|

Irene Lecluse: van FSA bestuur tot ING Trainee

Irene

In bestuursjaar 2015-2016 was Irene Lecluse Internal Relations binnen het FSA bestuur. Na haar bestuursjaar is ze begonnen als Retail Banking Trainee bij ING, en inmiddels is ze product owner voor de mobiel bankieren app van ING in Nederland. We spreken haar over haar bestuursjaar. Wat heeft zij geleerd van dit jaar? Wat heeft zij er aan overgehouden op persoonlijk en zakelijk vlak? En welke tips heeft ze voor aankomende besturen?

Wat doe je in je huidige functie?

Ik werk op dit moment als product owner voor de mobiel bankieren app van ING in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland. In mijn functie ben ik verantwoordelijk voor een deel van de app en maak ik samen met mijn team nieuwe functionaliteit om het leven van klanten makkelijker of digitaler te maken. Een voorbeeld van functionaliteit waar ik aan gewerkt heb, is dat ik het proces om klant te worden bij ING volledig heb gedigitaliseerd en dat een nieuwe klant nu in 5 minuten volledig via de app een rekening kan openen (in plaats van naar een lokaal ING kantoor te gaan).

Hoe ben je bij ING terecht gekomen?

Tijdens de FSA besturendag hoorde ik over het traineeship van ING. Omdat ik al stage had gelopen bij ING, was ik gelijk geïnteresseerd. Toen ben ik een keertje gaan lunchen met oude trainees om te praten over wat het traineeship precies inhoudt. Dat sprak me heel erg aan, dus heb ik me aangemeld en werd aangenomen!

Wat voor student was jij?

Tijdens mijn laatste jaar heb ik erg op mijn cijfers gefocust, ik wilde per se cum laude afstuderen. In mijn Bachelor was ik daar niet zo mee bezig, toen heb ik veel commissies gedaan. Bij ING kijken ze naar het totaalplaatje! Naast je inhoudelijke expertise, gaat het er om of je in de cultuur past en meekunt in de manier van werken.

Waarom heb jij voor een FSA bestuursjaar gekozen?

Na mijn bachelor was ik aan het oriënteren wat ik verder wilde gaan doen de komende jaren. Zowel tijdens mijn stage, in mijn studentenleven als op mijn werk, bleven mensen mij aanraden een project te gaan organiseren bij de FSA. Ik was nieuwsgierig wat een commissie bij de FSA precies inhield en ging oriënterend koffie drinken met de toenmalige internal relations, Marleen. De combinatie van voornamelijk eind bachelor en master studenten in de commissie, contact met grote bedrijven, een goede toevoeging aan mijn CV en de gezelligheid, trokken me over de streep een commissie te gaan doen. Na dit eerste commissiejaar, waarin ik deze commissie combineerde met werk en studie, leek het me een goed uitdaging om ergens helemaal fulltime op te richten. Het leek me interessant om aan het roer te staan van een soort eigen bedrijf en mijn eigen visie en strategie los laten op de FSA. Het leek me een unieke ervaring dat je als bestuur je eigen plan voor het jaar maakt en veel vrijheid hebt om nieuwe projecten op te zetten en veranderingen door te voeren. Daarnaast sprak het me ook erg aan dit met 5 leeftijdsgenoten te doen en dat ik me goed zou kunnen oriënteren op masters en vervolgbanen. Ik heb ook de opties stage, werkstudentschap of doorstuderen overwogen, maar ik had (en heb) het idee dat ik door mijn bestuursjaar een meer diverse en leerzamer jaar heb gehad dan met de andere opties.

Wat heeft de FSA je op een persoonlijk vlak gebracht?

Op persoonlijk vlak heeft het me ten eerste 5 goede vrienden opgeleverd, die ik nog steeds dagelijks spreek en jaarlijks mee op vakantie ga. Daarnaast heeft het me qua persoonlijke ontwikkeling ook veel gebracht. Met het bestuur werden we een jaar lang geholpen door een externe coach, die ons hielp goed samen te werken en bewust te worden van je eigen gedrag. In mijn studietijd had ik niet eerder 40 uur per week samengewerkt met 1 groep en juist door de intensiteit hiervan, heb ik het meeste geleerd over samenwerken en het runnen van een bedrijf/vereniging.

Wat is je meest memorabele moment bij de FSA en waarom?

Vijf jaar geleden heb ik, samen met een groep alumni, het FSA lustrum georganiseerd. Het was heel memorabel om te spreken met alumni die dezelfde ervaring hebben gehad een jaar lang en te zien waar iedereen terecht is gekomen. Gedurende het hele jaar heb ik het als heel fijn ervaren dat veel alumni nog bij de FSA betrokken zijn, altijd advies willen geven over de FSA maar ook over mijn eigen studie en carrière plannen. Het lustrum was daarnaast ook een super bijzondere en feestelijke afsluiting van mijn bestuursjaar.

Heb je nog tips voor degenen die willen solliciteren op een bestuursfunctie?

Je kunt veel informatie over de FSA online vinden, maar het allerbeste kun je met een aantal (oud-) bestuursleden even bellen of koffie doen, om nog beter te snappen wat het jaar inhoudt. Daarnaast hielp het mij om al goed over voorbeelden bij situaties (STAR model) nagedacht te hebben, zodat ik tijdens de interviewrondes alles paraat had.

Back to overview