|

Ontmoet Sascha Argiro: president van het FSA-bestuur 2020-2021

Img 4304 1 300x225

Hoe is het eigenlijk om leiding te geven aan vijf bestuursleden, 20 commissies en tegelijkertijd bezig te zijn met de lange-termijn strategie van de FSA? Sascha vertelt je in deze blog alles over zijn ervaringen als President van de FSA!

Een jaar geleden heeft Sascha zijn Bachelor International Business Administration (IBA) afgerond aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Na een stage te hebben gelopen bij een software startup en Private Equity fonds Shoe Investments, ging hij dit jaar voor het bestuursjaar van de FSA. Een post op social media trok zijn aandacht en voilà, zie hier de president van het FSA Bestuur. Onze president woont met 5 vrienden in de Pijp, waar hij ’s ochtends zijn renschoenen aantrekt voor een rondje Amstel en ’s avonds met vrienden afspreekt of een boekje open slaat. Hij vertelt je graag meer over zijn jaar bij de FSA! 

Waarom ben je een bestuursjaar bij de FSA gaan doen?

Ja, hier heb ik natuurlijk wel even over nagedacht… Voor mij was het een deel persoonlijke ontwikkeling. Ik wilde heel graag leren hoe het is om een team te leiden en een professionele organisatie koers te geven. Daarnaast was het ook een deel carrière oriëntatie. Vóór dit bestuursjaar heb ik al wel wat ervaring opgedaan in venture capital en private equity, en dat vond ik heel vet, maar ik wist gewoon echt niet hoe het zou zijn om te werken als investment banker of strategie consultant. Het zit wel een beetje in mijn aard om dat ook even te willen ondervinden voordat ik me in een richting gooi. Daar is dit bestuursjaar gewoon perfect voor!

Wat zijn jouw taken als president?

Als president ben ik ten eerste hoofdverantwoordelijk voor de FSA als vereniging en daarnaast vertegenwoordig ik de FSA tegenover een deel van haar stakeholders zoals de Universiteiten, Raad van Commissarissen, Raad van Advies en andere stakeholders, zoals studenten. Ook ben ik verantwoordelijk voor het naleven van de langetermijnstrategie van de FSA.

Ik overzie wat er gebeurt binnen de FSA door leiding te geven aan het bestuur. Dat is een deel de gang van zaken zoals onze voorgangers die aan ons hebben overgedragen, zoals onze projecten die ieder jaar opnieuw plaatsvinden. Maar het is ook een deel innovaties die wij willen doorvoeren, en dat heeft een heel ondernemend karakter! Daarbij hou ik overzicht over de doelen die we onszelf als bestuur hebben gesteld in de zomer in de vorm van het beleid.

Wat voor skills heb je nodig als president?

Je moet goed het overzicht kunnen bewaren, en kunnen kijken hoe een onderdeel past in het grotere plaatje. Je werkt met heel veel verschillende mensen aan heel veel verschillende projecten die een hoog niveau van professionaliteit hebben. Dan moet je niet de draad kwijtraken. Als ik mijn huidige to do list een jaar geleden zou hebben gezien, zou ik denk ik gek zijn geworden. Maar daar leer je mee omgaan.

Bij leiderschap vind ik zelf empathie belangrijk. Je moet je kunnen verplaatsen in de mensen met wie je werkt om te snappen waar ze tegen aan lopen en waar zij behoefte aan hebben. Dan weet je hoe je hen moet begeleiden en ondersteunen.

Natuurlijk zijn er ook skills die je ontwikkelt. Zo ben ik van nature eigenlijk niet zo’n planner. Aan het begin van het jaar moest ik bijvoorbeeld een jaarplanning maken van de komende 12 maanden en hou ik bij de keuzes die ik maak de langetermijnvisie van de FSA in mijn achterhoofd. Die skill heb ik moeten ontwikkelen en ik merk dat ik er veel profijt van heb!

Hoe ziet jouw bestuursjaar ten tijde van corona er uit?

Dat is natuurlijk wel anders dan normaal. We hebben een tijd lang op kantoor gewerkt, maar nu even thuis. In plaats van naar kantoor te fietsen begin ik om de dag met mijn rondje Amstel van 7 km. Om negen uur openen we de dag altijd met een meeting, nu gaat dat via Zoom. Het is leuk om elkaar te zien aan het begin van de dag, en te bespreken wat je die dag gaat doen.

Verder staat ons jaar echt in het teken van rekening houden met alle mogelijke scenario’s. Alles wat we doen kost daardoor net iets meer tijd of is iets lastiger om uit te voeren, maar persoonlijk vind ik het wel ontzettend leuk om een uitdaging te hebben! Je leert hoe het is om een organisatie leiding te geven die in een minder makkelijker tijd verkeert, en dan is het de kunst om het hoofd koel te houden en naar oplossingen te zoeken!

Wat vind je tot nu toe het allerleukst aan je bestuursjaar?

Ik kwam eigenlijk bij de FSA terecht terwijl ik nog nooit een borrel of evenement had meegemaakt. Ik ging dit bestuursjaar vooral in met bepaalde professionele doelen, maar wat me eigenlijk heel erg heeft verrast is hoe sociaal het is! Dat was van tevoren niet per sé een van mijn doelen. Ik heb hiervoor tijdens mijn stages vooral gewerkt met mensen die een stuk ouder waren dan ik, collega’s met kinderen. In de eerste weken dat ik op ons kantoor op de UvA rondliep in plaats van in de Veerhaven van Rotterdam, had ik de hele dag een glimlach op mijn gezicht.

Ik denk dat het de perfecte manier is om de overstap te maken naar het werkende leven en je studententijd af te sluiten. Het is zó leuk om met andere ambitieuze studenten veel tijd door te brengen en samen te werken. Naast het leuke werk, maken de mensen het jaar ook wel echt compleet. Iedereen is net een stapje verder in hun leven, net weer wat anders dan een studentenvereniging.

Wat zijn je plannen voor volgend jaar?

Volgend jaar ga ik een master doen: Finance & Investment in Rotterdam. Eigenlijk zou ik daarnaast graag een werkstudentschap willen doen en een stageplek willen regelen voor volgend jaar april. Daarvoor hebben wij nu alle zes wel een hele gunstige positie. We hebben dit jaar natuurlijk veel mogelijkheid gehad om ons te oriënteren. Hiervoor was ik vooral bekend met private equity en venture capital, maar wist ik eigenlijk heel weinig van de andere sectoren zoals banking en consultancy. Die sectoren heb ik dit jaar echt beter leren kennen. Daarnaast heb ik dit jaar met veel interessante mensen gesproken en mooie connecties gemaakt.

Heb je nog tips voor je potentiële opvolger?

Voor mijn opvolger komt er tegen de tijd dat die is aangenomen natuurlijk een hele lading andere tips. Maar voor in het oriëntatie- en sollicitatieproces, ga vooral even met onze internal Anne praten over een bestuursjaar en de mogelijkheden. En praat daarna ook vooral eens met degene wiens functie je het leukst lijkt. Er is geen betere manier om er achter te komen of je iets wil doen dan om te praten met de mensen die doen waar jij interesse in hebt!

Als je weet waarom je een bestuursjaar wil doen moet je er gewoon niet meer over twijfelen, dan moet je het gewoon doen! En misschien nog één andere tip is, als je dan een bestuursjaar wil doen, is de FSA wel echt de enige die je moet hebben. Ik denk dat er geen ander bestuursjaar is waarbij je zo’n unieke mix hebt van persoonlijke ontwikkeling, carrière mogelijkheden en gezelligheid als hier!

Back to overview