Ontmoet Lisanne Keijzer: Treasurer van het FSA Bestuur

 

Lisanne (22) is dit jaar de Treasurer van de FSA en daarmee verantwoordelijk voor de financiën van de gehele vereniging. Maar onze Treasurer zit gelukkig niet alleen maar met haar neus in de Excel spreadsheets. In haar vrije tijd is ze graag sportief bezig, schittert ze af en toe in toneelvoorstellingen en is ze altijd in voor een drankje met vriendinnen! We spreken Lisanne over haar bestuursjaar tot nu toe.

Hoe ben je bij FSA terecht gekomen?

Vorig jaar was ik bezig met een master Finance aan de UvA. Een bestuursjaar speelde toen al een tijdje door mijn hoofd. Ik ben namelijk vrij snel door mijn studie heen gegaan en wilde graag meer praktijkervaring opdoen. Door het jaar heen kwam ik de FSA steeds vaker tegen tijdens collegepraatjes. Ook deden een aantal studiegenoten van me al een commissie bij de FSA. Ik hoorde allemaal goede verhalen voorbijkomen over de professionele evenementen en over de borrels. Ik was al eerder actief lid geweest bij andere studieverenigingen, maar het leek me leuk om me in iets compleet nieuws te storten. De FSA kwam voor mij eigenlijk op het perfecte moment.

Wat zijn jouw taken binnen de FSA als treasurer?

Als treasurer ben je hoofdverantwoordelijk voor de financiën. Aan het begin van het jaar stel je de begroting op. Daarbij kijk je naar wat je als bestuur allemaal wilt bereiken aan de hand van het beleid. Hoe kan dat financieel worden waargemaakt? Ook maak je kennis met de penningmeesters van de commissies en stel je samen de projectbegroting op.

Daarnaast heb je als penningmeester een aantal kleinere taken, zoals het updaten van het bestuur en de Raad van Commissarissen, het doen van de financiële administratie en het streven naar een break-even resultaat.

Het leuke aan mijn functie vind ik dat je altijd op de hoogte bent van wat er speelt binnen de vereniging. Financiën spelen een rol in alle belangrijke beslissingen. Dit maakt dat je nauw contact hebt met alle bestuursleden en commissies. Het brengt ook veel verantwoordelijkheid met zich mee. Hoe vaak krijg je de kans om als student aan het hoofd van een vereniging te staan en zo’n grote pot met geld te beheren?

Ik neem aan dat je voor veel zaken kijkt naar hoe het vorig jaar is gedaan. Hoe doe je dat nu in tijde van corona, waarin eigenlijk alles anders is?

Dat is inderdaad een uitdaging. Waar er in voorgaande jaren eigenlijk maar één begroting gemaakt werd, heb ik er dit jaar voor gekozen om drie begrotingen te maken aan de hand van verschillende scenario’s die rekening hielden met de corona-crisis. Wat je dit jaar erg merkt, is dat je soms snel van plan moet veranderen. Zo moeten evenementen soms ineens online geregeld worden, moet er een alternatief verzonnen worden voor sociale activiteiten en hebben bedrijven andere behoeften. Op financieel vlak moet je dus rekening houden met veel verschillende scenario’s en mogelijkheden. Er komt meer strategie bij kijken, wat ons jaar in bepaalde zin ook juist wel weer extra leuk maakt.

Wat voor skills zijn nodig in jouw functie?

Het is belangrijk dat je analytisch bent en goed met cijfers kunt omgaan. Je moet nauwkeurige inschattingen kunnen maken, maar soms zijn de resultaten anders dan verwacht. Dan moet je het overzicht weten te houden. Daarnaast is het belangrijk dat je assertief bent. Het bestuur komt naar jou toe met ideeën over nieuwe uitgaven. Niet alle ideeën zijn financieel haalbaar en dan moet je nee kunnen zeggen.

Het klinkt alsof je misschien veel individueel bezig bent. Is dat zo?  

Dat valt eigenlijk heel erg mee: je staat juist met het hele bestuur in contact. Je ziet alle inkomsten en uitgaven voorbijkomen en iedereen stemt alles met jou af. Het is wel zo dat je als penningmeester de meeste vaste taken hebt. In mijn ogen is dat alleen maar een voordeel. Daardoor hoef je je namelijk nooit te vervelen.

Zoals je aan geeft is het een veelzijdige functie. Kan je ons vertellen hoe een gemiddelde dag er voor jou ongeveer uit ziet?

Ik begin mijn dag altijd even met het checken van de administratie. Dan controleer ik hoe het gaat met de debiteuren en of er nog nieuwe facturen zijn binnen gekomen. Ook heb ik vaak meetings met de commissies die ik coördineer: het Research Project, het M&A Dinner en de Governmental Economics Tour. De rest is eigenlijk heel afwisselend. Ik ben de laatste tijd veel bezig met de herziene begroting. Daarbij kijk ik naar hoe het ervoor staat en wat we in de tweede helft van het jaar anders kunnen doen. Daarnaast ben ik, net als de rest van het bestuur, bezig met een aantal beleidspunten. Ik heb dit jaar bijvoorbeeld samen met Lieuwe de Talent Pools opgericht. Zo heb je genoeg vrijheid om je bezig te houden met wat je leuk vindt.

Wat vind je het leukste FSA-moment van dit jaar tot nu toe?

Ik geniet heel erg van alle sociale momenten. Aan het begin van het jaar wordt je met vijf totaal onbekenden bij elkaar gezet en voordat je het weet, schep je een hele hechte band. Je zit samen op kantoor, je gaat samen weekendjes weg en je doet regelmatig gewoon lekker een borreltje met elkaar. De activiteiten met de commissieleden vind ik ook erg leuk. Dat moet dit jaar wel in kleine groepjes, maar het voordeel daarvan is dat je elkaar gelijk beter leert kennen. Het leuke aan de actieve leden van de FSA is dat iedereen al wat verder is in hun studie. Iedereen is ambitieus en wil tegelijkertijd nieuwe mensen leren kennen. Dat geeft me veel energie.

Waar ben je het meest trots op het afgelopen half jaar? 

Waar ik het meest trots op ben is dat ik dit jaar heb geleerd om heel snel te kunnen schakelen. Ik moest zelf analyseren wat er in dit aparte jaar financieel mogelijk was en hoe dit kon worden uitgevoerd. Hier was best wat creativiteit voor nodig. Ik merk dat het nu goed gaat qua financiën, dat de actieve leden het nog steeds naar hun zin hebben en dat de evenementen heel voorspoedig voorlopen. Daar ben ik trots op. Een van de hoogtepunten was voor mij de Governmental Economics Tour, waarbij ik samen met de commissie een succesvol online evenement heb kunnen neerzetten.

Wat zijn jouw plannen voor volgend jaar?

Volgend jaar ga ik mijn master Finance, specialisatie Duisenberg Honours Programme afronden. Ik heb alle vakken en mijn master scriptie al voltooid, dus nu staat er alleen nog een stage op de planning. In de maanden daarna wil ik graag nog reizen. De stage is ook één van de redenen waarom ik een bestuursjaar ben gaan doen. Tijdens je bestuursjaar doe je veel waardevolle contacten op. Het is laagdrempelig om FSAlumni en recruiters te benaderen en om meer te leren over de sector waarin zij werkzaam zijn. Een bestuursjaar is een groot pluspunt op je CV en het kan je helpen om een stuk makkelijker aan een stage of baan te komen!

Heb je nog tips voor een potentiele opvolger?

Ik zou aanraden om een koffietje of belletje te doen met de huidige bestuursleden. Dat is een goede manier om erachter te komen wat een bepaalde functie daadwerkelijk inhoudt. Verder is het altijd goed om de blogs te lezen (lekker bezig dus!). Wees dus vooral niet bang om ons te benaderen met al je vragen, dat vinden wij alleen maar leuk.

 

 

 

Related blogs