|

Het Research Project: een duik in het diepe!

Rp blog cover 1024x683

Weet jij je bestemming al voor de zomer van 2020? Wij wel! Het FSA Research Project gaat dit jaar naar Chili en is op zoek naar enthousiaste en ambitieuze studenten. Heb jij affiniteit met consultancy, ben je nieuwsgierig naar andere culturen én op zoek naar een uitdaging? Het FSA Research Project past dan precies bij jou! Wij spraken met Tom IJzereef, voorzitter van Research Project 2019 naar Mexico, over het allerleukste project binnen de FSA.

Allereerst kun je vertellen wat het Research Project bij de FSA precies inhoudt?

“Ik noem het FSA Research Project een gecontroleerde duik in het diepe. Het is een onvergetelijk avontuur waarbij je start met onbekenden en eindigt als een hechte vriendengroep. Het Research Project bij de FSA is een internationaal consultancy project waarbij 18 gemotiveerde studenten naar een van tevoren bepaald land afreizen. De RP-commissie zelf bestaat uit zes studenten. Deze zes studenten kiezen in november een team van 12 gemotiveerde studenten waarmee zij samen negen verschillende consultancy projecten zullen uitvoeren. Op het FSA-kantoor in Amsterdam zul je vanaf januari ongeveer 12 tot 16 uur per week bezig zijn met de acquisitie. Nadat alle negen projecten bekend zijn, worden de studenten verdeeld in duo’s en krijgen zij een opdracht toegewezen. De duo’s starten vervolgens in mei met de voorbereiding van deze opdracht in Amsterdam. Na de spannende acquisitie en onderzoeksperiode is het tijd voor het echte werk. De studenten vertrekken naar Chili! Het verblijf in Chili begint in juli met een openingsweekend. Na dit weekend zullen de duo’s starten met hun onderzoek. Het veldonderzoek duurt vijf weken, waarna het avontuur eindigt met een fantastisch eindweekend in Chili. Tussendoor is er natuurlijk ook tijd om met de gehele groep Chili te ontdekken!

Kun je een voorbeeld geven van een consultancy opdracht?

“Het Research Project voert op non-profit basis projecten uit voor zeer uiteenlopende bedrijven. De opdrachten die wij uitvoeren voor bedrijven lopen daardoor ook zeer uiteen. Het project dat ik dit jaar heb uitgevoerd was voor de Makro, een B2B supermarkt. In hoofdlijnen wilden ze graag weten hoe restaurants hun inkoop doen. Via interviews met luxe hotel ketens, taco tentjes tot aan grote multinationals zoals Unilever hebben we die markt in kaart gebracht. Zo kwamen we ook op een gigantische voedselmarkt met een oppervlakte zo groot als Amsterdam, die normaal gesproken niet toegankelijk is voor toeristen. Een hele gave ervaring!”

Waarom heb jij er zelf voor gekozen om vorig jaar te solliciteren voor het Research Project bij de FSA?

“Ik ben in 2017 bij de FSA gekomen als commissielid van International Banking Cycle. Alhoewel de intensieve voorbereiding voor dit project een paar weken in beslag nam heb ik enorm genoten van het actieve jaar bij de FSA met veel sociale activiteiten. Dit heeft mij doen besluiten om mijn carrière bij de FSA voor te zetten. Ik heb voor het Research Project gekozen vanwege de internationale ervaring, de nieuwe groep mensen en het feit dat je door deze ervaring sterker in je schoenen staat tijdens sollicitaties.”

Wat heb je geleerd van het FSA Research Project?

“Het verbeteren van mijn flexibiliteit in onverwachte situaties, omgaan met verantwoordelijkheidsgevoel en prioriteren. Als voorzitter van het Research Project geef je leiding aan 17 studenten. Mijn grootste leerpunt was daardoor omgaan met de positie van voorzitter. Ik heb geleerd samen te werken met verschillende persoonlijkheden binnen de commissie, om te gaan met feedback en daarnaast geleerd ruimte te geven aan de mening en visie van alle commissieleden.”

Wat zijn de voordelen van het Research Project bij de FSA?

“Het Research Project bij de FSA onderscheidt zich, wat mij betreft, door de trackrecord van de bedrijven waar het FSA Research project opdracht voor heeft mogen uitvoeren. Daarnaast focust de FSA zich op studenten in de eindfase van hun studie, waardoor je je omringt met studenten die in sollicitatieprocessen zitten bij vooraanstaande bedrijven. Dit motiveert enorm en brengt iedereen naar een hoger niveau. Vanwege de klanten die wij hebben en de relatief zware selectieprocedure kunnen we de kwaliteit van het project elk jaar waarborgen. Ten derde krijg je vanuit de FSA trainingen van toonaangevende bedrijven die je voorbereiden op de opdracht. Tot slot, word je actief lid van de FSA wat betekent dat je erbij bent op de leukste borrels, etentjes, feestjes en natuurlijk de legendarische wintersport met alle actieve leden van de FSA naar Val Thorens.”

Hoe draagt jouw ervaring van het FSA Research Project bij aan het begin van je professionele loopbaan?

“De meest waardevolle ervaring die ik meeneem is het feit dat je leert met verschillende mensen te werken. Verder merk ik dat tijdens sollicitatiegesprekken ik veel praktische voorbeelden heb die ik kan gebruiken in deze gesprekken om mijn kwaliteiten en ervaringen toe te lichten. Daarnaast staat het project natuurlijk ook heel goed op je CV en heb je al ervaring met consultancy.”

Wat voor eigenschappen moet een RP-deelnemer volgens jou hebben?

“Een RP-deelnemer moet bovenal nieuwsgierig zijn, interesse hebben in andere culturen en proactief zijn. We zijn op zoek naar mensen met verschillende achtergronden en visies. We proberen altijd studenten aan te nemen met diverse studies. Het liefst nemen we master studenten aan die ervaring hebben met een commissie of stage. Laat je echter niet afschrikken. Het sollicitatiegesprek zelf is voor ons heel belangrijk en vaak doorslaggevend. Geef je dus vooral op!”

Tot slot, heb jij nog tips voor studenten die dit jaar mee willen doen met het Research Project?

“Bereid je goed voor, weet waar je goed in bent en hoe je je gedraagt in bepaalde situaties. Toon daarnaast je enthousiasme voor dit project en motiveer waarom jij dit jaar graag onderdeel wil zijn van het FSA Research Project. Dan kan er eigenlijk niks misgaan!”

Back to overview