|

Ontmoet Suzanne Straathof: president van het FSA-bestuur 2021-2022

Jz fsa 08

Hoe is het eigenlijk om leiding te geven aan vijf bestuursleden, vier commissies en tegelijkertijd bezig te zijn met de lange-termijn strategie van de FSA? Suzanne vertelt je in deze blog alles over haar ervaringen als President van de FSA!

Ontmoet Suzanne Straathof: president van het FSA-bestuur 2021-2022

Afgelopen jaar heeft Suzanne haar Master Finance gevolgd aan de VU. Suzanne maakte kennis met de FSA tijdens haar tijd bij de beleggingsvereniging van de FSA, Mutal Fund. Uiteindelijk besloot ze dat tijdens een bestuurjaar bij de FSA nog verder en beter zou kunnen specificeren waar zij graag zelf aan de slag zou willen gaan na haar bestuursjaar bij de FSA. Onze president woont in de Pijp samen met een van haar vrienden uit Badhoevedorp. Ze is in het weekend vaak op de tennisbaan te vinden, met of zonder blessure aan haar enkel! Ze vertelt je graag meer over haar tijd bij de FSA!

Wat was voor jou de voornaamste reden om een FSA bestuursjaar te gaan doen?

Voornamelijk om praktische ervaring op te doen. Ik wilde mezelf graag persoonlijk ontwikkelen en uitdagen. Vanuit de studie vond ik dat deel ontbreken, aangezien je daar vooral je academische skills ontwikkeld. Een bestuursjaar was voor mij de ideale manier om op het gebied van leidinggeven, samenwerken, organiseren en plannen. Ik wist tijdens mijn MSc Finance nog niet wat ik na het behalen van mijn diploma wilde gaan doen, en de ervaringen die je opdoet tijdens dit jaar, zijn ontzettend van belang tijdens je carrière en het heeft mij enorm geholpen om me te oriënteren, aangezien je met heel veel verschillende bedrijven en sectoren in contact komt.

Daarnaast is het natuurlijk een hele gave ervaring om een jaar lang samen met 5 andere studenten aan het roer te staan van zo’n grote studievereniging en allerlei evenementen te organiseren!

Wat zijn jouw taken als president?

In mijn ogen is de belangrijkste taak van de president het bestuur zelf. Wij moeten met zijn zessen een fijne sfeer creëren, open kunnen communiceren en elkaar ondersteunen. Het is mijn verantwoordelijkheid om dat gedurende het jaar te realiseren en te zorgen dat er een goede balans is tussen een professionele setting en hechte sfeer binnen ons bestuur en de commissieleden.

Ook houd ik me bezig met de lange termijnvisie van de FSA. Hoe kunnen we de komende jaren verder groeien? Hoe kunnen we studenten beter ondersteunen tijdens het begin van hun carrière? In welke sectoren willen we graag evenementen organiseren? En hoe kunnen we de bestaande evenementen vernieuwen? Dit zijn zomaar een aantal vragen die erg belangrijk zijn om je als grootste financiële studievereniging van Nederland mee bezig te houden. Als FSA wil je constant innoveren en vernieuwen op het gebied van de evenementen die we organiseren en de bedrijven waarmee we samenwerken, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van promotie en datagebruik. Het is mijn verantwoordelijkheid om te overzien dat de doelen die we aan het begin van het jaar als bestuur hebben gesteld, ook daadwerkelijk worden doorgevoerd.

Daarnaast ben ik natuurlijk hoofdverantwoordelijk voor de FSA en het eerste aanspreekpunt van de universiteiten, andere studieverenigingen, de Raad van Commissarissen, Raad van Advies en andere stakeholders, zoals de studenten. Deze communicatie verloopt via mij en het is erg belangrijk om een goede relatie te onderhouden met de verschillende stakeholders van de FSA.

Wat voor skills heb je nodig als president?

Als president zijn leiderschap skills natuurlijk belangrijk, aangezien je de bestuursvergaderingen leidt en uiteindelijk voor de studenten het gezicht bent van de FSA, maar dat ontwikkel je ook gedurende het bestuursjaar. Ook zal je verschillende presentaties geven. Je leidt de ALV’s voor de commissieleden, de RvC vergaderingen en geeft gedurende het academische jaar praatjes tijdens hoorcolleges.

Het is belangrijk dat je oplossingsgericht kunt denken. Je krijgt vanaf de eerste dag veel verantwoordelijkheid. Zeker door de steeds wisselende maatregelen, moet je soms snel kunt schakelen. Ook moeten er soms lastige beslissingen worden gemaakt, ook dan bepaal jij uiteindelijk de koers.

Omdat de President zich bezighoudt met de dagelijkse gang van zaken en tegelijkertijd ook met het nastreven van de langetermijnstrategie, is het overzicht bewaren en goed kunnen plannen ook erg belangrijk. Er zijn altijd naderende deadlines en presentaties, waardoor je je agenda goed bij moet kunnen houden.


Wat vind het allerleukste aan jouw functie?

Het allerleukste vind ik dat de functie van president is dat het een rol is die je echt naar eigen hand kunt zetten. Je werkt met veel verschillende mensen en persoonlijkheden samen, en doordat jij vaak het eerste aanspreekpunt bent, leer je iedereen goed kennen. Dit betekent ook dat je op de hoogte bent van alles dat speelt binnen de vereniging, zowel binnen het bestuur als de verschillende commissies.

Het is voor mij de ideale combinatie van professionele en kwalitatief goede evenementen organiseren voor de studenten en tegelijkertijd enorm veel leuke dingen meemaken met een groep ambitieuze commissie- en bestuursleden.

Wat vind je tot nu toe het allerleukst aan je bestuursjaar?

Het leukste vind ik het sociale aspect van een bestuursjaar. Naast hard werken, maak je ontzettend veel leuke dingen mee met de rest van je bestuur en de commissieleden. Zo begint het jaar met een overdrachtsweekend samen met het vorige bestuur en ga je een maand later op beleidsweekend. In oktober zijn we ook nog een weekend naar Londen geweest met het bestuur, en zullen we het bestuursjaar af gaan sluiten met een bestuursvakantie in juli.

Ook alle borrels en actieve leden dagen met de commissieleden zijn enorm gezellig! Deze zijn verspreid door het jaar en zo leer je ook de actieve leden van de commissies die je zelf niet coördineert goed kennen. Met deze groep gaan we aankomende maand ook een week op wintersport in Val Thorens, waar ik ontzettend naar uitkijk!

Wat zijn je plannen voor volgend jaar?

Deze zomer rond ik mijn MSc Finance af. Daarna wil ik graag een paar maanden reizen in Zuid-Amerika. Ook ben ik nu met verschillende partnerbedrijven van de FSA in contact om na mijn reis een stage te gaan lopen, het liefst binnen M&A.

Heb je nog tips voor je potentiële opvolger?

Zeker, bedenk goed voor jezelf wat je de komende jaren graag wilt doen en ontwikkelen. Ik wilde zelf na een jaar studeren via Zoom graag mezelf op een praktische manier ontwikkelen en tegelijkertijd een ontzettend leuk jaar meemaken, wat zeker is gelukt! Als je twijfelt om een bestuursjaar te gaan doen bij de FSA, en misschien wel de nieuwe President wilt worden, zou ik vooral als tip mee willen geven om met het huidige bestuur te praten over hun ervaringen. We vinden het allemaal leuk om even te bellen of je uit te nodigen op kantoor, zodat we je vragen kunnen beantwoorden.

Back to overview