoorbeeld ideaal hiervoor. Ik volg zelf een vak naast mijn bestuursjaar en ik heb een tijdje meegeholpen met een startup. Daarnaast heb je iedere week twee uurtjes die je vrij mag besteden aan iets wat je leuk vindt, dus dat kan van slapen tot studeren zijn.

Waar ben je het meest trots op het afgelopen half jaar?

Dat is een moeilijke vraag, maar toch ga ik voor de verschillende data-analyses die ik heb uitgevoerd. Ik heb hier een mooi template voor gebouwd, dat de commissie- of bestuursleden kunnen gebruiken en die de komende jaren hopelijk veel meer inzicht geeft in het beleid wat we vormen en of het impact heeft op de cijfers.

Hoe zie je de toekomst voor je?

In juni stopt het bestuursjaar dus ik ben nu bezig met het solliciteren voor een baan of een stage voor hierna.

Back to overview