|

Een jaar FSA bestuur: Voorzitter – Koen Galjaard

Processed with vsco with hb2 preset

Vorige week dronken wij een koffietje met Koen, de voorzitter van de FSA 2017-2018. Koen is inmiddels klaar met studeren en het is zijn droom CFO van Ajax te worden of zijn eigen investeringsfonds te beheren. Zijn passies ontwikkelde hij tijdens zijn bestuursjaar; hij wilde erachter komen wat voor carrièrepad voor hem is weggelegd in de toekomst en wilde zich ontwikkelen in het besturen van een organisatie. Vorig jaar was hij ook al actief als FSA-commissielid en dat beviel hem goed: “Je weet bij de FSA gewoon zeker dat je met leuke en gedreven mensen gaat samenwerken!”. 

Koen, jij bent de voorzitter in 2017-2018, kun je wat meer vertellen over je functie als voorzitter binnen de FSA? 

In mijn rol als voorzitter wordt er vaak naar mij gekeken bij het nemen van belangrijke beslissingen.  In het begin was dat wennen, maar inmiddels ben ik eraan gewend en vind ik het ook leuk. Ook bij conflicten of problemen moet je als voorzitter het voortouw nemen bij het zoeken naar een oplossing. Dat heeft mij geleerd steviger in mijn schoenen te staan. Uiteindelijk ben je naar buiten toe ook het boegbeeld van de vereniging. Dat brengt een verantwoordelijkheid met zich mee die je niet snel weer zal mogen dragen. Al met al is het bestuursjaar voor mij het leukste en leerzaamste jaar van mijn studententijd geweest.

Over welke eigenschappen moet jouw opvolger beschikken als voorzitter zijnde? 

Laat ik vooropstellen dat iedereen op een andere wijze zijn functie invult. Er is dan ook niet een duidelijk goede of slechte manier om je functie in te vullen. In mijn ogen is het als voorzitter heel belangrijk om mensen te kunnen aanvoelen en bijsturen, daarom denk ik dat die eigenschappen het belangrijkst zijn voor een voorzitter. Je hebt deze eigenschappen nodig in de vele gesprekken die je voert gedurende het jaar, zowel binnen als buiten je bestuur en de vereniging.

Vertel ons een over jouw gemiddelde donderdag bij de FSA? 

Op donderdag beginnen we de dag door samen te ontbijten, dit doen we iedere dag. Volgens open ik mijn mailbox, hierin staat een mailtje van mezelf van de vorige avond waarin ik de to do’s voor vandaag alvast heb opgeschreven. Dit systeem zorgt ervoor dat er bijna geen to do’s doorheen vallen. Ik probeer tussen 9:30 en 11 uur zoveel mogelijk af te krijgen. Om 11 uur is de vergadering met de International Finance Days, deze duurt normaal ongeveer een half uur. Vervolgens gaat de commissie aan de slag en ga ik terug naar het kantoor. Ondertussen is het Research Project in de kamer tegenover ons kantoor aan het bellen. Als het niet te druk is loop ik even binnen om te vragen hoe het gaat. Ik probeer nog wat dingen af te krijgen en daarna is het lunchtijd. We lunchen bij de FSA altijd samen met commissieleden en bestuursleden. In de middag staan vaak afspraken gepland met bedrijven, universiteiten, verenigingen of andere partijen. Als voorzitter heb je vaak afspraken op een dag die je schema in de war gooien. Hier moet je mee om kunnen gaan. Rond 4 uur ga ik vaak eventjes naar buiten, vervolgens werk ik door om zo veel mogelijk af te krijgen en ga ik meestal tussen 17.00 en 18.30 weg.

Wat vond je het leukste FSA-moment van dit jaar tot nu toe?

De wintersport was het leukste moment van het jaar. Als je met 38 man eerst lekker gaat skiën en vervolgens gaat après skiën in Val Thorens, dan weet je dat het leven bijna niet beter kan worden dan dat. Al verwacht ik wel dat het Research Project naar Brazilië de wintersport gaat overtreffen aan het einde van het jaar!

Wat zag jij als je persoonlijke grootste uitdaging toen je aan dit bestuursjaar begon? Viel dat mee of tegen? 

De grootste uitdaging leek mij het aannemen van de leidersrol. Ik vond mezelf geen natuurlijke leider toen ik begon aan dit jaar. Uiteindelijk is het mij enorm meegevallen en heb ik geleerd dat je makkelijk kan groeien in een rol die je krijgt. Nu zou ik mezelf wel willen omschrijven als een natuurlijke leider. Daarnaast heb ik geleerd dat mensen met veel aanzien ook maar mensen zijn.  Dat blijven realiseren heeft veel invloed op je gedrag. In een bestuursjaar kom je soms in gesprek met CEO’s of een rector magnificus van een universiteit. Een logische reactie is dan om je gesprekspartner op een voetstuk te plaatsen: doe dit nooit! Je zal merken dat je veel meer gedaan krijgt wanneer je iemand behandelt als mens in plaats van als CEO.

We sluiten af met tips van de voorzitter: mocht jij willen solliciteren; win zoveel mogelijk informatie in. Ga bijvoorbeeld koffiedrinken met iemand van het huidige bestuur. Onderschat de sollicitatie ook niet! Degene die de sollicitatie afnemen zijn zeer ervaren en doen dit ook bij grote corporate bedrijven. Kortom: bereid je goed voor! Bedankt Koen!

Back to overview