Hoe is het om als trainee te werken bij DNB?

Edi studeerde Economie & Bedrijfseconomie aan de Universiteit Utrecht en tijdens zijn bachelor heeft hij een jaar in Rome gestudeerd. Hierna heeft hij een master Economics met als specialisatie Monetary Policy & Banking gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam. Edi kreeg de mogelijkheid om zijn masterscriptie bij de onderzoeksafdeling van De Nederlandsche Bank (DNB) te schrijven. Hierdoor leerde hij meer over de sfeer, de onderwerpen en het werk binnen DNB en wist hij dat hij graag bij DNB aan de slag wilde gaan. Edi startte in september 2018 als trainee bij DNB.

Kun je iets meer vertellen over het traineeship bij DNB?

“Het is een tweejarig programma en in deze twee jaar werk je voor drie verschillende divisies. Bij elke divisie werk je acht maanden en heb je een andere functie. Je krijgt sowieso een plaatsing bij een divisie binnen Toezicht en bij een divisie binnen de Centrale bank, en je krijgt een beleidsmatige functie én een uitvoerende functie. Voor mijn eerste plaatsing ben ik aan de toezicht-kant terecht gekomen, en dan specifiek bij ‘on-site’ toezicht. Dit betekent dat je naar instellingen toe gaat om daar intern aan de slag te gaan en onderzoek te doen naar een bepaald risicogebied. Ik vind dit echt ontzettend leuk om te doen. Wanneer ik dit heb afgerond, ga ik naar betalingsverkeer aan de centrale bank-kant.”

Hoe vond je de afgelopen periode?

“Ik had al vrij hoge verwachtingen van DNB voordat ik begon, omdat ik hier al een tijd had rondgelopen tijdens mijn onderzoek. Ik vond de sfeer en de mensen heel leuk. Werken bij DNB spreekt mij aan, omdat het erg kennisgedreven is. Vanuit mijn studieachtergrond ben ik meer op de centrale bank gericht en minder op toezicht. Toch was mijn eerste plaatsing binnen Toezicht. In eerste instantie was ik liever eerst naar de Centrale Bank gegaan om ook een beetje te wennen, maar uiteindelijk heeft mijn eerste plaatsing zelfs ver boven verwachting uitgepakt. Ik ben heel enthousiast.”

Hoe gaat die plaatsing bij de afdelingen?

“De traineegroep wordt aangestuurd door een groep van managers. Zij denken goed na over wat het beste ontwikkelpad voor elke trainee is. Voor je gewenste plaatsing kun je voorkeuren opgeven welke je dient te onderbouwen. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat je ook naar afdelingen gaat waar je zelf niet aan had gedacht. DNB kijkt naar meer dan alleen je persoonlijke voorkeur, bijvoorbeeld ook naar wat voor jouw ontwikkeling belangrijk is. Zo krijg je binnen DNB een breder perspectief en netwerk.”

Krijg je tijdens het traineeship dan ook veel trainingen naast je normale werkzaamheden?

“Ongeveer iedere maand is er een training met je eigen traineelichting. Deze trainingen zijn zeer divers. Wij begonnen bijvoorbeeld met een kennismakingsweekend inclusief bootcamp. Dit was erg leuk, want je leert elkaar op die manier echt goed kennen. Verder zijn we aan de slag gegaan met een trainingsbureau. We kregen vaardigheidstrainingen en trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zoals samenwerken en onderhandelen. Daarnaast besteed je als trainee ongeveer twee dagen per maand aan inhoudelijke opleidingen.”

Hoe ziet een week als trainee bij DNB er ongeveer uit? 

“Een gemiddelde week van een trainee ziet eruit als een normale werkweek van een medewerker, omdat je voor acht maanden aan de slag gaat bij een afdeling. Als trainee word je uiteraard meer ondersteund, maar je bent ook direct volwaardig onderdeel van een team. Dit is vooral in positieve zin, bijvoorbeeld: ‘hoe kan je het meeste uit deze acht maanden halen op deze afdeling als trainee?’’. Mijn manager denkt met mij over mijn ontwikkeling binnen DNB. Het is daarnaast natuurlijk ook belangrijk om zelf initiatief te nemen. Dit maakt het mogelijk het traineeship zelf vorm te geven.“

Hoe ziet jouw toekomst eruit binnen DNB?

“Oh, dat is een leuke vraag! Deze vraag over je ambitie staat ook vaak centraal tijdens de trainingen die we volgen. Zelf heb ik niet een heel duidelijk idee bij welke divisie ik terecht wil komen. Ik vind dit traineeship een mooie mogelijkheid om rond te kijken bij een interessante organisatie, zoals DNB. Nadat ik verschillende divisies heb gezien binnen DNB, denk ik een goed beeld te hebben bij welke afdeling ik zou willen werken.”

Kun je iets meer vertellen over de cultuur binnen DNB?

“De cultuur binnen DNB is goed en kennisgedreven. Ik kan het niet met andere bedrijven vergelijken, maar vind het fijn dat DNB geen omzetgedreven productiebedrijf is. Door de kennisgedreven sfeer zijn mensen bereid om elkaar te helpen en stopt iedereen veel tijd en moeite in het uitwisselen van die kennis. Zo krijg je bijvoorbeeld een mentor toegewezen uit een oudere traineelichting om je te helpen.”

“Verder zijn er veel leuke activiteiten, zoals de JongDNB skitrip en borrels. Daarnaast heb je veel contact met oudere lichtingen.”

Wat zou je afstuderende studenten aanraden als het gaat om de keuze voor een bedrijf of traineeship?

“Kijk vooral naar wat je wil, zowel voor welk bedrijf je wil werken, als welke functie je wil bekleden. Een traineeship is handig om je nog wat breder te oriënteren. Als je specifiek weet wat je wil gaan doen, dan kan je beter op een startersfunctie solliciteren. Let wel goed op de traineeships als je gaat solliciteren, die komen namelijk steeds meer voor. Ik raad aan om rekening te houden met twee zaken: hoe lang bestaat het traineeship en hoe kijkt men intern tegen het traineeship aan?”

Wat zijn de voordelen van een traineeship wat jou betreft? 

“Je vergroot je netwerk door frequent contact met verschillende afdelingen en de traineelichtingen boven je. Je leert veel verschillende mensen kennen en komt er zo achter wat er allemaal mogelijk is en bovenal wat je zelf leuk vindt.”

Hoe ziet het sollicitatieproces eruit? 

“Van 3 april tot en met 8 mei 2019 kun je solliciteren op onze website. Als je voldoet aan de voorwaarden, krijg je na die periode een uitnodiging om een e-assessment te maken. Op basis daarvan worden er 30 mensen uitgenodigd voor de eerste selectiedag op 29 mei. Tijdens de eerste selectiedag pitch je je motivatie en maak je een inhoudelijke opdracht. Op de tweede selectiedag, die dit jaar op 5 juni plaatsvindt, voer je twee sollicitatiegesprekken en maak je een groepsopdracht. Kennis kun je altijd bijspijkeren, dus je eigen motivatie is het belangrijkst.”

“Daarnaast staat DNB open voor verschillende studieachtergronden. Een medetrainee studeerde bijvoorbeeld Japans en zit nu bij de strategieafdeling. DNB biedt veel meer dan alleen de financiële, kwantitatieve kant. DNB is juist op zoek naar een brede pool om meerdere achtergronden en kennis in huis te halen. Ook qua persoonlijkheden en interesses werken er heel verschillende mensen. Dat lijkt lastig, maar je leert daardoor ook snel om open te staan voor andere meningen en interesses. Je ziet dan juist weer dat je dingen gemeen hebt waarvan je het niet direct zou verwachten.”

Wil je net als Edi aan de slag bij DNB als trainee? Je kunt tot en met 8 mei 2019 solliciteren voor het DNB traineeship dat start op 1 september 2019! Check deze link voor meer informatie of kijk hier voor stage- of startersvacatures.

Related blogs