|

What’s it like to work at Baker Tilly?

Foto baker tilly

Deze week praat Mila van de FSA Marketing Commissie, voor onze blog met Cristina Pirvu en Leo den Boer over hun rol bij Baker Tilly als Senior Auditor en Director, over het sollicitatieproces en over hun ervaringen bij Baker Tilly als onderdeel van het International Team.

Hi Cristina en Leo, leuk jullie te ontmoeten! Zouden jullie me iets meer over jezelf en je studie achtergrond kunnen vertellen?

Cristina: “Hi, mijn naam is Cristina Pirvu en ik ben senior auditor bij Baker Tilly Netherlands. Ik heb altijd al een interesse gehad in cijfers, en dat is dan ook een van de redenen dat ik heb gekozen voor dit werk- en studiegebied. Ik heb aan de Academy of Economic Studies in Moldavië gestudeerd en heb een Bachelor diploma in Banking en Finance, een Masterdiploma in Business Management, en ik ben bijna klaar met de ACCA-opleiding om een ACCA-gecertificeerd accountant te worden.”

Leo: “Hi, ik ben Leo den Boer en ik werk als director voor Baker Tilly Netherlands. Ik heb een hele tijd terug gestudeerd, van 1988 tot 1993. Ik heb eerst Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit gestudeerd en daarna mijn postdoctoraal, ook aan de Erasmus Universiteit.”

Wat houdt jullie huidige rol als senior auditor en director bij Baker Tilly precies in?

Cristina: “Als senior auditor ben ik verantwoordelijk voor een breed scala aan verschillende taken, die van opdracht tot opdracht kunnen verschillen. Elke auditprocedure kent verschillende fasen en een senior auditor is onderdeel van elke fase. Een deel is bijvoorbeeld de planning, het plannen van de uit te voeren taken, het communiceren

met collega’s, het verzamelen van de informatie over het uitgevoerde werk en het documenteren daarvan, en ook het verstrekken van informatie aan de manager voor de beoordeling. Maar een belangrijk onderdeel van het dagelijkse werk is een goede planning. Dus, als je je dag goed plant, lukt het om veel dingen voor elkaar te krijgen.”

Leo: “Ik zou zeggen dat het ongeveer voor 85% uit communicatie bestaat: dit kan bijvoorbeeld het praten met jou zijn, of het schrijven van e-mails, het lezen van e-mails, ervoor zorgen dat het team geïnspireerd wordt om het juiste te doen. En natuurlijk hebben we naast collega’s ook klanten, die graag op de hoogte willen blijven van de vorderingen die we maken.”

Kunnen jullie me wat meer vertellen over Baker Tilly en het International Team?

Cristina: “Ik zie het internationale team van Baker Tilly als een sterk team vanwege onze achtergronden, de verschillende culturen, het feit dat we allemaal uit verschillende landen komen en onze kennis en werkervaring met elkaar delen. Dat versterkt juist ieders kennis. Het spreken van verschillende talen, het kennen van boekhoudnormen van verschillende landen en de verschillende werkbenaderingen zorgen ervoor dat het internationale team efficiënt werkt en een goede service biedt aan onze klanten.”

Leo ik heb begrepen dat jij het International Team hebt opgezet, zou je daar iets meer over kunnen vertellen?

Leo: “Nou, laten we het zo zeggen: ik speelde een rol, maar had het niet alleen kunnen doen. Ik werk sinds 2008 op het Baker Tilly kantoor in Amsterdam en werk sindsdien in de internationale praktijk. Een van de eerste dingen die me opviel, ik geloof zo’n 12 jaar geleden, was dat mijn kennis van de Russische taal nogal beperkt was. Ons Baker Tilly kantoor in Oekraïne was in die tijd al behoorlijk groot, en hoewel het management Engels kon verstaan, voelden ze zich niet op hun gemak om het te spreken. Daarom hadden we altijd Russische vertalers nodig. Dat was eigenlijk het begin van het internationale team. Russisch was dus de eerste taal, maar al snel daarna begonnen we een onderzoek naar wie Spaans spreekt, wie Portugees, wie Frans, enzovoort. Met trots kan ik zeggen dat we op dit moment een team van 10 mensen hebben: Cristina spreekt Russisch, Paula (onze senior manager) spreekt Portugees, maar we hebben ook iemand uit Turkije, iemand uit Taiwan die Chinees spreekt, want nou, je zou verrast zijn door de Nederlandse handel over de hele wereld. We moeten meer dan één taal kennen.”

Wat is de reden dat jullie ervoor hebben gekozen om voor Baker Tilly te werken?

Cristina: “Voordat ik bij Baker Tilly Nederland kwam, werkte ik voor Baker Tilly Zuidoost-Europa en hadden we een gezamenlijk project met de internationale afdeling van Baker Tilly Nederland. Nadat ik een aantal mensen van deze afdeling had ontmoet en met hen had samengewerkt voor het project, voelde ik me erg op mijn gemak bij die mensen. Hun openheid en samenwerking zorgden ervoor dat ik met hen wilde samenwerken. Dus ik heb gesolliciteerd en hier ben ik dan.”

Leo: “Ik begon mijn carrière als junior assistent bij PwC, maar toen ik eenmaal manager was geworden ben ik naar Baker Tilly gegaan. Ik vond Baker Tilly uitdagender: het is een overzichtelijker accountantskantoor. Hier kan ik gemakkelijk praten over bijvoorbeeld de consolidatie van aandelen, wat je niet snel zult hebben in een heel klein bedrijf, maar tegelijkertijd is er ook meer pragmatisme vergeleken met de accountantskantoren uit de Big 4.”

Wat vinden jullie zo leuk aan je baan bij Baker Tilly?

Cristina: “Allereerst de mensen. Voor mij is het erg belangrijk om collega’s te hebben met wie je efficiënt kunt samenwerken, bij wie je je vrij voelt om alles te kunnen bespreken en ondersteuning te krijgen bij elke kwestie die je hebt: werk gerelateerd en persoonlijk. Het maakt het werk een stuk makkelijker en leuker door samen te werken met de mensen van zowel het iternationale als het lokale team van Baker Tilly. Het tweede punt is de diversiteit aan klanten. Dat is iets wat ik altijd al interessant vond, om elke dag iets nieuws te leren. Met deze baan verveel je je dus nooit. Baker Tilly heeft een heel gediversifieerd portfolio, met veel klanten uit verschillende sectoren. Dat is iets heel leuks.”

Leo: “Wat ik leuk vind aan werken bij Baker Tilly is dat je iedereen kent, aangezien het niet al te groot is. Het is een menselijke organisatie: je bent geen nummer, maar mensen kennen je bij je naam.”

Hoe is de bedrijfscultuur binnen Baker Tilly?

Cristina: “De bedrijfscultuur is heel positief. Mensen zijn heel open en bereid om samen te werken aan opdrachten van verschillende niveaus en er is genoeg flexibiliteit voor elke medewerker. Als je iets persoonlijks hebt, kun je dat aankaarten en zul je worden begrepen. De balans tussen werk en privé is erg belangrijk en het management is super ondersteunend. Dat vind ik zelf heel belangrijk.”

Leo: “Mensen kennen elkaar en mensen willen iets voor elkaar betekenen. Zoals ik al zei, het is niet dat je een nummer bent, maar je wordt echt gewaardeerd. Ik weet dat er de slogan people, planet, profit is, maar mensen staan bij Baker Tilly absoluut op nummer een.”

Is de bedrijfscultuur hier in Nederland anders dan in de andere landen waarin jullie hebben gewerkt?

Cristina: “Ja! Het belangrijkste verschil is de goede balans tussen werk en privé, die vind ik hier in Nederland heel goed. Bij Baker Tilly hebben we wekelijks een vergadering met het planning team, aan wie je al je vragen kunt stellen en die je vervolgens zullen ondersteunen en helpen. Als je vindt dat de werkdruk te hoog is, betekent dit niet dat je kosten wat het kost het werk moet doen om de deadline te halen. In zo’n geval kan je de situatie uitleggen aan het planning team en wordt het opgelost, zodat niemand bezwijkt onder de werkdruk.”

Leo: “Dat is het zeker. Ik was erg verrast toen ik in Brazilië hoorde dat ze denken dat Nederlanders zich niet “gedragen”, omdat ze niet zo servicegericht zijn als in andere landen. Als je bijvoorbeeld naar het Midden-Oosten gaat, is wat je baas zegt heel belangrijk en kun je het daar eigenlijk niet mee oneens zijn, aangezien het zijn of haar beslissing is en je die gewoon moet uitvoeren. Maar ook Duitsland is bijvoorbeeld al heel anders. Ik kan me herinneren dat toen ik voor het eerst naar klanten in Duitsland ging, dat is misschien wel grappig om te vertellen, waar ik 275 km had af moeten reizen naar hun kantoor, ik vervolgens met mensen moest praten die niet eens tegen elkaar praatten terwijl ze naast elkaar zaten.”

Hoe ziet de sollicitatieprocedure er bij Baker Tilly uit, en hebben jullie nog tips voor studenten die starten met het sollicitatieproces bij Baker Tilly?

Cristina: “Het sollicitatieproces is rechttoe rechtaan. Sollicitanten sturen hun CV naar HR, gevolgd door een interview met iemand van HR en een aantal testen. Een daarvan is de cognitieve vaardigheidstest, die de capaciteiten, het groeiperspectief en misschien zelfs enkele talenten van een sollicitant laat zien. De andere test is een persoonlijkheidstest, gewoon om een sollicitant iets beter te leren kennen en om te zien of er een match is tussen het bedrijf en de potentiële werknemer. Na de testen is er nog een gesprek met een manager of een partner en een andere medewerker van de afdeling waar de kandidaat solliciteert. Als het dan een win-win situatie voor iedereen is, wordt het aanbod aan de sollicitant voorgelegd waarna het aan hem of haar is om te beslissen.”

Leo: “De beste tip die ik kan geven is wees jezelf, want ik ben er vrij zeker van dat er altijd een bedrijf is dat bij je past. Als je je aanpast om de baan te krijgen, zal het waarschijnlijk niet bij je passen en uiteindelijk ook niet werken.”

Welke persoonlijke skills zijn belangrijk voor jullie werk?

Cristina: “Voor accountants is er een enorme lijst met vaardigheden die handig zijn voor de rol, maar ik denk dat een nauwgezette mentaliteit het belangrijkst is. Dus, heel nauwkeurig zijn in het controleren en beoordelen van informatie en aandacht geven aan elk klein detail. Een andere belangrijke vaardigheid is communicatief sterk zijn, aangezien je veel moet communiceren met klanten en collega’s. We hebben bijvoorbeeld aan het begin van elke nieuwe opdracht een meeting, en zodra iemand een risico o.i.d. ziet, is het van belang om goed te communiceren zodat iedereen het standpunt begrijpt en het punt duidelijk wordt gemaakt.”

Leo: “Als accountant moet je enig analytisch vermogen hebben en logisch kunnen denken. Daarnaast zijn sociale vaardigheden natuurlijk ook heel belangrijk.”

Nog een laatste vraag! Hoe ziet jullie toekomst binnen Baker Tilly eruit en waar zien jullie jezelf over vijf jaar?

Cristina: “Ik zie mezelf in audit, dat is zeker. Baker Tilly is een goede plek om te leren en te groeien, dus ik denk dat er een grote kans en mogelijkheid voor mij is om binnen dit bedrijf te groeien, binnen het internationale team. Daar kijk ik erg naar uit. Daarnaast zie ik mezelf en mijn familie ook in Nederland blijven. Nederland is een gastvrij land, met een goede cultuur. De mensen zijn heel open en er is een kans voor iedereen die hier woont, dat maakt het fijn om hier te mogen wonen.”

Leo: “Heel belangrijk voor jou om op te schrijven: er is maar één accountantskantoor en dat is Baker Tilly. BT staat voor BesT. Voor mij is dat de realiteit en op dit moment zie ik mezelf daarom bij geen enkel ander kantoor. Maar als er morge een bedrijf is dat tegen me zegt “Leo, wij gaan je uitdagen”, dan grijp ik die kans.”

Nog een laatste opmerking?

Cristina: “Er zijn enorm veel bedrijven, maar het is heel belangrijk om zeker te weten wat je wilt. Voor mezelf was het een fijne werkomgeving, fijne collega’s en zekerheid. Dat ik weet dat ik binnen het bedrijf de kans heb om te groeien, te leren, begrepen en ondersteund te worden. Dat is dus iets wat iedereen voor zichzelf moet vaststellen voordat hij of zij ergens kan solliciteren. Het is erg leuk en soms indrukwekkend als er sollicitanten voorbijkomen die weten wat ze willen en onderzoek naar het bedrijf hebben gedaan, zodat ze op de hoogte zijn. Dat onderzoek helpt natuurlijk ook om iets over het bedrijf te leren, de cultuur te leren kennen en te kijken of het bij hen past. Dus een beetje onderzoek, een beetje zelf vertrouwen, en alles is mogelijk. Je moet gewoon proberen en gaan.”

Leo: “Het belangrijkste is om je hart en persoonlijke doelen te volgen. De bedrijven zullen ervoor altijd zijn, maar jij leeft maar één keer. Het leven is simpelweg te kort om dingen te gaan doen die je niet leuk vindt. Als je eigen doel in lijn is met het doel van het bedrijf: maak die reis dan samen. Maar zodra je erachter komt dat jij naar links wilt en het bedrijf naar rechts, volg dan je hart en ga naar links.”

Ben jij geïnteresseerd geraakt in Baker Tilly? Neem een kijkje op https://www.werkenbijbakertilly.nl/vacatures?gclid=CjwKCAiA78aNBhAlEiwA7B76p9TX06Up5usnMe5yqIOfEnCVtGvFug1QCRBkhY1YPU7Jen2iDTbeFRoCJJoQAvD_BwE of neem contact op met Cristina of Leo.

ENGLISH

This week Mila from the FSA Marketing Committee interviewed Cristina Pirvu and Leo den Boer about their role at Baker Tilly as Senior Audit and Director, about the application process and about their experiences at Baker Tilly as part of the International Team.

Hi Cristina and Leo, nice to meet you both! Could you tell me something about yourself and your study background?

Cristina: “Hi, my name is Cristina Pirvu and I’m a Senior Auditor at Baker Tilly Netherlands. I have always had an interest in numbers, so that was one of the main reasons why I chose this study and work field. I studied in the republic of Moldova at the Academy of Economic Studies and I have a Bachelor’s degree in Banking and Finance, a Master’s degree in Business Management, and I’m about to finish the ACCA study and become an ACCA certified member.”

Leo: “I’m Leo den Boer and I’m a director at Baker Tilly Netherlands. I studied a long time ago, from 1988 till 1993. First, I studied Business Economics at the Erasmus University, and afterwards I did my post masters also at the Erasmus University.”

What does your current role as senior auditor and director entail, and what does an average day at work look like for you?

Cristina: “As a senior auditor I’m responsible for a wide range of different tasks, which may vary depending on engagement. Any audit process has different phases and a senior auditor participates in every single one of them. However, the most important part of everyday work is  planning, depending on which high efficiency and productivity can be achieved.

Leo: “I would say, it’s 85% communication: this can be talking to you via Teams today, or it can be writing emails, reading emails, and making sure that the team is inspired to do the right thing. And of course, besides colleagues we also have clients, who also want to keep being updated about the progress we are making.”

Could you tell us a bit more about Baker Tilly and the international team?

Cristina: “I see  Baker Tilly international team as a strong one, because of our backgrounds,  different cultures. We’re all coming from different countries, and we share the knowledge and work experience between us. That enhances the knowledge of each other. Knowing different languages, different accounting standards of other countries and different work approaches make the international team work efficient and provide a sound service to our clients.”

So Leo, I understood that you set up the International Team:

Leo: “Well, let’s put it this way, I played a role, but I couldn’t have done it on my own. I’ve been working with the Amsterdam office since 2008, and I’ve worked in the international practice ever since. One of the first things I noticed, I believe about 12 years ago, was that my knowledge of the Russian language was rather limited. Our Baker Tilly office in Ukraine was pretty big and although the management was able to understand English, they didn’t feel comfortable speaking it. Therefore, we always needed Russian translators. That was basically the start of the international team. We then realized that we didn’t have anything in English: at that time, we were more individually organized, so we developed our own software, which was only available in Dutch. Around that time, the software also became available in English, which is up until today a big advantage. So, Russian was the first language. We started doing some investigation into who speaks Spanish, who speaks Portuguese, who speaks French, etc. And I’m happy to say that we nowadays have team of 10 people: Cristina speaks Russian, Paula (our senior manager) speaks Portuguese, but we also have someone from Turkey, we had someone from Taiwan who covered Chinese, cause well, you would be surprised by the Dutch trade all over the world. We need to know more than one language.”

What is the main reason you chose to work at Baker Tilly?

Cristina: “Before joining Baker Tilly Netherlands I worked for Baker Tilly South-East Europe and we had a common project with the international department from Baker Tilly Netherlands. After meeting some of the people from this department and working with them for the project, I just felt very comfortable with those people. Their openness, their collaboration, it made me want to work with them. So, I applied and here I am.”

Leo: “I started my career as a junior assistant at PwC, but once I became manager, I left the company for Baker Tilly. The environment of Baker Tilly was more challenging: the company is smaller, and the professional level fits me more. Here I can easily discuss, for example, financial reporting issues about consolidation of stock, which you will not find in a small company, but there is also a little bit more pragmatism compared to the Big 4 I would say.”

What do you like most about your job at Baker Tilly?

Cristina: “First of all, the people. For me it’s very important to have colleagues with whom you can efficiently collaborate, feel free to discuss any matters and can get support on any case that you have: work  and/or personal related. It makes the job easy going and enjoyable, working with the people from both the international and local department. The second thing is the diversity of clients. That’s something that always has been interesting for me, to learn something new every day. So, with this job you never get bored. Baker Tilly has a very diversified portfolio, with many clients from different industries. That’s a very enjoyable thing.”

Leo: “What I like about working at Baker Tilly is that you know everyone as it is not too big. It’s a human organization: you’re not a number but people know you by your name.”

What is the corporate culture at Baker Tilly like?

Cristina: “It’s an especially positive one. People are open and ready to collaborate on assignments with different challenging levels, and there is enough flexibility for every employee. So, if you have something personal, you can address that and you will be understood. The work-life balance is exceptionally important and the management is very supportive. That’s crucial from my point of view.”

Leo: “People know each other and people want to do something for each other. As I said, it’s not that you’re a number, but you’re really valued. I know there’s the slogan: people, planet, profit. But people definitely are number one.”

Is the corporate culture here in the Netherlands different than in the other countries you have worked in?

Cristina: “Yes. The main difference is the well-established work-life balance. I find that here in the  Netherlands the work-life balance is well set. At Baker Tilly, we have a meeting with the planning team on a weekly basis, to which you can address any of your questions and which will support and help you. If you feel that the workload is too high, it doesn’t mean that at any cost you have to do the job to meet the deadline. You can just address your situation to the planning team and then it will be solved, so that no one will be overwhelmed with the workload.”

Leo: “For sure, it is. I was surprised to learn in Brazil that they think Dutch people don’t behave, as they’re not as service minded as other countries. For example, if you go to the Middle-East, it’s very important what the boss tells you and you cannot disagree because it’s simply his or her decision, and you have to execute it. But then again, Germany is already different. I remember me going to Germany for the first time to the office of one of my clients and what is the funniest thing to tell is that I had to travel 275 km to their office to talk with two people who weren’t talking to each other while sitting next to each other.”

What does the application procedure at Baker Tilly look like and do you have any advice for students who are planning to apply?

Cristina: “I find the application process a straightforward one. Applicants just send their CV to the HR department, then have an interview with someone from HR and afterwards there are a couple tests. One of them is the cognitive ability test, which shows an applicant’s growing abilities, growing perspective, and maybe even some talents. The other test would be for the personality, just to get to know a candidate better and to see if there is this perfect match between the company and the potential applicant. After the tests, there will be an interview with either a manager or a partner and another employee from the department the candidate is applying to. Then, if everyone sees a win-win situation, the offer will be placed to the applicant and then that’s the applicant’s part to decide.”

Leo: “The best tip I can give is be yourself, because I’m pretty sure that there is always a company that fits you. And if you adjust to get the job, it probably won’t fit you and in the end it won’t work.”

Which personal skills do you think are really important in your job?

Cristina: “For being an auditor or accountant, there is a huge list of abilities which, if a person possesses will help to succeed in their role. For an auditor, I think the most important one is a meticulous mindset, so just being very careful with the information that you are auditing and reviewing. The other one is a strong communication skill, because you will have to communicate with clients and colleagues. At the start of every assignment, we have a meeting where audit risks are raised and solutions proposed by team members and at this stage, efficient and clear communication is strategically important.

Leo: “As an auditor you need to have some analytical skills, and you have to be able to think logically And of course, social skills are important, too.”

What does your future within Baker Tilly look like and where do you see yourself in a few years?

Cristina: “I see myself in audit, that’s for sure. I think that Baker Tilly has a very good environment for learning and growing, so I believe there is a great chance and possibility for me to grow within this company, with an international team, and I’m looking forward to that. Also, I see myself and my family in the Netherlands in the foreseeable future. This country is a welcoming one, with a great culture and it feels nice to be here because people are open and there is an opportunity for everybody that lives here.”

Leo: “Very important to write down for you: there is one audit firm, which is Baker Tilly. BT stands for BesT. For me this is reality, and at this moment, I do not see myself at any other firm. But if tomorrow there’s a company which says I’m going to challenge you, well I will take the chance.”

Any last comments?

Cristina: “There are very many companies out there. But it’s important to know what you want. For myself, it is a nice working environment, friendly colleagues and security for myself that I know that within this company I have the ability to grow, to learn, be understood and supported. So, that’s something that everyone must establish for themselves before applying anywhere. It’s very nice and sometimes impressive when candidates are coming in and they know their goals, and they did a little bit of research about the company, so they are aware. That research might also help them to learn something about the company, learn the culture and see if it is suitable for them. So, a little bit of research, a little bit of self-confidence, and everything is possible. You just have to try and go forward.”

Leo: “The most important thing is to follow your heart and your personal goals. The company will be here forever, but you live only once. Life is too short to start doing things you don’t like. If you’re goal is in line with the company’s goal: go on that journey together. But as soon as you find out you want to go left and the company wants to go right, then follow your heart and go left.”

If you have any question remaining about Baker Tilly take a look at https://www.werkenbijbakertilly.nl/vacatures?gclid=CjwKCAiA78aNBhAlEiwA7B76p9TX06Up5usnMe5yqIOfEnCVtGvFug1QCRBkhY1YPU7Jen2iDTbeFRoCJJoQAvD_BwE or reach out to Cristina or Leo.

Back to overview