|

Mariska Heeman (23) “Als Staff Audit bij EY is geen dag hetzelfde”

1598519746560

Tijdens haar bachelor Economics & Business Economics werd Mariska Heeman (23) gegrepen door de accountancy wereld. Vorig jaar organiseerde ze hét Accountancy-event Fort Boyard voor de FSA. Dit jaar deed ze ook mee, maar dan vanuit een deelnemend bedrijf! Na haar Master Accounting & Control maakte ze namelijk een vliegende carrière start als Staff Audit bij EY. Druk, dat wel. Maar tijdens haar autorit om half 8 ‘s ochtends (!) naar een klant beantwoordt ze graag al onze vragen.

Vertel eens, hoe ben je bij EY terecht gekomen?
“Tijdens mijn bachelor deed ik mee aan een business course bij EY. Daarna mocht ik daar mijn scriptie schrijven. Een uitzondering, want een bachelor scriptie kon eigenlijk niet. Dus dat was een hele leuke kans! De cultuur bij EY beviel me ontzettend goed. Toch wilde ik nog verder kijken naar hoe het er bij andere bedrijven aan toe gaat om uiteindelijk een weloverwogen keuze te kunnen maken. Na een business course bij Deloitte raakte ik in twijfel, want dat was ook erg leuk. Toch koos ik voor mijn master scriptie wederom voor EY en ook toen voelde ik me erom op mijn plek. Vandaar dat ik er na mijn master scriptie voor koos om bij EY te blijven.”

Wat betekent het om Staff Audit te zijn?
“Staff Audit is de startersfunctie bij EY. Gemiddeld groei je na drie jaar door tot senior Staff Audit, na ongeveer weer drie jaar word je manager. Daarna zou je senior manager en daarna partner kunnen worden. Wat we simpel gezegd doen is het controleren van de jaarrekeningen van onze klanten. In het eerste jaar als Staff Audit krijg je de verantwoordelijkheid over de meest makkelijke posten van een jaarrekening, die je zonder veel ervaring kunt beoordelen. Gedurende het werk en de studie tot Register Accountant die bijna iedereen ernaast volgt, leer je ontzettend veel. Naarmate je verder doorgroeit krijg je steeds grotere en belangrijkere delen onder je hoede.”

Je wordt dus meteen in het diepe gegooid? 
“Je krijgt inderdaad direct wel een aantal verantwoordelijkheden. Maar, omdat ons systeem zo opgebouwd is dat je in teams werkt en er daardoor iemand boven je zit die een paar jaar meer ervaring heeft, kan altijd terugvallen op degene die mij begeleidt. Vaak gaan we met het hele team naar een klant toe, maar veel gesprekken met de klant doe ik zelfstandig. Dan heb je ineens een gesprek met een controller van een bedrijf, terwijl je net een maand in dienst bent… Spannend, maar wel heel leuk!”

Hoe ziet jouw dag eruit? 
“Omdat je als Staff Audit direct met de klant bezig bent zit ik eigenlijk nooit op kantoor. Ja, af en toe wanneer ik iets af moet maken. Hoe hoger je in de boom zit, hoe meer je op kantoor bent. Managers zitten er bijvoorbeeld wel vaak. Ik reis van klant naar klant. Zo zat ik vorige week te werken aan een chique lange tafel, in de bestuurskamer van een mooi kantoor van een klant. Vandaag werk ik bij een klant in een bouwkeet. Koud, klein en thee uit plastic bekertjes in plaats van grote glazen. Die afwisseling vind ik fantastisch.”

Pas je je kleding daarop aan? 
“De eerste keer dat ik bij deze klant kwam stapte ik op mijn pumps het bouwterrein op. Vandaag heb ik toch maar mijn laarzen aangetrokken en een iets ander jurkje. Je leert je houding en kleding aan te passen op de klant. Het ene bedrijf heeft een informelere cultuur dan de andere. Als EY’er moet je natuurlijk altijd netjes voor de dag komen, maar de mate waarin we ons formeel presenteren verschilt per klant.”

Besteed je veel tijd aan meetings of zit je juist veel achter de computer?
“Dat verschilt! Van september tot en met december hebben we een ‘interim’ periode. Ter voorbereiding op het jaareinde breng je dan de processen bij de klanten in kaart. Denk aan: hoe loopt een factuur door het systeem voordat hij uiteindelijk op de jaarrekening terecht komt? Je hebt in die tijd veel gesprekken met de klant die je dan uitlegt hoe zij te werk gaan. Ontzettend leuk, want op die manier krijg je een kijkje in de keuken van heel veel verschillende soorten bedrijven. Aan het einde van het jaar ga je de cijfers controleren, dan zit je dus weer veel achter je computer. Omdat je vanuit de interim periode goed weet hoe de klant te werk gaat is het makkelijker om een beeld te krijgen bij alle cijfers. Je hebt dan minder contact met de klant, alleen wanneer je vragen hebt.”

Je volgt naast je werk ook nog de postgraduate opleiding tot Register Accountant, hoe combineer je dat?
“Dat klopt! Bijna iedereen doet dat hier. Als je wilt doorgroeien heb je dat diploma ook nodig. De master wordt betaald door EY en omdat bijna iedereen het ook gedaan heeft, gaan mijn collega’s erg begripvol om met het feit dat ik naast mijn werkzaamheden ook nog tentamens moet halen. Dat is erg fijn! Het blijft natuurlijk wel pittig om in de avonduren en weekenden je studieboeken nog open te moeten slaan maar ik vind het erg interessant én leuk om iedere vrijdag van mijn medestudenten te horen hoe het er bij de andere kantoren aan toe gaat.”

Wat zijn jouw plannen voor de toekomst, op carrièregebied? 
“Ik heb het ontzettend naar mijn zin bij EY en zie mezelf hier dan ook voorlopig nog wel werken. Geen dag is hetzelfde en het werk is erg leerzaam. Volgend jaar ga ik in principe met hetzelfde werk aan de slag, maar dan heb ik weer meer verantwoordelijkheden. Als het goed is blijft dat de komende jaren zo gaan. Die continue verandering is uitdagend en geeft mij enorm veel energie.”

Wat zijn de mogelijkheden bij EY voor net afgestudeerden studenten?
“Je kunt net als ik gaan voor een startersfunctie als Staff Audit waar je de studie tot Register Accountant volgt. Die duurt twee jaar, dus daar moet je je wel aan willen committeren. Een andere interessante optie is gaan voor de University. Binnen dit programma volg je naast je audit werkzaamheden een interne opleiding, waarin je jezelf ontwikkelt tot finance professional en kennis maakt met verschillende afdelingen.”

Heb je nog tips voor andere studenten? 
“Begin zo snel mogelijk met oriënteren, het liefst al tijdens je bachelor. Tijdens events, business courses of een meeloop dag kom je erachter wat een bepaalde baan echt inhoudt. Zo kun je goed uitzoeken welke werk en/of bedrijf goed bij jou past en daar de keuze voor je master of scriptie stages op aanpassen. De beste tip is natuurlijk meedoen met Fort Boyard of Access Accountancy ;)”

Nieuwsgierig geworden naar EY? Spreek een EY’er aan tijdens één van onze FSA accountancy events of de EY recruitmentevenementen of neem direct contact op via www.ey.nl/talent

Back to overview