|

Hét accountancy traineeship bij PwC: The Associate Academy

Lilian kleur e1558515459981

Ben jij altijd al benieuwd geweest naar de mogelijkheden binnen de accountancy sector? Lilian den Outer (26) volgt hét accountancy traineeship bij PwC: The Associate Academy. The Associate Academy geeft je carrière een kickstart en helpt jou ontdekken welk klantenpakket het beste bij jou past. The Associate Academy is een tweejarig opleidingsprogramma waarbij je vier dagen per week werkt en op vrijdag colleges volgt voor je post-master. Lilian vertelt je in deze blog alles over haar ervaringen!

Allereerst, kun je ons iets meer vertellen over jouw studieachtergrond?

“Ik ben Lilian den Outer (26) en werk sinds september 2017 bij PwC. Na mijn examenjaar heb ik een jaar lang in Nottingham in Engeland gestudeerd. Daarna heb ik in Groningen een bachelor Economics & Business Economics afgerond. Vervolgens heb ik in Amsterdam aan de UvA een master Accountancy & Control gevolgd. Nu volg ik, naast mijn werk bij PwC, de post-master Accountancy aan Nyenrode. Je kunt gerust zeggen dat ik inmiddels bijna iedere universiteit van Nederland heb gezien!”

Is het binnen PwC gebruikelijk om een post-master te volgen?

“PwC vindt het ontzettend belangrijk dat je doorleert. Wat voor opleiding je volgt verschilt per afdeling binnen PwC. Voor The Associate Academy is dat de post-master tot Register Accountant (RA). De opleiding bestaat uit een theoretisch deel waarbij je vakken volgt aan een universiteit (bijv. UvA/VU/Nyenrode). Daarnaast is er een praktijkgedeelte bij de NBA. In dit traject toon je aan hoe je door middel van werkervaring jezelf ontwikkelt tot professionele accountant. Vanuit PwC krijg je een coach toegewezen die je hierbij ondersteunt. Volgend jaar heb ik het theoretische deel van mijn post-master afgerond. Twee jaar later verwacht ik klaar te zijn met het praktijkgedeelte en officieel RA te worden”

Kun je ons iets meer vertellen over de PwC Associate Academy?

“Op dit moment volg ik het combinatietraject Audit en CMAAS. Dit traject is uniek in zijn vorm en daarom voor mij de perfecte start voor mijn carrière. Binnen dit traject wissel ik audit projecten af met Capital Markets en Advisory Accounting Services (CMAAS) projecten. Binnen audit houd ik mij bijvoorbeeld bezig met de jaarrekeningcontrole van klanten in allerlei verschillende sectoren. Bij CMAAS ben ik betrokken bij verschillende type projecten. Voorbeelden hiervan zijn bedrijven adviseren en controleren op het gebied van financiële instrumenten, advies geven op het gebied van wijzigingen in accounting standaarden, of bedrijven ondersteunen bij de accounting aspecten rondom een beursgang. Het werk is heel verschillend, dat maakt juist deze combinatie zeer interessant!”

Hoe bevalt het je tot nu toe?

“Heel goed! In de eerste maanden moet je erg wennen aan de combinatie van werken en studeren maar dat gaat snel en nu vind ik het heel leuk om gestructureerd door te leren. Iedere vrijdag zit ik in de collegebanken samen met mijn collega’s van The Associate Academy. Het is motiverend, en bovendien gezelliger, om dit traject samen met collega’s te doorlopen.”

“Als je start in The Associate Academy wordt je op verschillende klanten ingedeeld met verschillende teams. Hierdoor is je werk heel afwisselend en leer je veel mensen kennen binnen PwC. Aan het begin van de Academy werkte ik bijvoorbeeld aan de jaarrekeningen van een grote loterij, een kledingmerk, een ICT-bedrijf en een woningcorporatie. Deze diverse combinatie van klanten maakt het makkelijker om je gaandeweg te specialiseren in de sector die jij het leukste vindt.”

Aan wat voor projecten werk je op dit moment?

“Op dit moment heb ik een aantal vaste audit projecten voor een offshore bedrijf, een kledingmerk, een investeringsfonds en een commodity trader. Daarnaast houd ik mij bezig met adhoc CMAAS zoals projecten zoals het waarderen van derivaten en het geven van advies op het gebied van hedge accounting.”

Waar komt jouw interesse in de financiële sector vandaan?

“Natuurlijk had ik tijdens mijn studie altijd al affiniteit met de financiële sector, maar ik merkte pas tijdens werk voor commissies binnen mijn vereniging dat ik graag wilde begrijpen hoe de financiën van bedrijven in elkaar zitten. Zo is het balletje richting de accountancy gaan rollen!”

Hoe is het voor jou om bij een grote corporate zoals PwC te werken?

“Persoonlijk zie ik alleen maar voordelen in het werken bij PwC. De nadruk ligt binnen PwC op learning en development. Je leert zowel technische skills als soft skills en daarnaast word je gekoppeld aan een performance coach waar je terecht kunt met al je vragen. Als grote corporate heeft PwC ontzettend veel kennis over allerlei verschillende onderwerpen in huis. Daarnaast zijn er binnen PwC veel initiatieven waarmee je jezelf nog meer kunt ontwikkelen zoals met Corporate Social Responsbility projecten en projecten vanuit Young PwC. Niks moet, maar wanneer je gemotiveerd bent om projecten op te pakken zijn er binnen PwC oneindig veel mogelijkheden.”

Hoe ziet jouw toekomst eruit binnen PwC?

“Binnen PwC is ruimte voor iedereen om door te groeien. Wanneer je goed functioneert, kun je stappen omhoog maken. Mijn doel op korte termijn is het behalen van mijn RA. Na het behalen van mijn post-master wil ik graag op long term of short term secondment binnen PwC. Dit betekent dat je je werk verder voortzet in een internationale vestiging zoals Chicago of Melbourne. Dit lijkt mij een onvergetelijke ervaring!”

Tot slot, wat zijn jouw tips voor bijna afgestuurde studenten?

“Meld je aan voor de PwC Business Course! Dit is de beste manier om erachter te komen of een bedrijf bij je past. Ik ben zelf mee geweest met de PwC Business Course naar Barcelona. In deze 5 dagen leer je medewerkers kennen en kun je goed bepalen of je je thuis voelt binnen PwC.”

Back to overview