Irene Lecluse: van FSA bestuur tot ING Trainee

Twee jaar geleden zat ze nog in het FSA-bestuur, nu is Irene Lecluse trainee bij ING. Begin januari bezocht de FSA haar op om te spreken over haar traineeship bij ING. We krijgen een rondleiding en zien veel brainstormplekken met overal post-it’s, een fijne informele sfeer, coffee corners, airhockey en tafelvoetbaltafels. Niet wat wij perse hadden verwacht bij een bank!

“Tijdens de FSA besturendag hoorde ik over het traineeship van ING. Omdat ik al stage had gelopen bij ING, was ik gelijk geïnteresseerd. Toen ben ik een keertje gaan lunchen met oude trainees om te praten over wat het traineeship precies inhoudt. Dat sprak me heel erg aan, dus heb ik me aangemeld en werd aangenomen!”

Je onderzoekt wat de klant wil en bedenkt daar een oplossing voor of verbetert de producten en/of dienstverlening. Jouw inbreng heeft dus een grote impact.

“Tijdens mijn laatste jaar heb ik erg op mijn cijfers gefocust, ik wilde per se cum laude afstuderen. In mijn Bachelor was ik daar niet zo mee bezig, toen heb ik veel commissies gedaan. Bij ING kijken ze naar het totaalplaatje! Naast je inhoudelijke expertise, gaat het er om of je in de cultuur past en meekunt in de manier van werken.”

“Het verschilt heel erg. Ik volg nu veel trainingen speciaal voor trainees. Gisteren heb ik een Excel training gehad, volgende week een Scrum training en ik wil de Black Belt halen. Daar gaat veel tijd in zitten. Daarnaast werk ik één dag per week met een paar mede-trainees aan een trainee-opdracht. Bij ING willen we voorop lopen, daarom willen we vooruit kijken. Hoe moeten we inspelen op de toekomst? Dit onderzoeken wij in onze opdracht, deels met een coach en deels met experts binnen ING op dit onderwerp.”

“Nou, nee. Je kiest namelijk aan het begin van je traineeship een individuele opdracht. Je hebt dertig opties waar je je voorkeur over mag geven. Op basis van je voorkeur en je cv word je ingedeeld. Ik ben nu samen met zeven IT’ers en twee collega’s bezig met een nieuw platform te maken.”

Als trainee gaan er ook veel deuren voor je open: volgende week hebben we een meeting met de board van Nederland en België.

“Tijdens mijn studie dacht ik soms waar ben ik mee bezig? Ik ben alleen maar theorie aan het leren. Nu denk ik iedere dag: hoe cool is dit! We zijn gewoon bezig om een mooi nieuw product te maken waar ING klanten echt iets aan hebben. Alles wat we doen gaat om de klant. Je onderzoekt wat de klant wil en bedenkt daar een oplossing voor of verbetert de producten en/of dienstverlening. En hiermee bereiken we miljoenen mensen. Jouw inbreng heeft dus een grote impact.“

“Het traineeship duurt officieel vier jaar. In je eerste jaar heb je rotaties: twee keer een half jaar. Daarna duurt het traineeship nog drie jaar en hoef je niet meer per se te roteren. Ieder jaar heb je daarnaast twee weken met alle ING trainees van over de hele wereld een trainee evenement. De eerste keer is dit in Amsterdam, dan Brussel, Manchester en Parijs.”

“Ik zit tot 1 april op het project om het platform te bouwen. Daarna ga ik een half jaar naar Madrid. ING heeft vestigingen over heel de wereld, maar ING in het ene land kan totaal anders werken dan ING in het andere land. Dat willen we veranderen. Daarom is het doel dat ING een 100% digitale bank wordt en daar mag ik in Madrid aan meewerken. Hoe het na dat half jaar verder gaat weet ik nog niet. Maar dat komt wel goed! Omdat ING een groot bedrijf is heb je veel kansen en doorgroeimogelijkheden. Als trainee gaan er ook veel deuren voor je open: volgende week hebben we een meeting met de board van Nederland en België. Echt alles is mogelijk bij ING!”

Heel makkelijk. ING regelt dit super goed en veel van de trainees gaan dan ook naar het buitenland. Omdat ING over heel de wereld zit heb je ook veel keuze. Al hangt het natuurlijk wel van je track af naar welke landen je kunt.

Irene maakt ons gelijk enthousiast! Interesse in het een traineeship bij ING? Campus Recruiter Margriet Wiggers kan je meer vertellen over de procedure via margriet.wiggers@ing.nl of neem een kijkje op de ING website.

Related blogs