|

Een traineeship bij De Nederlandsche Bank; Loes van der Jagt vertelt!

Get 2021 plaatje 380x200

Vorige week mochten we (Liesbeth en Martje, FSA Marketing) op bezoek bij DNB! Na een uitvoerige check bij de beveiliging (de vraag om een kijkje in de goudkluis lieten we toch maar achterwege) werden we vriendelijk ontvangen door DNB trainee Loes van der Jagt, die binnen haar drukke schema de tijd had gevonden om onze prangende vragen over het leven als werknemer bij De Nederlandse Bank te beantwoorden.

Loes studeerde Economie & Bedrijfskunde, deed een Master Business Economics met als specialisatie Finance (nu beter bekend als de Master Finance) aan de UvA en een Master International Economics aan de EUR. Na een gastcollege van DNB president Klaas Knot wist ze het zeker: haar doel werd een carrière in de bancaire wereld, en wel bij De Nederlandsche Bank. In 2017 werd ze aangenomen voor het DNB traineeship.

Onder het genot van een cappuccino (goede koffie, check!) in het ruim opgezette restaurant met uitzicht over Amsterdam, vertelt ze ons meer over haar keuze voor DNB, haar werkzaamheden en toekomstplannen.

Allereerst: moet jij zelf ook iedere dag door die controle bij de ingang?
“Nee, gelukkig niet! Toen ik hier kwam solliciteren dacht ik precies hetzelfde. Maar als werknemer ben je gescreend en kun je naar binnen via een andere entree. Met jullie bezoekerspas kun je trouwens ook niet op alle afdelingen komen.”

Waar komt je interesse voor de financiële sector vandaan? 
“Ik vond de economie altijd al fascinerend. Toen ik op de middelbare school zat keek ik na schooltijd het liefst naar RTLZ en vakken als Economie en Management & Organisatie vond ik het allerleukst. Het leidde ertoe dat ik koos voor een bachelor Economie & Bedrijfskunde.”

En toen dacht je; ik wil bij een bank werken?
“Inderdaad! Ik dacht in eerste instantie niet direct aan De Nederlandsche Bank, eerder aan commerciële banken of andere financiële instellingen. Tijdens mijn stage en werk bij een kredietverzekeraar op de afdeling Business Control kwam ik er echter achter dat het mij interessanter leek om het maatschappelijk belang te dienen, dan mij bezig te houden met commercie. Het leuke aan werken bij DNB vind ik dat ik het gevoel heb dagelijks bij te dragen aan de Nederlandse economie en haar financiële sector. Binnen het traineeship kan ik me verder oriënteren op welke afdeling en taken mij het meest aanspreken.”

Hoe was de aanmeldingsprocedure voor het DNB traineeship
“In maart vorig jaar bezocht ik een inhousedag. Dat vond ik zo interessant dat ik me ook opgaf voor het meet greet event waar ik DNB trainees kon spreken. De sollicitatieprocedure voor het traineeship zelf begint ieder jaar met het opsturen van je motivatiebrief, cv en cijferlijsten. Daarna wordt naar iedereen die aan de harde eisen voldoet (beheersing van Nederlandse en Engelse taal, maximaal één jaar relevante werkervaring, afgeronde master voor de start van het traineeship) een link gestuurd voor een online cognitietest. Aan de hand van de ingestuurde documenten en mijn uitslag van het e-assessment ben ik uitgenodigd voor de eerste selectiedag.”

“ Op deze selectiedag komen ongeveer dertig kandidaten. De dag bestaat uit een inhoudelijke schrijfopdracht, een pitch, een gezamenlijke lunch en een informatiesessie over het traineeship door huidige DNB trainees.”

“De dag daarna hoorde ik dat ik door was naar de tweede selectiedag. Op deze dag heb je verschillende gesprekken over jouw motivatie en competenties en een groepsopdracht. 24 uur later hoorde ik al dat ik was aangenomen!”

En toen.. werd je gelijk in het diepe gegooid?
“Een beetje wel ja. DNB geeft haar trainees en werknemers snel veel verantwoordelijkheden. Een uitdaging, want hoe je moet toezichthouden leer je niet op de universiteit. Gelukkig word je goed begeleid. Zeker als trainee. Naast je manager en afdelingsmentor heb je een trainee-mentor, een externe coach en een trainee coördinator die jou ondersteunen bij je persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast heerst er een erg prettige feedback-cultuur binnen de organisatie, iedereen is bereid je te helpen. Je leert daardoor snel en veel.”

Aan welk project werk je nu?
“Tijdens het DNB traineeship werk je bij zowel Toezicht als de Centrale Bank. Bovendien werk je aan zowel uitvoerende als beleidsmatige projecten. Op dit moment werk ik binnen Toezicht en houd ik me vooral bezig met de Europese significante banken. Iedere drie weken houdt de Supervisory Board van het SSM (Single Supervisory Mechanism) een vergadering in Frankfurt met de toezichtdirecteuren van de verschillende Europese landen. Voor zo’n vergadering ben ik meestal een aantal dagen bezig met de voorbereiding. Dan analyseer ik de documentatie die vanuit de Europese Centrale Bank (ECB) binnenkomt. Vervolgens schrijf ik een briefing; wat speelt er bij deze bank en wat vinden wij ervan als DNB? Dit licht ik tijdens de voorvergadering toe aan de toezichtdirecteur (Jan Sijbrand) die daarna naar Frankfurt vertrekt voor de vergadering met zijn Europese collega’s. Het leuke hiervan is dat ik met echte banken in aanraking kom en die banken in een korte tijd goed leer kennen. Laatst stond er een issue gerelateerd aan de Brexit op de agenda. Het gaat dus echt om grote en belangrijke zaken.”

“In de weken dat er geen vergadering is, identificeer ik risico’s en relevante issues door het uitvoeren van monitoring en vergelijkende analyses tussen groepen van banken. Zo benchmark ik de grote Nederlandse banken (ING, ABN Amro, Rabobank, de Volksbank, BNG en NWB) op verschillende gebieden, maar ik vergelijk hen ook met hun peers in Europa. Daarvoor werk ik veel samen met andere afdelingen. Mijn afdeling is als het ware een kennishub binnen DNB op het gebied van de Nederlandse en Europese grootbanken.”

Je werkt met vertrouwelijke informatie, maakt dat het ingewikkeld om bijvoorbeeld met vrienden over je werk te praten?
“Nee, niet echt. Ik mag natuurlijk geen toezichtvertrouwelijke informatie delen. Bijvoorbeeld over een bepaalde bank heel specifiek nieuws gaan vertellen. Maar indien je niet over individuele banken praat en niet in details treedt, kun je best nog veel vertellen over je werk. Dat ik op dit moment kijk naar de plannen van banken met betrekking tot de Brexit is natuurlijk geen geheim. Wel moet je erg voorzichtig zijn in de omgang met de toezichtvertrouwelijke documentatie. De informatie die ik kan zien blijft bij DNB (vandaar de toegangsbeveiliging) en mag niet in foute handen vallen.”

Hoe ziet jouw toekomst eruit bij DNB?
“Tijdens mijn traineeship leer ik de verschillende taken van DNB kennen. Ik doe nu dus uitvoerend werk op een toezichtafdeling, maar zal tijdens mijn volgende plaatsing beleidsmatig werk gaan doen binnen de centrale bank. Dan ga ik mij bij de divisie Financiële Stabiliteit onder andere bezighouden met de woningmarkt (zowel nationaal als internationaal). Ook zal ik met een macro blik gaan kijken naar hoe de economische ontwikkelingen invloed hebben op ons financiële systeem. Over mijn toekomst ben ik nog niet uit, binnen DNB kan ik nog alle kanten op!”

Tot slot, hoe zou jij de werkcultuur bij DNB omschrijven?
“De sfeer bij DNB is heel goed. Kennis delen staat hoog in het vaandel; collega’s zijn erg betrokken en helpen elkaar. Natuurlijk wil iedereen het beste uit zichzelf halen, maar hier komt geen ellebogenwerk aan te pas. Wat ik ook erg leuk vind is de diversiteit binnen de organisatie. De locatie, hartje Amsterdam, is natuurlijk top… en geschikt voor genoeg borrels!”

Net als Loes trainee worden bij De Nederlandsche Bank? Check deze link voor meer informatie of kijk voor stage- of startersvacatures op www.werkenbijdnb.nl

Back to overview