|

Ontmoet Pim en Renée: External Relations van het FSA-Bestuur

Foto 2 768x1024

Pim en Renée zijn inmiddels onafscheidelijk: ze delen de agenda, weten precies wanneer wie een koffietje gaat doen met zijn of haar vrienden en zijn samen vaak op pad om op bezoek te gaan naar bedrijven. Pim en Renée vervullen dit jaar de functies van External Relations in het FSA bestuur. Beidehebben hun Bachelor afgerond (Pim in Finance en Renée in Econometrie) en gaan komend jaar aan hun master beginnen.  

Hoe ben je bij de FSA terecht gekomen/ hoe heb jij de FSA leren kennen?

Renée: “Ik kende Marjolein en Sebastiaan van het vorige FSA-bestuur. Mijn eerste insteek was om een commissie te doen. Toen ik met Marjolein een koffietje ging drinken en vertelde dat ik nog niet zeker wist of ik al een Master wilde doen gecombineerd met een werkstudentschap, kwam zij erop om ook na te denken over een bestuursjaar binnen FSA. Ik heb me toen verder georiënteerd en ook met Sebastiaan een koffietje gedronken. Snel daarna heb ik besloten om te gaan solliciteren.” 

Pim: “Bij mij ging het iets anders, ik kende geen (oud) FSA-ers, maar ik had al wel veel commissies gedaan bij mijn studie- en studentenvereniging. Ergens in mijn achterhoofd had ik altijd al het idee dat ik een keer een bestuursjaar wilde doen. Ik weet nog dat ik de bestuurswerving toevallig voorbij zag komen op Facebook of LinkedIn. Ik ben toen koffie gaan drinken met Hannah en Michèle van het vorige FSA-bestuur. De leuke verhalen over de FSA en onze toffe partners hebben me overtuigd om me aan te melden.”  

Waarom ben je eenbestuursjaarbij de FSA gaan doen? 

Pim: “Een grote reden voor een bestuursjaar bij de FSA was voor mij de mix tussen gezelligheid en professionaliteit. Je bent dagelijks in contact met de grootste bedrijven en banken, maar doet dit wel samen met studenten die in dezelfde levensfase als jij zitten, een ideale combinatie dus! Daarnaast is het natuurlijk goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Je wordt als ware in het diepe gegooid waarbij je in één klap verantwoordelijk bent voor een vereniging met 4500 leden. Het is een goede leerschool, waarbij het nog niet fataal is als je een fout maakt.” 

Renée: “Ik sluit me aan bij Pim. Ook ben ik een bestuursjaar gaan doen, omdat ik wilde weten wat de link was tussen mijn studie Econometrie en het bedrijfsleven. Ik wilde vooral veel bedrijven leren kennen en de werksfeer bij verschillende bedrijven ervaren.” 

Pim: “Daarnaast was het voor mij ook belangrijk een algemeen beeld te krijgen van de financiële sector. Bij je Bachelor leer je veel, maar dit bestuursjaar heeft mij heel erg geholpen om beeld te krijgen van deze sector.” 

Hoe bevalt ditbestuursjaartot nu toe? 

Renée: “De beginperiode was voor ons een hele drukke periode, omdat wij langs zijn geweest bij zo’n 75 partners. Van tevoren hadden we niet verwacht dat we het zo druk zouden hebben.” 

Pim: “Het voelde af en toe echt chaotisch aan. Als je bijvoorbeeld drie bedrijven bezocht op één dag, de gesprekken van de dag erna nog moest voorbereiden,
een sollicitatie had voor nieuwe commissieleden en je mailbox maar bleef volstromen wist je even niet meer waar je moest beginnen.

Renée: “Ik denk dat we daar heel veel van geleerd hebben. Je leert heel snel hoe je efficiënt dingen aanpakt. Ook leer je onderscheid te maken tussen dingen die prioriteit hebben en dingen die nog wel even kunnen wachten.”   

Pim: “Als ik nu terug kijk op die periode is dat wel iets waar we trots op kunnen zijn. Ik ben een beetje jaloers op de volgende External Relations die dit allemaal mogen gaan doen aankomende zomer!”

Wat vind jij het leukste aan het bestuursjaar?  

Renée: “Het leuke aan een bestuursjaar is dat je 5 ‘beste’ vrienden krijgt. Je kunt natuurlijk van te voren niet kiezen met wie je dit bestuursjaar gaat doen, dus des te leuker is het als je daadwerkelijk maten met elkaar wordt.’’ 

Pim: “Wat ik heel leuk vind is dat je heel veel samenwerkt met studenten die in dezelfde fase zitten en gemotiveerd zijn.” 

Wat vond jij het leukste FSA-moment van dit jaar tot nu toe? 

Pim: “Het leukste moment vond ik de allereerste commissie avond bij Cafe van Puffelen. Renée en ik waren in de 3 maanden vooraf zo druk geweest en deze avond voelde echt als een afsluiting van deze periode. We hadden er een groep commissieleden bij en de afspraken met de bedrijven waren goed verlopen. Het voelde voor mij als een soort eerste mijlpaal die ik gehaald had als bestuurslid. Daarnaast heb ik ontzettend veel zin in de Londen Banking Tour, daar verwacht ik heel veel van!” 

Renée: “Voor mij was dat het beleidsweekend met het bestuur in juli. We kenden elkaar pas een maand, maar het was een leuk bonding moment. Naast het bepalen van het beleid zijn we uitgegaan en hebben lekker gezwommen en in de zon gelegen.”

Wat zijn jou taken binnen de FSA alsExternal Relations?/ Hoe zou jij jou functie als External Relationsomschrijven?

Pim: “By far de vetste en leukste functie binnen het bestuur!” 

Renée: “Je gaat langs bij meer dan 75 bedrijven, dat is heel gaaf! We zijn in het begin van ons bestuursjaar zelfs met z’n tweeën een week naar Londen geweest om langs de Investment Banks te gaan die meedoen met de London Banking Tour, dat maakt niet iedereen mee. Ineens zit je bij de grootste banken ter wereld in London op de 40ste etage te praten over een samenwerking.” 

Pim: “Je bent als ware één persoon met z’n tweeën omdat je dezelfde agenda en mailbox deelt. Ik weet precies wanneer Renée met haar vriendinnen heeft afgesproken bijvoorbeeld. Je leert heel goed nauw samen te werken met iemand. Onze grootste verantwoordelijkheid is het contact met bedrijven onderhouden en het eerste aanspreekpunt zijn als ze iets met de FSA willen. Daarnaast zijn we ook verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de inkomsten van de FSA. Sales is dus ook een gedeelte van onze job.” 

Renée: ”Voor ons beiden was het best lastig in het begin, want we hadden beiden geen commissie gedaan bij de FSA, terwijl we wel de FSA moesten ‘verkopen’ aan de bedrijven waar we langs gingen. We wisten beide niet hoe de FSA precies in elkaar zat, maar dat leerden we heel snel.”

Pim: “Daarnaast is het ook niet erg als we sommige vragen niet konden antwoorden. Het gaat meer om het beeld dat recruiters van je hebben, dat je je gezicht laat zien en dat je interesse toont dan het daadwerkelijk meteen iets leveren.”

Renée: “In het kort zijn onze taken; al het contact met bedrijven, het bedrijven gedeelte op de website, contracten opstellen en factureren. Daarnaast organiseert ieder bestuurslid natuurlijk ongeveer 4 evenementen.” 

Wat voor skills zijn nodig voor jouw functie?

Renée: “Je moet goed kunnen samenwerken.” 

Pim: “Flexibel zijn in de breedste zin, daarmee bedoel ik naar elkaar maar ook naar bedrijven. Kunnen aanvoelen wat bedrijven willen en sociaal sterk zijn. Een mix kunnen vinden wat je voor bedrijven kan betekenen, maar ook standvastig zijn in je standpunt. Stevig in je schoenen staan en ook durven ‘nee-verkopen’.” 

Welke projecten begeleid jij naast je vaste werkzaamheden? 

Pim: “Ik coördineer Trading Project, Mutual Fund, Governmental Economics Tour, Ladies Banking Evening, London Banking Tour en Real Estate Day. Real Estate Day hebben Camiel en ik dit jaar samen met twee commissieleden toegevoegd. Er is dus ruimte voor nieuwe projecten en ideeën als je dit wilt opzetten!” 

Renée: “Ik begeleid de projecten: Research Project, Consultition en Amsterdam Investment Cruise.” 

Hoe ziet een gemiddelde werkdag/ week er voor jou uit? 

Renée: “Je begint om 9 met het checken van je mail en de agenda.” 

Pim: “Meestal ben je daar echt al wel een paar uurtjes zoet mee. Denk aan het sturen van facturen, bedrijven bellen, belafspraken voorbereiden en afspraken inplannen. Daarna heb je bijvoorbeeld om 11:00 een call met een bedrijf die geïnteresseerd is in een vacature op onze site zetten.” 

Renée: “Daarnaast heb je ook een aantal keer per week een meeting met je commissie waar je verantwoordelijk voor bent wat ongeveer een uur in beslag neemt. Uit deze vergaderingen komen altijd weer to do’s die ik oppak.” 

Pim: “Eigenlijk is elke dag anders. Je bent heel veel dingen tussendoor aan het doen. Bestuursgenoten af en toe helpen of dingen regelen die er random tussendoor komen. Daarnaast verschilt de zomerperiode met de rest van het jaar.” 


Renée
: “Precies, want in de zomerperiode – wanneer de overige 4 bestuursleden op kantoor zitten – ben jij (bijna) elke dag weg om bedrijven te bezoeken. Ik moest wel wennen dat ik weer naar kantoor moest na die periode.” 

Wat heb je dit jaar tot nu toe geleerd? 

Renée: “Ik heb vooral geleerd hoe ik beter kan worden in ‘small talk’, hoe je mensen kan overtuigen en om flexibeler te zijn. Daarnaast heb ik ook geleerd hoe je je professioneel opstelt tegenover bedrijven. Ook leer je om acht ballen tegelijkertijd te lucht in houden. In het begin was dat natuurlijk even wennen, want je zit constant met ‘to do’s’ en het is aan jou de taak om daar een structuur in te vinden.” 

Pim: “Omgaan met bedrijven en hoe dat in zijn werk gaat. Erachter komen wat bedrijven ontzettend waarderen of waar ze erg blij van worden, zoals bijvoorbeeld snel reageren op je mail kan een bedrijf als erg professioneel beschouwen. We proberen dus ook eigenlijk altijd dezelfde dag nog te reageren op de mail.” 

Waar ben je trots op? 

Beide: “We hebben bijna onze target gehaald, terwijl we pas op de helft van het jaar zijn, dat is best uniek!”  

Pim: “Dat we alle projecten goed doen en dat veel bedrijven tevreden met ons zijn. We krijgen bijna altijd positieve reacties op wat wij als de FSA aan het doen zijn. Dat zegt wel iets over hoe je het doet.” 

Wat wil je nog bereiken dit jaar? 

Beide: “De targets natuurlijk!” 

Renée: “Wat ik graag wil bereiken is dat ik mijn projecten goed afrond, en dat ik een goed rapport na het Research Project in Chili kan leveren.” 

Pim: “Het klinkt een beetje cliché, maar het bestuursjaar met z’n alle succesvol afronden. Het is een intensief jaar met z’n 6’en, ik wil er dan ook met veel plezier op terugkijken.” 

Waar kijk jij het komende jaar het meeste naar uit? 

Renée: “Ik heb ontzettend veel zin om naar Chili te gaan deze zomer. Het Research Project met deze groep wordt sowieso heel nice.” 

Pim: “Ik heb ontzettend veel zin in de London Banking Tour, wat ik met één ander commissie lid organiseer. Voor mij geldt ook hetzelfde als Renée, ik hoop op een leuke ervaring in London en dat het evenement goed verloopt natuurlijk.” 

Wat zijn jouw plannen voor de toekomst/ volgend jaar? 

Pim: “Ik ga aan mijn Finance master beginnen en ben daarnaast van plan een stage te lopen.  

Renée: “Ik ga aan mijn master Financial Econometrics beginnen, en wil daarnaast een werkstudentschap doen.” 

Nog tips voor jouw potentiële opvolger? 

Pim: “Probeer ervan te genieten en maak niet te veel zorgen. Niet alles hoeft perfect te zijn. Bijvoorbeeld naar bedrijven toe gaat meer om je uitstraling en interesse die je toont. Vertel op een leuke en ‘losse’ manier wat je voor ze kan betekenen en wat jij ook van hen verwacht. Wel met een professioneel randje natuurlijk.” 

Renée: “Meer small talken!!” 

Pim: “Vertel ook wat over jezelf dan alleen FSA, de meeste recruiters vinden het ook leuk om over koetjes en kalfjes te praten. Zij zijn vaak ook net afgestudeerd en daar komen werken, meestal is hun eigen studententijd ook niet al te lang geleden.” 

Heb je nog tips voorgeïnteresseerdenin eenbestuursjaar? 

Renée: “Drink veel koffietjes met FSA-leden of bestuursleden om erachter te komen wat FSA precies inhoudt en lees je goed in als je gaat solliciteren voor een functie.” 

Pim: “Ga zitten met een aantal van de huidige bestuursleden om te praten over de FSA en de verschillende functies. Hierdoor kun je bij je sollicitatie beter uitleggen waarom je voor een bepaalde functie solliciteert.”  

Renée: “Weet waar je aan begint! Ga er onderzoek naar doen en lees alles op de site!” 

Pim: “Je kan ook aan vorige commissie leden vragen wat zij van de FSA vinden/vonden. Mijn laatste tip: ga het doen! Ik heb er nog geen moment spijt van gehad.” 

Back to overview