|

Zico Lecluse: van FSA bestuur tot Heineken trainee

Zico

Deze week interviewen wij Zico over zijn ervaringen in zijn bestuursjaar (2016-2017). Wat heeft hij geleerd van dit jaar? Wat heeft hij eraan overgehouden op zakelijk en persoonlijk vlak? En wat zou hij aankomende bestuurders willen meegeven? 

Wat doe je in je huidige functie?

Na het afronden van het Commercieel Management Traineeship bij HEINEKEN Nederland ben ik in september gestart aan mijn startersfunctie als Trade Marketeer lager. Ik ben verantwoordelijk voor de vertaling van de marketingstrategie van onze pilsmerken Heineken, Amstel en Brand in de horeca. Dat doe ik samen met het merkenteam van Heineken, het merkenteam van Amstel, het merkenteam van Brand en collega’s in mijn team. Zo laten we normaal gesproken op dagelijkse basis meer en meer mensen genieten van een kwalitatief goed glas Heineken, Amstel of Brand in één van de vele prachtige horecaondernemingen in Nederland. Ik kan dan ook niet wachten tot zij haar deuren weer kunnen openen.

Waar haal jij energie uit?

Privé haal ik veel energie uit sporten, cultuur, vakanties en etentjes met vrienden. In de zomer zie je mij regelmatig op mijn wielrenfiets, hardlopend in het Vondelpark en sinds kort op de golfbaan. Op professioneel gebied vind ik het leuk om creatief na te denken en die ideeën vervolgens om te zetten in actie. Het mooie aan mijn baan is dat het een goede mix van strategie en uitwerking behelst, waardoor ik duidelijk resultaat zie van wat ik bedenk. Daarbij krijg ik veel energie van het contact met onze accountmanagers en horeca relaties. Stuk voor stuk ondernemend en altijd in voor een geintje. Er gaat niets boven een goed gesprek met een horecaondernemer.

Wat waren de hoofdredenen voor jouw besluit om een bestuursjaar bij de FSA te doen?

Voor mijn bestuursjaar bij de FSA heb ik mijn master gecombineerd met een parttime bestuursjaar bij AIESEC. Dat was een mooie ervaring waar ik veel interessante mensen heb ontmoet, leuke borrels en weekenden heb gehad en samen met een groep ondernemende studenten met verschillende studieachtergronden mooie resultaten heb geboekt. In mijn parttime bestuursjaar heb ik veel geleerd, maar ik zag ook in dat als ik er 40+ uur aan zou besteden mijn leercurve nog veel steiler zou zijn. Via Irene Lecluse kwam de FSA op mijn radar. Irene heeft mij meegenomen in het reilen en zeilen van de FSA, waarna ik snel verkocht was. De partners, hoogstaande evenementen, professionele gang van zaken en gesprekken met de bestuursleden gaven voor mij de doorslag om te solliciteren.

Wat heeft je bestuursjaar je gebracht waar je nog steeds profijt van hebt?

Er zijn heel veel dingen die ik tijdens mijn bestuursjaar geleerd heb waar ik nog steeds dagelijks profijt van heb, zowel op professioneel als persoonlijk gebied. Tijdens mijn bestuursjaar heb ik kennisgemaakt met bedrijven uit verschillende sectoren, en daarmee ontdekt waar mijn eigen interesses liggen. Ook heb ik ervaringen opgedaan in leidinggeven en samenwerken, kwaliteiten die ik nog steeds dagelijks inzet. Na mijn bestuursjaar ben ik via de FSA mijn professionele carrière gestart bij Deloitte Consulting. Toen ik startte stond ik voor mijn gevoel al 2-0 voor door mijn jaar ervaring bij de FSA en het netwerk dat ik had binnen Deloitte. Daarbij had ik er via het FSA Research Project in India al een internationale consultancy ervaring opzitten. Na een leerzaam jaar kriebelde het om mijn droom waar te maken en te solliciteren bij HEINEKEN, en hierbij heeft mijn bestuursjaar bij de FSA weer geholpen: niet alleen wist ik tijdens de sollicitatie goed wat er van mij verwacht werd doordat ik via de FSA verschillende mensen kende die daar inmiddels werkten, ook had ik genoeg STAR-voorbeelden vanuit mijn bestuursjaar die ik tijdens de sollicitatieprocedure kon inzetten.

Wat heeft de FSA je op een persoonlijk vlak gebracht?

Aan de FSA heb ik een aantal goede nieuwe vrienden overgehouden die ik 4 jaar na dato nog regelmatig zie. Dat kan bijna ook niet anders omdat we een jaar op 15 vierkante meter alles met elkaar gedeeld hebben. Verder heb ik veel geleerd van mijn eerste langdurige internationale ervaring in India, waar ik regelmatig met een glimlach aan terug denk.

Wat heeft de FSA je op een professioneel vlak gebracht?

Zowel mijn baan bij Deloitte Consulting als bij HEINEKEN heb ik mede te danken aan de ervaring die ik heb opgedaan bij de FSA. Bij Deloitte heb ik gesolliciteerd n.a.v. een inhousedag georganiseerd door de FSA. Van de case die we kregen tijdens de inhousedag had ik er via de FSA al een aantal geoefend en als je op de borrel al meerdere mensen kent sta je toch net iets lekkerder met je biertje in je hand. Toen ik na een jaar bij HEINEKEN wilde solliciteren, kon ik verschillende mensen uit mijn FSA netwerk benaderen voor hulp bij de voorbereiding op mijn sollicitatie. Verder heb je goede voorbeelden uit je bestuursjaar waarmee je jezelf op persoonlijk vlak kunt uitdrukken tijdens je sollicitatie.

Wat is je meest memorabele moment bij de FSA en waarom?

Er schieten mij meerdere momenten te binnen, zoals de bestuursoverdracht (toen was het bestuursjaar nog niet eens begonnen), het oud besturen diner, de alumni borrels en actieve ledendagen. Maar wat achteraf voor mij het meest memorabel is, is dat we met ons bestuur verschillende keren naar het buitenland zijn geweest. Van ons eerste beleidsweekend bij de ouders van Jim aan het meer van Genève, tot met zijn zessen in een veel te kleine Airbnb in Londen waar de helft een voedselvergiftiging had opgelopen bij een Indiër. We zijn op wintersport geweest met alle actieve leden, hebben een bestuursvakantie gedaan in Malaga en als kers op de taart heb ik mijn bestuursjaar afgesloten met 6 weken India en 3 weken Sri Lanka. Nu we in een wereldwijde pandemie zitten besef ik mij te meer hoe vrij ik toen was.

Waarom zou je studenten aanraden om een bestuursjaar te doen bij de FSA?

De FSA is een geoliede machine waar het wiel al door jouw voorgangers is uitgevonden. De studievereniging biedt jou een sterke basis en geeft je alle handvaten die je nodig hebt om te innoveren. Je leert hoe intensief samen te werken met andere studenten, je geeft leiding aan 3 teams en je hebt wekelijks diners en borrels met studenten en bedrijven. Je komt in een nieuw netwerk van 50+ studenten in Amsterdam die interesse hebben in finance, business en economie. Je gaat regelmatig naar het buitenland en bereid je op een leuke manier voor op je professionele carrière. En als kers op de taart maak je daarbij vrienden voor het leven!

Waar ben je het meest trots op wat je bij de FSA hebt bereikt?

In mijn bestuursjaar was ik verantwoordelijk voor een project waarbij we de FSA naar de Cloud hebben gebracht. Tot in mijn jaar was het voor commissies niet mogelijk om vanuit huis te werken met alle bestanden van de FSA. Die stonden lokaal opgeslagen op ons kantoor op Roeterseiland. We hadden onvoldoende ruimte op kantoor voor alle actieve leden en merkten dat belangrijke informatie versplinterd en slecht beveiligd op verschillende locaties kwam te staan. Samen met een IT partij hebben we een platform gecreëerd waarmee onze actieve leden nu veilig en makkelijk vanuit huis kunnen werken met alle benodigde documentatie van de FSA. Het is goed om te zien dat deze innovatie tot op heden wordt gebruikt door de actieve leden, en zelfs relevanter is dan ooit.

Heb je nog tips voor degenen die willen solliciteren op een bestuursfunctie?

Mijn grootste tip is om langs te gaan op het FSA kantoor om daar de sfeer te proeven en te ervaren of die bij je past. Daarbij is het aan te raden met verschillende bestuursleden koffie te drinken, zodat je goed begrijpt wat elke functie inhoudt. Dit jaar is anders dan alle andere jaren, maar het huidige bestuur weet als geen ander hoe een jaar besturen bij de FSA eruit ziet en wat het je kan bieden. Lees de jaarplannen door en bereid je goed voor op je sollicitatie. Leuk je daar te ontmoeten.

Back to overview